"Гаучоси" фаворити из сенке

"Гаучоси" опет у нападу на светски трон. Аргентинци после 24 године поста желе трећи трофеј. Последњи пут када су освојили Мундијал, Марадона је био предводник сјајне генерације. У Јужној Африци ту улогу ће имати магични Леонел Меси. Харизматични тренер на клупи и најбољи светски играч на терену дају наду "гаучосима" да ће поновити успех из 1986 године.

Свима је јасно, Светско првенство не би личило на највећи фудбалски догађај када на њему не би било Аргентине. Пост дуг 24 године, "гаучоси" ће покушати да прекину помоћу испробаног рецепта. Човек који је предводио Аргентину далеке 1986. године у Мексику, сада ће бити диригент убитачне машинерије, која је "гладна" трофеја.

Последње интернационално такмичење које су успели да освоје Аргентинци јесте Куп Јужне Америке 1993. године.

Још од освајања титуле 1986. године и финала на Мундијалу у Италији 1990. године, када су изгубили од Немачке, Аргентина се није превише приближавала освјању овог трофеја. Разочарани навијачи од Марадоне траже да прекине тај пост.

И поред великог мучења у квалификацијама, Аргентина путује у Јужну Африку као велики фаворит за освајање титуле.

Пут до Јужне Африке 

Аргентинци су после великих мука и неизвесности успели да "овере" карту за Јужну Африку. Двоструки светски шампион овај циклус квалификација почео је са селектором Алфиом Базилеом на клупи, да би га после пораза од Чилеа и пада на треће место у групи у десетом колу заменио Марадона.

У групи од десет репорезентација Аргентинци су освојили 28 бодова. "Гаучоси" су забележили осам победа, четири нерешене утакмице и чак шест пораза.

Навијаче посебно боли понижење које су доживели од репрезентације Боливије, која их је на свом терену "разбила" резултатом 6-1.

Још више "пече" неуспех на свом стадиону од највећих континенталних ривала Бразила. Поразом од 1-3 у 15. колу квалификација, "гаучоси" су други пут у историји изгубили од "кариока".

Аргентинцима је пласман на Светско првенство "висио у ваздуху", али су у последње две утакмице, против Перуа и Уругваја, изборили победе, па су као трећепласирани у групи директно изборили пласман на ово такмичење. 

Звезде тима

У покушају да понови успех из Мексика 1986. године Марадона ће на располагању имати сјајну базу играча који играју у најјачим европским лигама и у Аргентини, предвођени званично најбољим играчем света Лионелом Месијем.

Меси је, играма у Барселони, показао да се налази у сјајној форми, и ако тако настави и у Јужној Африци, противници "гаучоса" биће на великим мукама. 

На средини терена Меси ће имати помоћ сјајног Хавијера Маскерана и искусног Хуана Себастијана Верона, који ће покушати да се искупи за лоше партије приказане на Светском првенству у Јапану и Јужној Кореји 2002. године.

Не треба заборавити феноменалног Гонзала Игуаини и Карлоса Тевеза, који играју све боље за мадридски Реал, односно Манчестер сити.

Ипак, после објављеног списка, јасно је да се у Јужној Африци неће наћи првотимци Интера, Хавијер Занети и Естебан Камбијасо. Никоме није јасна одлука Марадоне да не позове та два играча, који су одиграли једну од најбољих сезона у Интеру.

Селектор 

Шта још рећи о селектору Аргентине? Једноставно, жива легенда, човек за којег су навијачи основали цркву, без сумње најконтраверзнији и, по многима, најбољи фудбалер свих времена. Дијего Армандо Марадона, од када је сео на клупу репрезентације поново је у центру аргентинске и светске јавности. 

Док је као играч покорио свет, што у дресовима Боке, Наполија и Барсе, што у бојама националног тима, цео свет су се клањао. Марадона сада испред себе има нови изазов. Тренерско место "гаучоса" осим великог угледа носи и огромну одговорност.

Нација која је навикла да стално јуриша на трофеј ни овога пута неће се задовољити ничим мањим од тога.

Тренерску каријеру почео је 1994. године на клупи нижеразредног Мандија а годину касније био је на челу Расинга, да би се на крају вратио као играч у своју Боку Јуниорс.

Децембра 2008. године, у конкуренцији Дијега Симеонеа, Карлоса Бјанкија, Мигел Анхел Русоа и Серхиа Батисте, Марадона преузима кормило аргентинске репрезентације. 

Претходни наступи на Мундијалима

Аргентина је учествовала на свих 18 досадашњих Мундијала. "Гаучоси" су освојили ово такмичење 1978. године у Немачкој и 1986. године у Мексику.

Још два пута играли су финале овог такмичења, у Монтевидеу 1930. године изгубили су од домаћина Уругваја и 1990. године у Италији, после извођења пенала поражени су од Немаца.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару