Читај ми!

Француска је у четвртфиналу!

Нигерија–Француска 0:2. Француска се, далеко теже него што се очекивало, пласирала у четвртфинале Светског првенства. Две грешке најбољих играча Винсента Енјеаме и капитена Џозефа Јобоа, окончале су, може се рећи, успешну епизоду Нигерије на Мундијалу.

Када се погледа резултат против Нигерије (2:0), многи би помислили да су се Французи рутинском и сигурном игром пласирали у четвртфинале Мундијала. Далеко од тога, "галски петлови" су морали добро да се озноје како би уопште остали на турниру.

Нигеријци, потпуно опуштени и без притиска, играли су одлично и у неколико наврата били опаснији и бољи ривал.

Међутим, две грешке најбољих и најискуснијих, скупо су коштале "суперорлове". Прво је, и на овој утакмици невероватни Винсент Енјеама, направио вероватно једину грешку на турниру. Лоше је проценио лет лопте после корнера, само дотакао лопту која је пала на главу Полу Погби, а млади фудбалер Јувентуса није имао тежак задатак да је спроведе у небрањену мрежу.

Капитен Џозеф Јобо, који је у Бразилији одиграо 101. меч у националном дресу, постигао је други гол за Французе. Матје Валбуена је оштро убацио лопту пред гол, а Јобо је више пажње обраћао на Антоана Гризмана, па га је лопта погодила у ногу и завршила у мрежи.

Французи су у првом делу игре били потпуно безопасни, умногоме захваљујући одлуци да Карим Бензема, који је постигао девет голова на претходних девет мечева у дресу репрезентације, игра по страни.

Његово место, у самом шпицу, заузео је Оливије Жиру, који је био нервозан и очигледно нерасположен. Видевши да неће доћи до победе са таквом поставком, Дидије Дешам је у наставку игре убацио Гризмана уместо Жируа, и померио Бензему напред.

Од тог момента, Француска је направила неколико лепих и озбиљних напада, али чињеница је да би се Французи добро помучили да дођу до гола, да Нигеријци нису погрешили у два наврата.

Овако, Нигеријци иду кући не толико разочарани, јер су одличном представом на Мундијалу остварили очекивања. Французи, упркос бледој партији у осмини финала, друга су европска селекција која ће играти у четвртфиналу.

Овако је протекао меч:

19.53 - Готов је меч, Француска је у четвртфиналу. 

19.48 - ГООООООЛ! Ако је и било дилеме до сада, више је нема - Французи иду у четвртфинале. Валбуена је убацио лопту пред гол, где је био Гризман, а несрећни капитен Џозеф Јобо постиже аутогол. 

19.41 - Одличан напад Француза. Валбуена је украо лопту, додао Погби, овај сјајно проиграо Гризмана, а фудбалер Сосиједада одлично шутирао, Енјеама брани. 

19.37 - ГОООООЛ! После корнера, Енјеама није добро проценио лет лопте, она је стигла до Погбе, који је главом, неометан, спровео лопту у мрежу. Велика радост за Французе, који нису одушевили у досадашњем делу меча.

19.36 - Карим Бензема делеко опаснији откако је променио позицију. Сјајан ударац главом, зауставља невероватни Енјеама. Корнер за Французе. 

19.33 - Осим шансе коју су створили Бензема и Гризман, Французи играју без јасне идеје, без изграђених акција, али долазе до нове прилике. После корнера, лопта пада на ногу Кабају, али је његов спектакуларан ударац са двадесетак метара зауставила пречка. 

19.26 - Невероватна шанса за Французе! Бензема је одиграо дупли пас са Гризманом, изашао сам пред Енјеаму, али шутирао у њега. Лопта је наставила ка голу, али ју је Виктор Мозес испуцао испред гол-линије. 

19.21 - Страховит ударац Питера Одемвингија, покрај три дефанзивца Француске, али Лориса није могао изненадити. 

19.17 - Потпуно очекивана измена у Француској, као и што смо најавили. Гризман мења Жируа, па ће Бензема прећи напред, док ће млади фудбалер Сосиједада заузети позицију уз леву аут-линију. 

19.13 - Рубен Габријел улази у игру уместо Оназија. 

19.09 - Груб старт Матуидија, Онази је на трави. Матуиди је нагазио Оназијев зглоб, Нигеријац  ће бити срећан уколико није поломио неку кост. Матуиди је добио само жути картон, а Онази је, опет, изнесен на носилима, овај пут неће моћи да се врати у игру.  

19.07 - Притисак Нигеријаца у уводним минутима другог полувремена, Французи, за разлику од прва три меча на Мундијалу, морају да се бране. 

19.02 - Почео је други део игре. 

18.48 - Готово је прво полувреме. Далеко лошија игра Француза од оне коју су приказали у групној фази, док Нигеријци играју опуштеније, без икаквог притиска, и може се рећи боље него у претходна три меча. Делује да Французи много губе тиме што Карим Бензема игра по страни, јер Оливије Жиру, очигледно, није расположен. 

18.43 - Снажан ударац Еменикеа из тешке позиције, Уго Лорис само одбија лопту до Мозеса. Срећом по Французе, Мозес је играо руком. 

18.37 - Коначно опасан напада Француза, Кабај је јако, али непрецизно шутирао са ивице шеснаестерца, после напада који је повукао Матуиди.  

18.28 - Оливије Жиру, осим што није превише опасан по гол Винсента Енјеаме, прилично је нервозан, па својим лактањем може врло брзо да заради картон. Судија Гајгер, иначе професор математике, решио је да последњи пут упозори Жируа пре него што се ухвати за џеп. 

18.22 - Какав контранапад Француза и каква прилика за Погбу! Управо је сјајни фудбалер Јувентуса пробио кроз средину, упослио Валбуену на страни, омалени фудбалер Олимпика из Марсеља "заврнуо" у срце шеснаестерца, право на ногу Пола Погбе, али је одличан волеј ударац зауставио, изгледа и данас, невероватни Енјеама. 

18.18 - Поништен гол! Муса је проиграо Еменикеа, овај сместио лопту у мрежу, али је помоћни судија подигао заставицу. Сјајна акција Нигеријаца, тачније асистенција Мусе, али делује да је Еменике заиста био "за длаку" у офсајду. 

18.15 - Иако се Матуиди буни и шири руке, прилично несмотрен прекршај на Одемвингију. Сада Нигеријци имају прилику за директан ударац из сасвим изгледне позиције. Ипак, кратка комбинација, која врло ретко "упали", није донела Нигеријцима апсолутно ништа.

18.14 - На другој половини терена, Кабај је срушио Еменикеа. "Скраћени корнер" за Нигеријце, али оштар центаршут Мусе није могао да "укроти" Јобо. 

18.12 - Огењи Онази је, изгледа, повређен, после судара са Полом Погбом и својим саиграчем. Изнет је на носилима, али за сада нема измене. 

18.08 - Французи добри у транзицији, притом Кабај и Валбуена веома креативни у последњој трећини. Међутим, Омеруо и Јобо лако излазе, за сада, на крај са Оливијеом Жируом, који ће играти као најистуренији нападач, док је Бензема "извучен" на страну.  

18.05 - Већ у уводним минутима се види да ће Нигеријци имати великих проблема када је креација у питању. Додавања, углавном, иду у ширину, преко Микела и Оназија до спољних играча, те се готово свака акција завршава центаршутом. За сада, штопери Француза делују сигурно.  

18.00 - Почео је меч у Бразилији. Први напад имају фудбалери Нигерије. 

17.50 - Највећа опасност Нигеријцима прети од Карима Бенземе. Нападач мадридског Реала постигао је девет голова на претходних девет мечева у националном дресу!

17.50 - Мотив више за Французе у овом мечу - претходних пет пута када су победили у осмини финала, догурали су и до полуфинала (1958, 1982, 1986, 1998, 2006).  

17.45 - Ево мало и статистике Француске и Нигерије. Французи имају више постигнутих голова, више покушаја, далеко већи број додавања и успешних додавања...

17.40 - Винсент Енјеама, фантастични голман Нигерије, добро се познаје са Французима, јер брани за Лил. Енјеама је голман који је највише пута сачувао мрежу у претходној сезони у француској лиги. 

17.35 - Французи су највише претили противничким голманима у групној фази. На три меча 50 удараца ка голу, искључујући изблокиране ударце, више од било које друге репрезентације. 

17.30 - Претходна два пута када су прошли групу, Нигеријци су поражени у осмини финала. Први пут од Италије 2:1 у Америци 1994. године, а други пут од Данске 4:1 четири године касније. С друге стране, Французи су славили победу у претходна три дуела осмине финала. Победили су Италију са 2:0 1986. године, 1:0 Парагвај 1998, док су били бољи од Шпаније са 3:1 у Немачкој 2006. године.

17.20 - Занимљив податак за репрезентацију Француске - "галски петлови" су сваки гол на овом Мундијалу постигли из шеснаестерца. Дакле, нити један није "пао" са дистанце. 

17.10 - Нигерија, уколико савлада Француску, биће тек четврта репрезентација са Црног континента која је заиграла у четвртфиналу Светског првенства. То је пошло за руком Камерунцима 1990. године, Сенегалу 2002, и Гани 2010. године. 

17.00 - Познати су и састави тимова. Француска: Лорис, Варан, Кошелни, Дебуши, Евра, Погба, Кабај, Матуиди, Валбуена, Бензема и Жир. Нигерија: Енјеама, Омеруо, Јобо, Ошанива, Емброуз, Микел, Онази, Муса, Мозез, Одемвинги, Еменике. 

16.35 - Нигеријци су постигли гол на девет од претходних десет мечева на светским првенствима против тимова са Старог континента. Међутим, победили су у само једној од претходних 11 утакмица.

16.20 - Французи немају превише среће са афричким репрезентацијама на светским првенствима. Изгубили су два од последња три меча - од Сенегала 2002. године и Јужне Африке 2010. Између та два пораза, Французи су савладали Того.

16.00 - До сада, Француска и Нигерија су одиграле само један меч. Интересантно, можда и помало неочекивано, тај меч добили су "суперорлови", са резултатом 1:0. Та утакмица одиграна је у Сент Етјену у јуну 2009. године. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару