Сањајући репризу Монтевидеа

Последњих деценија Уругвај је више остао упамћен као домаћин и освајач првог светског првенства у фудбалу 1930. године него по резултатима које је после тога остварио. Форлан, Суарез и другови сада имају прилику да подсете свет да се код њих некада играо најбољи фудбал на планети.

Уругвај, тромилионска јужноамеричка земља свакако може да се похвали богатом фудбалском историјом. На првом Светском првенству у историји, одржаном у њиховој земљи, имали су част да први подигну трофеј намењен најбољој светској репрезентацији.

После 80 година та слава је избледела. Већ дуже време, сам пласман на светско првенство за Уругвајце представља велики успех, а понављање резултата из 1930. године више ником ни не пада на памет.

Сада је на тренеру Оскару Табарезу да са овим тимом поврати бар део старе славе и подсети свет да се у овој земљи некада давно играо најбољи фудбал на свету. Табарез, или како га у домовини зову "Ел Маестро", има "материјала" за обављање таквог задатка.

Млади тим састављен од фудбалера који играју у најбољим европским лигама, јако је мотивисан да покаже сав свој таленат. Предвођени фантастичним Форланом и младим Суарезом, ова екипа ће покушати да први пут после 20 година прође групну фазу такмичења.

Пут у Јужну Африку

Као и претходна два пута, Уругвај је и ове квалификације завршио као петопласирани у групи од десет репрезентација, што им је обезбедило шансу да преко баража овере карту за Јужну Африку.

За разлику од прошлог пута, када су у одлучујућем двомечу за одлазак на Мундијал у Немачкој поражени од Аустралије, сада је репрезентација Уругваја елиминисала четвотопласирани тим КОНКАКАФ зоне Костарику.

После победе у гостима од 1:0, Уругвај је ремизирао у Монтевидеу 1:1, што им је обезбедило пролаз на Мундијал.

Мало је фалило да се "небеско плави" директно пласирају на Светско првенство, али у последњем колу квалификација против посрнуле Аргентине изгубили су на свом терену са 1:0.

Звезде тима

Репрезентација Уругваја је својеврсан микс младих талентованих играча из Европе и домаћих фудбалера, а на терену их предводи ауторитативни капитен Дијего Лугано, фудбалер Фенербахчеа.

Највећу снагу јужноамеричке репрезентације представља убитачни тандем нападача Дијега Форлана из мадридског Атлетика и Ајаксове ведете Луиса Суареза. Овај тандем је у квалификацијама постигао 12 голова.

Селектор

На кормилу екипе пред Мундијал у Јужној Африци налази се Уругвајац Оскар Вашингтон Табарез, тренер који други пут у каријери води национални тим.

Табарез је водио репрезентацију на Светском првенству у Италији 1990. године, када их је у борби за улазак у четвртфинале поразила домаћа екипа "азура".

"Ел Маестро" је радио и са највећим светским екипама попут Пењарола, Боке јуниорс и Милана. На место селектора Уругваја дошао је 2006. године, после неуспеха тренера Хорхеа Фосатија да у баражу са Аустралијом одведе тим на Светско првенство у Немачкој.

Претходна учешћа на светским првенствима

На Мундијалу у Јужној Африци Уругвају ће бити 11 учешће на светским првенствима. Од последњих пет покушаја "небеско плави" су само два пута успели да оду на завршни турнир. 

Уругвај је био домаћин првог Светског првенства у фудбалу 1930. године, на којем је и тријумфовао, поразивши у финалу репрезентацију Аргентине резултатом 4:2.

Последњи пут када репрезентација Уругваја прошла шеснаестину финала било је на Светском првенству 1970. године у Мексику, које су завршили на четвртом месту.

Дакле, Мундијал у Јужној Африци биће одлична прилика за Уругвајце да докажу да им је место у светској елити, а предвођени Форланом, Суарезом и Луганом, ови момци могу да направе изненађење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару