ШВА - ИТА (29. јун)
НЕМ - ДАН (29. јун)
Читај ми!

Украјина – селекција са потенцијалом

Украјина је екипа која има млад, али уједно и искусан састав са јако перспективним фудбалерима. Могла би да буде камен спотицања за многе тимове на предстојећем првенству.

Украјина – селекција са потенцијалом Украјина – селекција са потенцијалом

После распада СССР-а Украјина је дуго "лутала" у беспућу лоших резултата. Скоро 20 година од стицања независности и четири неуспешна квалификациона циклуса добили су прилику да коначно упишу први наступ.

Украјина је дебитовала на Европском првенству 2012. године, када је заједно са Пољском била домаћин турнира. Овај догађај је представљао велики корак за украјински фудбал, јер је земља први пут имала прилику да се представи на међународној сцени. Украјина је била смештена у групу Д са репрезентацијама Шведске, Француске и Енглеске.

Прва утакмица против Шведске донела је еуфорију навијачима када је легендарни Андриј Шевченко постигао два гола и донео победу свом тиму (2:1). Међутим, тај почетни тријумф није био довољан за даљи успех. У наредним утакмицама Украјина је изгубила од Француске (2:0) и Енглеске (1:0), што је резултирало елиминацијом у групној фази. Ипак, домаћинство овог турнира остало је у памћењу као велики тренутак за украјински фудбал.

Након домаћинског дебитовања, Украјина је успела да се квалификује за Европско првенство 2016. године у Француској. Тада се нашла у групи Ц са репрезентацијама Немачке, Пољске и Северне Ирске. Благо речено доживела је дебакл

Поражена је у све три утакмице групне фазе – од Немачке (2:0), Северне Ирске (2:0) и Пољске (1:0).

Европско првенство 2021. године, донело је потпуни преокрет украјинској репрезентацији. Под вођством тренера Андрија Шевченка, тим је показао знатан напредак и бољу координацију. Украјина је била у групи Ц са репрезентацијама Холандије, Аустрије и Северне Македоније.

У првој утакмици против Холандије, Украјина је доживела тесан пораз (3:2), али је навијаче одушевила квалитетом игре. Уследила је победа над Северном Македонијом (2:1), што је подигло морал тима. Међутим, пораз од Аустрије (1:0) значио је да Украјина мора да се ослони на друге резултате како би се пласирала у нокаут фазу. Срећом, као једна од најбољих трећепласираних екипа, Украјина је прошла у осмину финала.

У осмини финала, Украјина је одиграла драматичну утакмицу против Шведске, коју је добила са 2:1 након продужетака. Ово је био историјски тренутак, јер је Украјина први пут у својој историји прошла у четвртфинале Европског првенства. Иако су у четвртфиналу доживели тежак пораз од Енглеске (4:0), овај успех је означио велики напредак и охрабрење за будућност украјинског фудбала.

Сергеј Ребров - стручњак великог искуства

Сергеј Ребров је почео своју професионалну каријеру у Динаму из Кијева, где је брзо стекао репутацију талентованог нападача. За Динамо је играо од 1992. до 2000. године, током чега је постигао многе значајне голове и допринео освајању бројних титула, укључујући девет првенстава Украјине и шест украјинских купова.

Његова сарадња са Андријем Шевченком у Динаму била је посебно плодоносна, чинећи их једним од најопаснијих нападачких парова у Европи тог времена.

После успешног периода у Динаму, Ребров је прешао у енглески клуб Тотенхем Хотспур 2000. године. Иако је његов учинак у Премијер лиги био нешто скромнији у поређењу са успехом у Украјини, Ребров је и даље остао цењен играч. Након Тотенхема, играо је за Фенербахче у Турској, Вест Хем у Енглеској и Рубин Казан у Русији, пре него што се вратио у Динамо Кијев где је завршио своју играчку каријеру 2009. године.

Ребров је такође био значајан члан украјинске репрезентације. Дебитовао је 1992. године и играо све до 2006. године, забележивши више од 70 наступа и постигавши 15 голова. Играо је важну улогу у квалификацијама за Светско првенство 2006. године, где је Украјина стигла до четвртфинала, што је био један од највећих успеха у историји украјинског фудбала.

Након завршетка играчке каријере, Ребров се упустио у тренерске воде. Први значајан тренерски ангажман имао је у Динаму Кијев, где је прво био помоћни тренер, а затим и главни тренер од 2014. до 2017. године. Под његовим вођством, Динамо је освојио две титуле првака Украјине и два купа, као и Суперкуп Украјине. Током његовог мандата, тим је постигао значајне резултате и на европској сцени, укључујући и пласман у четвртфинале Лиге Европе.

После Динама, Ребров је тренирао саудијски Ал-Ахли и мађарски Ференцварош. Са Ференцварошем је освојио три узастопне титуле у мађарском првенству и успео да их уведе у групну фазу Лиге шампиона по први пут након више од две деценије. Његови тренерски успеси донели су му велику репутацију као једног од најперспективнијих украјинских тренера.

Зинченко, Мудрик и Довбик предводници једног перспективног тима

Украјина има велики број фудбалера у Премијер лиги, и скоро сви су на почецима својих каријера.

Александар Зинченко капитен је и најбољи фудбалер Украјине у последњој деценији. Иако није добијао много простора у Арсеналу у финишу сезоне, свакако је фудбалер који ће се много скаутирати. Србија га памти по поразу 5:0 од Украјине у квалификацијама за Евро 2020. године.

На голу имају поузданог голмана Реала Луњина који је максимално искористио шансу која му се указала ове године повредом првог голмана Тиба Куртое.

Илија Забарњи стандардан је у Борнмуту и сматра се једним од најталентованијих штопера у генерацији. У нападу су Мудрик фудбалер Челсија који се није најбоље аклиматизовао, али и најбољи голгетер шпанске лиге Артјом Довбик.

Проширени састав репрезентације Украјине

Голмани: Андриј Луњин (Реал Мадрид), Анатолиј Трубин (Бенфика), Георгиј Бушчан (Динамо Кијев);

Одбрана: Микола Матвијенко (Шахтјор), Јуким Конопља (Шахтјор), Валериј Бондар (Шахтјор), Олександр Тимчик (Динамо Кијев), Виталиј Миколенко (Евертон), Иља Забарњи (Борнмут), Олександр Свјаток (Дњипро-1), Максим Таловјеров (ЛАСК), Богдан Михајличенко (Житомир);

Везни ред: Андриј Јармоленко (Динамо Кијев), Микола Шапаренко (Динамо Кијев), Володимир Бражко (Динамо Кијев), Тарас Степаненко (Шахтјор), Олександр Зубков (Шахтјор), Георгиј Судаков (Шахтјор), Олександр Зинченко (Арсенал), Виктор Циганков (Ђирона), Михаило Мудрик (Челси), Руслан Малиновски (Ђенова), Сергиј Сидорчук (Вестерло);

Напад: Артјом Довбик (Ђирона), Роман Јаремчук (Валенсија), Владислав Ванат (Динамо Кијев).

*Коначни састав биће накнадно објављен.

Распоред утакмица репрезентације Украјине:
17. јун: Румунија - Украјина (15.00, Минхен)
21. јун: Словачка - Украјина (15.00, Диселдорф)
26. јун: Украјина - Белгија (18.00, Штутгарт)

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару