Са снежних Алпа у врелу Африку

Земља сатова, сирева и Виљема Тела жели да покаже у Јужној Африци да је фудбал високо котиран "производ" под Алпима. Швајцарцима ће у томе, у великој мери, помоћи један од најцењенијих фудбалских стручњака Европе, Отмар Хицфелд.

После неуспеха на Европском првенству 2008. године, чији су били саорганизатори, Швајцарска одлази на Светски куп предвођена искусним Отмаром Хицфелдом, где ће покушати да изађе из сенке, где су били неколико претходних Мундијала.

Швајцарци су пре четири године завршили такмичење у осмини финала, после несрећног пораза од Украјине, па је Хицфелдова чета решена да први пут после 1954. године доспе до четвртфинала најелитнијег репрезентативног такмичења на свету.

Пут до Јужне Африке

После слабог старта квалификација, ремија у Израелу и пораза од нејаког Луксембурга, Хицфилд је пронашао праву формулу за своју екипу и до краја такмичења Швајцарци су забележили још пет победа и два ремија, без пораза и у великом стилу остварили пласман на Мундијал у Јужној Африци.

Екипа је постигла 18 голова, примила само осам, на десет мечева одиграних у квалификационој групи, а најбољи стрелац били су Александар Фреј и Блејз Нкуфо са по пет погодака.

Звезде тима

Без поговора, прва звезда екипе је искусни Александар Фреј, који се после дугог низа година интернационалног искуства, вратио у домовину. Фреј је најбољи стрелац у историји националног тима и поносни носилац капитенске траке.

Чудно звучи, али је за Швајцарце право откровење Блејз Нкуфо, тридесетпетогодишњак, пореклом из Конга, који ће у Јужној Африци у нападу правити друштво Фреју.

Селектор

Један од најцењенијих стручњака у Европи, Отмар Хицфелд, преузео је тим после дебакла на Европском првенству 2008. године. Тренер који је два пута био клупски првак Европе, дуги низ година је радио као стручњак у Швајцарској, па није ни чудо што је национални савез лако нашао заједнички језик са њим, испоставило се, на обострано задовољство.

Занимљиво је да је Хицфелд пореклом Швајцарац, али је играо за млађе селекције Немачке. Ипак, Отмар је изразио велико задовољство што предводи швајцарски национални тим и једном приликом је изјавио да би његов отац био поносан том чињеницом.

Претходна учешћа на Мундијалима

Швајцарска ће ове године девети пут учествоватни на Светском првенству. Најбољи успеси остварени су давно, 1934, 1938. и 1954. године, када су Швајцарци завршавали Мундијале у четвртфиналима такмичења.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се