Сиртаки на југу Африке

Трон Европе освојен 2004. године сјајан је мотив Грцима да у Јужној Африци направе још један подвиг. На клупи и даље Ото Рехагел, тренер који зна комбинацију за успех.

Као гром из ведра неба изгледало је грчко освајање европског првенства 2004. године у Португалу. Екипа која је важила за апсолутног аутсајдера направила је највећи подвиг икада на овом такмичењу засевши на континентални трон.

Немачки стручњак на клупи Грчке Ото Рехагел, успео је да у балкански темперамент свог тима унесе немачку дисциплину, којом су утакмицу за утакмицом пробијали пут ка титули.

Грци се нису плсирали на Мундијал у Немачкој две године касније, док су на Европском првенству 2008. године подбацили у групи. И поред тога фудбалски савез је дао поверење немачком стручњаку да води екипу и у последњем циклусу квалификација.

Поверење се исплатило, а Рехагел је са нашим балканским комшијама успео да овери визу за Мундијал, други пут у историји ове земље.

Пут у Јужну Африку

Грци су квалификације за Светско првенство у Јужној Африци почели импресивно, победивши у прва три кола Луксембург, Летонију и Молдавију, уз гол разлику 8-0.

Први пораз претрпели су на свом стадиону, од њиховог највећег ривала у групи, репрезентације Швајцарске, резултатом 2:1. Изгубљене поене су надокнадили у мечевима против Израела, ремизиравши у гостима и победивши кући са 2:1.

У новој утакмици против Швајцарске, Грци су још једном поражени резултатом 2:0. Рехагелови изабраници су после ремија у Молдавији допустили Швајцарцима да учврсте прво место у групи, док су им се на другој позицији опасно приближавали Летонци.

У директном мечу ове две репрезентације Грци су "одували" Летонце са 5:2 и практично обезбедили бараж. Победом у последњем колу против Луксембурга резултатом 2:1, и дефинитивно је потврђено друго место у групи.

На последњем степенику Грци су требали у двомечу да савладају репрезентацију Украјне. После ремија на свом терену, Рехагелови изабраници су у гостима тријумфовали са 1:0 и тако дошли до жељене карте за Мундијал.

Звезде тима

Играчи са великим искуством главна су предност грчког тима. У својим редовима ова репрезентација има ветерана Сотириоса Киргиакоса и бившег играча миланског Интера и Бенфике, Карагуниса.

Поред њих, главна узданица Рехагела је сјајни нападач Теофанис Гекас, који је са својих десет голова најбољи стрелац европске зоне квалификација. Њему ће помагати један од јунака са Европског првенства 2004. године, Ангелос Харистеас.

Селектор

Ото Рехагел ће бити најстарији селектор на предстојећем Мундијалу. Поред сјајне каријере у Немачкој, овај стручњак је највеће успехе постигао са репрезентацијом Грчке, коју је преузео још 2001. године.

Пре њега, ова балкаснска земља је успела да се по једном пласира на европско и светско првенство.

Од преузимања екипе, овај стручњак је одвео Грке до европског трона 2004. године, а осим Мундијала у Јужној Африци, квалификовао се и на Европско првенство у Аустрији и Швајцарској 2008. године.

Рекорди

Једино учешће на Мундијалима није прошло најбоље за Грке. На Светском првенству у САД 1994. године, ова репрезентације није прошла групну фазу такмичења.

Што је најгоре, Грци у три меча нису постигли ни један гол, изгубивши резултатом 4:0 Аргентине и Бугарске, и 2:0 од Нигерије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару