ХРВ - ИТА 1:1 (КРАЈ)
АЛБ - ШПА 0:1 (КРАЈ)
Читај ми!

Осми дан Евра - Словаци за славу, Украјинци за спас; дерби посластица у групи Д

Осмог дана Европског првенства у Немачкој на програму је дуел Словачке и Украјине (15.00) у другом колу групе Е и два меча у оквиру групе Д - Пољаци и Аустријанци ће у директном дуелу тражити прве бодове (18.00), док ће Французи и Холанђани у дербију дана вероватно решити питање ко ће у осмину финала са првог места (21.00).

Осми дан Евра - Словаци за славу, Украјинци за спас; дерби посластица у групи Д Осми дан Евра - Словаци за славу, Украјинци за спас; дерби посластица у групи Д

Словачка - Украјина (15.00)

Први меч осмог дана Европског првенства у Немачкој играју од 15.00 часова Словачка и Украјина на "Диселдорфској арени".

Две репрезентације улазе у дуел у потпуно различитом расположењу и са различитим амбицијама. Словаци су у првом колу, изузетно пожртвованом и одважном партијом, победили Белгију (1:0), приредивши највеће изненађење досадашњег тока такмичења. Још једним тријумфом обезбедили би пролазак у осмину финала и истакли озбиљну кандидатуру за прво место у групи Е.

Имали су Словаци среће пошто су Белгијанцима два гола поништена након интервенције из ВАР собе, али су је и заслужили беспрекорно организованом и храбром игром против фаворита.

Словачка тек трећи пут као самостална земља учествује на завршном турниру Европског првенства, а пласманом у осмину финала поновила би успех из 2016, када је групну фазу завршила као једна од најбољих трећепласираних екипа, пре него што је у првој рунди нокаут фазе убедљиво изгубила од Немачке (0:3).

Украјинцима не иде тако добро. У првој утакмици на Евру неочекивано убедљиво и лако су поражени од Румуније (0:3), па ће данас бити под императивом победе како би задржала шансу за пласман у нокаут фазу такмичења.

Пољска - Аустрија (18.00)

Од 18.00 сати на "Олимпијском стадиону" у Берлину играју Пољска и Аустрија.

Обе репрезентације су у првом колу групе Д оставиле добар утисак против на папиру квалитетнијих противника, али нису награђене бодовима, па ко вечерас изгуби, моћи ће већ полако да пакује кофере.

Пољаци се надају да ће овај пут моћи да рачунају на Роберта Левандовског, најбољег стрелца и играча са највише наступа у историји пољског националног тима, који због повреде није био спреман за почетак Европског првенства.

Требало је да главна помоћ или прва замена за Левандовског у шпицу пољског напада буде Аркадијуш Милик, али се и искусни голгетер Јувентуса повредио у припремном дуелу са Украјином и "отпао" са списка селектора Пробјежа.

И са тако осакаћеном офанзивном линијом Пољска је водила против Холандије и имала бод у џепу све до 83. минута, када га је "отео" Вут Вегхорст, само пар минута након што је ушао у игру.

И Аустрија је одважном и пожртвованом игром добро намучила фаворита, али је пресудла сама себи, пошто су Французи славили захваљујући аутоголу неспретног аустријског штопера Максимилијана Вебера.

И једни и други чезну за преко потребним бодовима. Поглед уназад сугерише да су им ближи Пољаци, пошто никада нису изгубили од Аустрије. Аустријанци су претрпели три пораза у међусобним дуелима и два пута извукли бод, укључујући и последњу утакмицу (0:0), одиграну у оквиру квалификација за претходни шампионат Европе.

Холандија - Француска (21.00)

Права фудбалска посластица и дерби групе Д на програму је од 21.00 час на "Лајпцишком стадиону", где ће снаге одмерити фудбалери Холандије и Француске.

Биће ово, по свему судећи, директан окршај за прво место у групи Д и бар на папиру лакшег противника у осмини финала, пошто и једни и други у Лајпциг долазе са по три бода из првог кола у џепу.

Можда и теже него што су се надали, Холанђани су након преокрета и поготка Кумановог џокера са клупе Вута Вегхорста у самом финишу меча савладали Пољску резултатом 2:1. Нису ни Французи у првом колу играли као актуелни вицешампиони света, немилице су се испромашивали, али је аутогол неспретног Максимилијана Вебера био довољан да забележе победу над дисциплинованом и чврстом Аустријом.

Утисак је мање важан, пишу се три бода, и већ би Французи и заборавили на утакмицу са Аустријом да им није направила проблем - повредио се Килијан Мбапе. Крајем другог полувремена најбољи француски фудбалер је у скоку уместо лопте ударио главом у раме Кевина Данса и поломио нос.

Изјаве селектора Дешана након меча нису биле оптимистичне, али је Мбапе избегао операцију и спреман је да заигра са заштитном маском, можда већ вечерас.

Ни Холанђани нису без проблема дошли на Евро. Списак селектора Роналда Кумана кројиле су повреде. Непосредно пред почетак шампионата повредила су се два врло важна играча из везног реда - Френки де Јонг и Теун Копмајнерс. Хитно су их заменили Јан Матсен, финалиста Лиге Шампиона са Борусије Дортмунд и Џошуа Зиркзи из Болоње.

Биће вечерас варница, биће узбудљиво у Лајпцигу. И једни и други предуго чекају титулу шампиона Европе - Французи 24, а Холанђани чак 36 година. Судећи по дуелима у квалификацијама за Евро у Немачкој, где су такође били у истој групи, Французи су фаворити. "Галски петлови" су два пута надиграли Холандију, уз само један примљен гол за 180 минута фудбала (4:0 и 2:1).

Све утакмице можете у директном преносу гледати на Првом програму РТС-а, а резултат и најважнија дешавања на терену пратити на нашем порталу.

Петак:
ЕСловачка - Украјина (15.00, Диселдорф)
ДПољска - Аустрија (18.00, Берлин)
ДХоландија - Француска (21.00, Лајпциг)

понедељак, 24. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару