СЛВ - РУМ 18.00
УКР - БЕЛ 18.00
ЧЕШ - ТУР 21.00
ГРУ - ПОР 21.00

Пољска - кроз иглене уши до петог првенства Европе у низу

Иако су у квалификационој групи неочекивано остали иза Албаније и Чешке, Пољаци су у баражу успели да се кроз иглене уши и пенал серију у Кардифу провуку до петог узастопног учешћа на првенствима Европе. Биће аутсајдери у захтевној групи Д, али нико не може да рачуна на сигурна три бода против искусне екипе предвођене Робертом Левандовским, а поготово не Аустријанци, који никада нису победили Пољску.

Пољска - кроз иглене уши до петог првенства Европе у низу Пољска - кроз иглене уши до петог првенства Европе у низу

Фудбалска репрезентација Пољске тек је 2008. у Аустрији и Швајцарској дебитовала на завршном турниру Европског првенства, али је од тада ухватила континуитет који ће бити настављен и ове године у Немачкој, где ће Пољаци пети пут у низу играти на шампионату Старог континента.

У сарадњи са Украјином, Пољска је 2012. била и домаћин првенства Европе, али је највећи успех забележила четири године касније у Француској, када је први и још увек последњи пут прошла групну фазу, у осмини финала на пенале елиминисала Швајцарску, а затим у четвртфиналу на исти начин изгубила од Португалије – будућег шампиона.

Пољаци су у Француској уписали и своја једина два тријумфа на укупно 14 утакмица, колико су их до сада одиграли на шампионатима Европе. У групи Ц савладали су Северну Ирску и Украјину истим резултатом – 1:0.

Ипак, најславнији дани пољског фудбала памте се са светских шампионатима на којима су Пољаци чешће учествовали – укупно девет пута. Дебитовали су већ 1938, док су у Западној Немачкој 1974. и Шпанији 1982. освојили треће место.

До петог у низу учешћа на Европском првенству пољски фудбалери су морали тежим путем пошто се у квалификацијама нимало нису прославили. У наоко убедљиво најлакшој групи Е уписали су три победе, исто толико пораза и три ремија и завршили на трећем месту, иза Албаније и Чешке.

Захваљујући статусу у Лиги нација, где су редовни чланови А дивизије, заслужили су другу шансу у баражу. Стаза А, на коју их је жреб поставио, до Немачке је водила преко Естоније и Велса. Убедљиво су Пољаци у полуфиналу на свом терену победили нејаке Естонце (5:1), али је у Кардифу било драме.

Након 120 минута фудбала на семафору је писало 0:0 и један пенал који је искусни Војчек Шчесни одбранио Данијел Џејмс у последњој серији одвео је Пољску на Европско првенство.

Наклоност куглица на жребу која их је пратила кроз квалификације дошла је на наплату, па ће Пољска у Немачкој играти у неугодној групи Д, у којој ће се за пласман у нокаут фазу надметати са Француском, Холандијом и Аустријом.

Михал Пробјеж - спасилац из сопствених редова

Пољску ће у Немачкој са селекторске позиције предводити Михал Пробјеж (50), широј фудбалској јавности мало познати Пољак родом из Битома, који је у септембру прошле године на клупи националног тима своје домовине заменио Фернанда Сантоша.

Португалац је добио отказ због лоших резултата у квалификацијама за шампионат Европе. Пробјеж се прихватио новог посла у тренутку када су Пољаци били тек четврти на табели групе Е. Успео је да их уздигне до треће позиције, а потом и успешно преброди два бити или не бити дуела у баражу.

Михал Пробјеж је верни ђак пољске школе фудбала који је након скромне играчке готово целу тренерску каријеру градио у познатим и мање познатим клубовима из домовине.

Почео је 2005. на клупи Полоније из родног Битома и променио велики број послодаваца. Тренирао је Лођ, Јагелонију, Вислу из Кракова, Белхатов, Лехију из Гдањска, Краковију и Брук-бет, а једини кратак излет у иностранство направио је крајем 2011, када је на свега девет утакмица предводио солунски Арис.

Са Јагелонијом (2010) и Краковијом (2020) Пробјеж је освојио по један Куп и Суперкуп Пољске. Друго место са Јагелонијом у сезони 2016/17. највише је што је постигао у пољском првенству. Исти тим је у његовом првом мандату, у сезони 2010/11, први пут у историји играо квалификације за Лигу Европе, али је, као и у неколико каснијих покушаја, групна фаза европскох такмичења остала недостижна за садашњег селектора Пољске и његову екипу.

Сарадњу са Фудбалским савезом Пољске Пробјеж је започео у јулу 2022, када је именован за селектора младе селекције (играчи до 21 године старости). На десет утакмица, забележио је са пољским младићима пет победа, три ремија и два пораза, пре него што је позван да притекне у помоћ сениорима.

Жива легенда Роберт Левандовски

Пољску ће на шампионату Европе предводити нападач Барселоне Роберт Левандовски, играч са највише наступа и највише постигнутих голова у историји пољског националног тима.

Требало је да главна помоћ или прва замена за Левандовског у шпицу пољског напада буде Аркадијуш Милик. Иако није добио позив за репрезентативне активности у новембарском и мартовском циклусу, име искусног голгетера Јувентуса нашло се на списку путника за Немачку, али се Милик повредио у припремном дуелу са Украјином.

Сличне (не)среће били су бек Астон виле Мети Кеш и крило Волфсбурга Јакуб Камински, који такође неће играти на првенству Европе.

Од познатијих фудбалских имена међу репрезентативцима Пољске су дефанзивац Арсенала Јакуб Кивиор, млади фудбалер Роме Никола Залевски и Пјотр Зјелински из Наполија.

Селектор Пробјеж ће на Европско првенство повести четворицу голмана. Оливијер Зих је прецртан са коначног списка, али ће путовати и тренирати са екипом у Немачкој. У сваком случају, јасно је ко ће међу стативе када шампионат почне - неприкосновени Војчех Шченсни.

Aутсајдер у изузетно изазовној групи

Утисак који су оставили у квалификацијама и пласман на Евро кроз иглене уши стављају Пољаке у улогу аутсајдера у изузетно изазовној групи Д, али им систем такмичења оставља наду и реалну шансу да се изборе за статус једне од најбољих трећепласираних селекција, за шта ће нарочито важан бити дуел са Аустријом, од које Пољска никада није изгубила.

Од укупно пет међусобних дуела, три су завршена слављем Пољака, а два нису имала победника, укључујући и последњу утакмицу (0:0), одиграну у оквиру квалификација за претходни шампионат Европе.

Неупоредиво мање оптимизма буди код Пољака историја сусрета са Француском и Холандијом. Од Француза су изгубили (1:3) у осмини финала Мундијала пре две године, а нису их савладали, укључујући и пријатељске мечеве, још од борбе за треће место на Светском првенству 1982.

Дубоко се мора заћи у историју фудбала да би се пронашла и победа Пољске над Холандијом - квалификације за Европско првенство 1980. У скорије време, жреб је 2020. и 2022. одредио да Холандија и Пољска буду у истој групи Лиге нација. Само једном је било нерешено (2:2), а три пута су Холанђани однели по три бода.

Састав репрезентације Пољске

Голмани: Војчех Шченсни (Јувентус), Марћин Булка (Ница), Лукаш Скорупски (Болоња);

Одбрана: Јан Беднарек (Саутемптон), Бартош Бережински (Емполи), Јакуб Кивиор (Арсенал), Бартош Саламон (Лех Познањ), Тимотеуш Пухач (Кајзерслаутерн), Павел Давидович (Верона), Себастијан Валукијевич (Емполи);

Везни ред: Пржемислав Франковски (Ланс), Камил Гросицки (Погон Шћећин), Јакуб Модер (Брајтон), Тарас Романчук (Јагелонија), Дамјан Шимански (АЕК), Михал Скораш (Клуб Бриж), Никола Залевски (Рома), Јакуб Пјотровски (Лудогорец), Бартош Слиш (Атланта јунајтед), Себастијан Шимански (Фенербахче), Каспер Урбански (Болоња), Пјотр Зјелински (Наполи);

Напад: Роберт Левандовски (Барселона), Кшиштоф Пјонтек (Башакшехир), Карол Свидерски (Верона), Адам Букса (Анталија).

Распоред утакмица репрезентације Пољске:
16. јун: Пољска - Холандија (15.00, Хамбург)
21. јун: Пољска - Аустрија (18.00, Берлин)
25. јун: Француска - Пољска (18.00, Дортмунд)

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару