Јужна Кореја брани част Азије

Најбоља азијска репрезентација на Светском првенству опет брани понос највећег континента. Парк Ђи Сунг и другови покушаће свету да докажу да полуфинале из 2002. године није случајност.

Са осам учешћа на Мундијалима, репрезентација Јужне Кореје најуспешнија је и најредовнија азијска репрезентација на највећој смотри фудбала. Доминацију коју има на свом континенту, овај тим ће покушати да пренесе и у Јужну Африку.

Пут у Јужну Африку

Иако су се седми пут за редом квалификовали на Светско првенство, Јужнокореjанцима никада није било теже да остваре тај успех.

Квалификације у азијској зони играју се у четири круга, а репрезентација Јужне Кореје своје учешће почиње од трећег. У тој фази тимови су подељени у четири групе по пет екипа, а две првопласиране одлазе у четврти, финални, круг квалификација.

Ову фазу Јужнокореанци су завршили као први у групи, али са истим бројем бодова као њихови највећи ривали и суседи Северна Кореја. Занимљиво је да су ова два противника обе међусобне утакмице одиграли нерешено.

У последњем четвртом кругу, десет екипа је подељено у две групе, две првопласиране иду директно на Мундијал, док трећепласиране репрезентације играју бараж против представника Океаније.

После много мука у том делу квалификација Јужнокореjанци су успели да изборе прво место у групи и обезбеде директан пласман у Јужну Африку. Иако су први сусрет, укупно трећи у квалификацијама, поново ремизирали са Северном Корејом, победа у четвртој утакмици са истим противником на свом стадиону отворила је врата Мундијала за ову екипу.

На крају су тријумфи у гостима против Уједињених Арапских Емирата, и два ремија у последња два кола против Ирана и Саудијске Арабије, обезбедила овој репрезентацији да сачува лидерску позицију.

Звезде екипе

Најпознатије име ове азијске екипе свакако је првотимац Манчестер јунајтеда, Парк Ђи Сунг. Поред важне улоге коју има код Алекса Фергусона, овај играч је најбитнији за игру Јужне Кореје. Сјајним техничким карактеристикама, Ђи Сунг на себе одвлачи доста противничких фудбалера и тако отвара простор нападачима да угрозе гол противника.

Тај празан простор најбоље користи нападач Парк Чу Јонг, друга звезда екипе. Овај фудбалер Монака, и поред сјајних квалитета, тотално је подбацио на Светком првенству 2006. године у Немачкој, па ће на предстојећем Мундијалу имати мотив више да се искупи за слабе игре на претходном такмичењу.

Селектор

Када је у децембру 2007. године за селектора Јужне Кореје постављен Хух Јунг Мо, то је значило коначан завршетак холандског утицаја на игру ове азијске репрезентацију, коју су до тада тренирали Дик Адвокат и Гус Хидинк.

Иако је квалификације у азијској зони почео траљаво, овај корејски тренер је пласманом на Светско првенство ућуткао све критичаре.

Хух Јунг је као играч средине терена већ учествовао на Мундијалима. У Мексику 1986. године, чак се уписао и у листу стрелаца, постигавши гол против Италије. На следећа два светска првенства у Италији и САД, Хух Јунг Мо је учествовао као фитнес тренер и помоћник селектора.

Он је био и привремени селектор репрезентације Јужне Кореје за играче испод 23 године, водивши овај тим у два меча на Олимпијском фудбаском турниру у Сиднеју 2000. године.

Претходна учешћа на Мундијалима

Иако је Јужна Кореја прва азијска екипа која је учествовала на неком Мундијалу, од свог првог учешћа 1954. године, до наредног, прошло је пуне три деценије.

Од свог другог учешћа на смотри светског фудбала у Мексику 1986. године, ова репрезентација до сада није пропустила ниједно такмичење.

Највећи успех остварили су 2002. године, где на Мундијалу на којем су су заједно са Јапаном били домаћини. Победама над Пољском и Португалом у групи ова екипа је ушла у осмину финала.

У борби за четвртфинале избацили су Италију, а после тог меча екипа са Апенина и медији у тој земљи осули дрвље и камење по судијама, сматрајући их најодговорнијим за избацивање њихове екипе.

Чак је и италијанска фирма "Панини", позната по производњи албума фудбалера за Светско првенство, у знак протеста због „крађе", престала да производи сличице за то такмичење.

Овој азијској репрезентацији као да нису сметале све контраверзе око претходног меча, па су у већ у четвртфиналу своје навијаче обрадовали још једном победом, овог пута против Шпаније.

После два подвига Корејанци нису имали снаге и за тећи, где су их у полуфиналу поразили Немци резултатом 1:0. И поред тога, ово такмичење остаће упамћено као најуспешније, не само за Јужну Кореју, него и за било коју другу екипу која долази са азијског континента.

Четири године касније, на светском првенству у Немачкој, бивши полуфиналисти су били само „бледа сенка" некадашње екипе, и нису прошли ни групну фазу такмичења.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се