Фуриозно до Јужне Африке

"Црвена фурија" одлази на Светско првенство у Јужну Африку после маестрално одиграних квалификација, где је остварено свих десет победа. Ако се у обзир узме и титула првака Европе, јасно је да је Шпанија један од главних фаворита за освајање "богиње". Тим сачињен од звезда и врхунских мајстора фудбалске игре, са клупе одлично предводи искусни Висенте Дел Боске.

Шпанија је на фуриозан начин обезбедила пласман на Светско првенство у Јужној Африци. Шампион Европе забележио је победе у свих десет квалификационих мечева и одлази у Јужну Африку као један од главних фаворита, ако не и највећи, за освајање фудбалске „богиње".

Тим је саставњен од великих звезда, свака позиција на терену изврсно је покривена, а екипа је предвођена искусним Висентеом Дел Боскеом. Када се све узме у обзи, после дуго времена, шпанска јавност, али и чланови националног тима, са разлогом могу да се надају титули првака света.

Пут до Јужне Африке

„Црвена фурија" одиграла је квалификације маестрално. Десет победа из десет мечева, уз гол разлику од 28 датих и само пет примљених голова, сигурно уливају страхопоштовање свим противницима шпанске репрезентације.

Најбољи шпански стрелац квалификација био је Давид Виља са седам погодака у исто толико одиграних мечева. Шпанци су показали завидну ефикасност, али оно што посебно храбри јавност у Шпанији је изванредна одбрана, која је капитулирала, у просеку, једном на свака два одиграна меча.

Звезде тима

Одакле почети? Сваки члан шпанске фудбалске репрезентације је звезда за себе, али оно што фасцинира је како је Дел Боске све њих успео да укомпонује у тим који савршено функционише као целина.

Кад је реч о именима, капитен Касиљас је један од најбољих голмана на свету, на средини терена царује Ћави Ернандес, пре две године и званично најбољи фудбалер планете, док у нападу Фернандо Торес и Давид Виља праве "дар-мар" међу противничким дефанзивцима.

Селектор

Висенте Дел Боске наследио је на клупи Луиса Арагонеса, који је „фурији" донео дуго очекивану титулу првака Европе, али та смена једва да се осетила. Двоструки освајач Лиге шампиона задржао је Арагонесов стил игре „на прву лопту" и ослања се на врхунски везни ред, који је у стању дау сваком тренутку нападачима омогући изгледну шансу за постизање гола.

Од када је Дел Боске преузео „фурију", екипа је забележила један једини пораз и то од Американаца у полуфиналу Купа конфедерација. Резултат, заиста, вредан страхопоштовања.

Претходна учешћа на Мундијалима

Светски куп у Јужној Африци биће дванаесто појављивање Шпанаца на Мундијалима, а од 1974. нису пропустили ниједан фестивал светског фудбала. Најбољи резултат остварен је у Бразилу 1950. године, када је Шпанија заузела четврто место.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се