Велики повратак "лудака"

Најмлађа јужноамеричка екипа одлази на Мундијал предвођена искусним Аргентинцем, Марселом "лудаком" Биелсом. Чилеанци очекују много од овогодишњег такмичења, па чак и да надмаше највећи успех у историји, када су Мундијал завршили на трећем месту. Младост, компактност екипе и ефикасност највеће предности Биелсиних изабраника.

После дванаест година одсуства са најбљеставије светске позорнице, репрезентација Чилеа одлази у Јужну Африку у великом стилу. Генерација талентованих фудбалера покушаће да оствари најбољи резултат још од ере Заморана и Саласа, када су „црвени" у Француској, 1998. године, заустављени у осмини финала од Бразила.

Аргентинац Марсело Биелса добро је укомпоновао младу екипу и у квалификацијама није било већих проблема, с обзиром да су Чилеанци у претходна два покушаја, завршавали свој пут на седмом односно деветом месту јужноамеричке квалификационе групе.

Пут до Јужне Африке

Најмлађа јужноамеричка екипа, завршила је као друга у квалификацијама за овогодишњи Светски куп, са само једним бодом заостатка за Бразилом. „Црвени" су забележили десет победа, три нерешена резултата и пет пораза, уз гол разлику 32:22, а занимљиво је да су чак 16 од укупно 33 бода, изабраници Биелсе изборили на гостујућим теренима.

Најбољи стрелац квалификација за Чиле био је Умберто Суазо, који је са десет погодака предводио свој тим до најбољег скора у историји квалификација, од када се играју у садашњем формату.

Звезде тима

Чиле је компактна екипа без великих звезда. Ипак, својим залагањем и учинком на терену истиче се некадашњи три Коло-Колоа, Матијас Фернандез, Алексис Санчез и Умберто Суазо, са којима је чилеанска репрезентација добила убојит напад.

Нова генерација Чилеанаца показује завидан фудбалски таленат, брзину и експлозивност, а са нешто искуснијим Суазом у шпицу напада, екипа је добила изврсног финишера, који зна како да буде на правом месту у право време.

Селектор

Марсело Биелса је са селекцијом Аргентине у Јапану и Јужној Кореји, 2002. године, доживо прави потоп, па му је ангажман у репрезентацији Чилеа донео право фудбалско васкрснуће. Прихватио је Чиле као другу отаџбину и повео младу екипу до завршнице Светског купа.

Надимак "ел локо" (лудак) много говори о његовој посвећености игри. Човек који се кратко играчки бавио фудбалом, својим резултатима задобио је велико поштовање играча, тренера и медија у Чилеу, који од њега очекују највећи фудбалски успех у историји земље.

Претходна учешћа на Мундијалима

Светско првенство у Јужној Африци биће осмо учешће Чилеа на највећем светском такмичењу. Највећи успех остварен је далеке 1962. године, када су Чилеанци завршили као трећи на свету.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се