Блицкриг у Бело Оризонтеу!

Бразил - Немачка 1:7. Селекција Немачке је урадила незамисливо, немогуће, немилосрдно. Die Mannschaft је победио Бразил у полуфиналу Светског првенства на начин који ће се препричавати деценијама, па што да не и вековима. Никада ниједна екипа није постигла седам голова у полуфиналу Мундијала, али импозантнија од саме количине јесте роботска лакоћа са којом су изабраници Јоакима Лева стизали до тих погодака. Пре 64 године Бразил је патио због "Мараканаза", и коначно ће моћи да га заборави. Сада има нови ужас, за сада без имена, који ће га прогонити вероватно још и дуже.

Кажу да свим памте где су се налазили када се догодило нешто заиста велико - када се писала историја. Не постоји љубитељ фудбала на планети који неће знати где је био оне ноћи када је Немачка понизила Бразил и уништила понос који су кроз омиљени спорт ова земља и ова нација градили током једног века.

Без жеље да звучимо малициозно (то је најмање што "селесао" сада заслужује), али овакав крај можда и није неприкладан у кампањи какву је имао овај тим. Они су се вечерас емотивно распали, а чини се као да су од самог почетка били екипа која има превише проблема да се психолошки прилагоди захтевима који су пред њега стављени.

Бразилци су, а ово није стилска фигура, много плакали током овог Светског првенства. Плакали су током интонирања химне, плакали су када би постигли гол, плакали су када би противник промашио пенал, на крају су плакали и када се Нејмар повредио. Вечерас су коначно добили истински разлог да пусте сузу.

Тим Луиса Фелипеа Сколарија, кога ће мало ко више звати "Велики Фил", се уочи овог меча суочио са избором. Могао је по први пут да постане тим састављен од 11 играча, уместо досадашњих десет плус један, или је могао да се распадне без обожаваног Нејмара. Није тешко погодити на коју страну је отишао.

Бразил је тим без раскошног играчког квалитета, и о томе смо често говорили, али је бољи од онога што је вечерас приказао. Идолопоклонички став према Нејмару није припремио овај састав да игра без њега и то је део разлога због кога је Бразил сада домаћин који је најубедљивије поражен у историји Светских првенстава.

О Немачкој нећемо да говоримо, то резултат ради уместо нас. Оквир новинског извештаја није довољан да адекватно опише игру коју су вечерас пружили њени играчи. Књиге ће се писати о тој игри.

У "play by play" коментару испод погледајте ко је и на који начин постигао голове за тим који је одвео Немачку у осмо мундијалско финале.

Овако је текла ова величанствена утакмица: 

23.55 - Бразил је пре вечерашњег дуела последњи пут изгубио такмичарску утакмицу у свом дворишту пре више од 38 година. Тада је од њих у полуфиналу Копа Америке бољи био Перу (3:1). Меч је игран у Бело Оризонтеу! Био је то низ непобедивости дуг 62 утакмице.

23.48 - Крај утакмице. Једини пут Бразил је примио више од седам голова у пријатељској утакмици са Југославијом 1934. године (8:4). Немци су вечерас постигли седам голова из 14 удараца. Американцима су дали један гол из једног покушаја мање.

23.46 - ГОООООООЛЛЛЛ!!!! Веровали или не, али Бразил постиже гол! Резултат је сада 7:1. Оскар је стрелац, а Мануел Нојер нимало није задовољан тиме што су његови саиграчи дозволили Оскару да неометан шутне из казненог простора. Напорно је радио да не прими ниједан погодак.

23.41 - Давид Луиз је до вечерас имао сјајан турнир. Постигао је два гола, играо је зрело и прибрано, и сматрао се једним од фаворита за место у идеалном тиму по окончању првенства. Колико се све променило за само 85 минута. Ако бисмо желели да будемо педантни у нашој оцени, врло лако бисмо могли да кажемо да је он у већој или мањој мери скривио шест од седам примљених голова.

23.38 - Било је очекивати да ће Die Mannschaft на овој утакмици имати доминацију у пољу. Они имају боље играче у маневру, технички обученије, па и тактички и позиционо интелигентније. Али овај степен доминације се не може приписати само томе. Овај дебакл, барем делом, иде и на лошу менталну припрему играча Бразила, исту ону о којој је толико било речи свих ових дана. Овај тим није стао када је примио први гол - он је већ тада потонуо. 

23.35 - ГОООООООЛЛЛЛ!!!! 7:0 за Немачку! Тешко је, немогуће вероватно, описати речима колико лагодно и комотно игра Немачка. Управо су постигли свој најлепши гол на утакмици. Задовољство да лопту пошаље у мрежу имао је поново Ширле. Заиста предивна завршница фудбалера лондонског Челсија.

22.31 - Измена у Немачкој. Јулијан Дракслер је добио прилику да покаже таленат који га је учинио једним од најтраженијих младих играча Европе. Одмор је добио Сами Кедира. 

23.29 - Вода је ушла у уши играчима Бразила. Они нападају, али то раде без и најмање назнаке идеје или одлучности. Сада је Оскар најистуренији играч у овој расклиманој формацији. 

23.26 - Последња измена у тиму Бразила. Уместо бескорисног Фреда у игри је Вилијан. Сигурни смо да се сада пола Бразила пита да ли је он требало да игра од почетка. 

23.25 - ГООООООЛЛЛЛ!!!! Немачка има предност од 6:0! Ужас се наставља. Андре Ширле постиже погодак на асистенцију Филипа Лама. Застрашујуће делује са колико лакоће Немци постижу голове. 

23.22 - Жулио Цезар је морао у 67. минуту да уради једног "Нојера". Голман Бразила је спречио контру немачког тима излажењем дубоко у своју половину. Поново су дефанзивци Бразила заборавили основе дефанзивног кретања. 

23.18 - Фред је на овој утакмици требало да заблиста. Колико само то звучи брутално у овим тренуцима, док безидејно стоји у хоризонталном каналу испред задње линије Немачке. Од њега се чак није очекивало да постигне гол, али је требало да повеже игру и отвори простор Оскару и Бернарду. Али он сада не може на себе да навуче ниједног играча Немачке, који као да га не сматрају довољно достојним да га чувају.

23.15 - Ако је уопште релевантно, али највећи "камбек" у историји Светских првенстава догодио се након заостатка од три гола. Тешко да ће вечерас бити постављен нови рекорд. 

23.14 - Мења поново Јоаким Лев. Уместо Мирослава Клосеа, који до вечерас никада није постигао гол у полуфиналу или финалу Светског првенства, у игри је Ширле.

23.11 - Данте је вечерас заиста у паклу. Искусни дефанзивац је добио прилику да заигра у једној од важнијих утакмица у новијој историји своје земље, али је био јако лош у првих 56 минута. Трагично лош, на тренутке. Он, као што је познато, игра махом против својих саиграча из минхенског Бајерна.

23.08 - Мануел Нојер наставља са импресивним интервенцијама. Голман минхенског Бајерна, врло вероватно један од најбољих и најинтелигентнијих на планети, у два наврата је "скинуо" ударац Паулиња из непосредне близине. 

23.06 - Бразил покушава да смањи резултат и свој образ учини мање црвеним. Оскар је имао лепу прилику, али му Нојер није дозволио да затресе мрежу. Немци, савршено задовољни резултатом, већ се спремају за финале. 

23.01 - Почело је најтеже полувреме у историји бразилског фудбала. Оба тренера су, са потпуно различитим мотивима наравно, посегла за изменама. Уместо Матса Хумелса у игри је Пер Мертезакер. Хулка и Фернандиња мењају Рамирес и Паулињо.

22.57 - Када се голови постижу фреквентно као у овој утакмици немогуће је осврнути се на тактику. Нисмо стигли да искоментаришемо скандалозно постављање играча Бразила приликом дефанзивне транзиције. Давид Луиз је био трагично изгубљен, увек предалеко од места где је требало да буде у одсудном тренутку. Марсело је био бескористан, Данте и Мајкон тек нешто бољи. Додајте овоме немилосрдност немачког састава и постаје јасно да ово може да постане још горе...

22.55 - Видовита зграда...

22.52 - Немачка је постала екипа која је постигла највише голова на Светским првенствима (221). Бразил је до вечерас имао предност од четири гола.

22.50 - Иронично, последња екипа која је постигла пет голова у полуфиналу Светског првенства јесте управо Бразил (1958. године, против Француске).

22.46 - Толико у овом чудесном (или ужасавајућем, зависи како посматрате) полувремену. 

22.41 - Филип Лам је лоше почео вечерашњи сусрет, ако се тако нешто у оваквим условима уопште може рећи. Испао је два пута, а исто толико пута је погрешио у наизглед рутинској предаји лопте. Сада је већ и он ухватио свој ритам, и игра онако како се и очекује од капитена и фудбалера који има најбољи проценат успешних додавања на Мундијалу. 

22.37 - Било је речи уочи овог меча да би Матс Хумелс могао да буде евентуално слаба карика у тиму Немачке, без обзира на добре партије које је пружао на овом првенству. Овај дефанзивац је у једном тренутку изгубио статус репрезентативца због неуклапања у систем Јоакима Лева, а познато је и да је Манчестер јунајтед одустао од његовог ангажовања јер је, након месеци скаутирања, утврђено да се не креће довољно добро и брзо. Међутим, он је вечерас имао три или четири контакта са лоптом, а то је урадио више у функцији додатног везисте него централног бека.

22.33 - Остало нам је да гледамо крхотине утакмице која је обећавала да буде неизвесна и узбудљива. Сигурно ће се још дуго причати о начину на који је немачки тим понизио Бразилце. Навијачи на стадиону Минеирао су неми сведоци потпуног распада свог тима. 

22.30 - Прошло је само 179 секунди између другог и четвртог гола Немачке. Ово је први пут од 1938. године да Бразил прима пет голова. Тада су играли против Пољске, и чак су победили 6:5. Последњи пут је Бразил заправо изгубио са пет голова разлике 5. марта 1940. године. Тада је од њих у пријатељском мечу боља била Аргентина (6:1). Вреди подсетити да је последњи пут Југославија на Мундијалу постигла пет голова за пола сата. Било је то у утакмици против Заира 1974. године.

22.28 - ГООООЛЛЛЛ!!! Немачка води 5:0! Чини се сувишним уопште наводити даље голове Немачке, која чини се може да затресе мрежу када год то пожели. Кедира је сада стрелац.

22.25 - ГОООООЛЛЛЛ!!!! 4:0 за Немачку! Ово полуфинале је готово! Тони Крос постиже још један гол, а остатак ове утакмице претвара у егзибицију. Говорили смо много о траумама, али ово што се дешава у Бело Хоризонтеу превазилази оквире ове речи.

22.23 - ГОООООЛЛЛЛЛ!!! Немачка води са 3:0! Шта се дешава са Бразилом вечерас? Можда прецизније, шта се дешава са Немачком? "Елф" води са 3:0, а стрелац је Тони Крос.

22.22 - ГОООООООЛЛЛЛ!!!!! 2:0 за Немачку! Опет тај Томас Милер! Овога пута он је асистирао Мирославу Клосеу након бриљантног уласка у празан простор иза Дантеа и Луиза. Нападач Лација постиже свој 16. гол на шампионатима света. Овим, он је постао најбољи стрелац у историји Светских првенстава.

22.21 - Реч, две о учинку Томаса Милера. Просто је невероватно како овај играч, неприметан у 90 одсто времена било које утакмице, успева да има овакав учинак. То је вероватно последица чињенице да он савршено "чита" простор. Кажу да види акцију три секунде унапред. Његов надимак у Немачкој, који је истини за вољу сам себи наденуо, јесте Raumdeuter. То би се грубо превело као "интерпретатор (читач) простора". 

22.17 - Управо је Оскар кренуо да диже ритам бразилске игре. Није био задовољан квантитетом лопти који је добијао у уводним минутима, па је урадио оно што и неколико пута против Колумбије. Спустио се и лопту преузео од штопера, а затим послао преносни пас на једну од две стране. Оба пута када је то покушао на левој страни, дакле иза леђа Филипа Лама, успео је. Иначе, играч Челсија је направио 26 стартова до вечерас на шампионату, више него ико други. Биће му потребна та агресивност против Немаца. 

22.14 - Швајнштајгер поново игра као плитко постављени плејмејкер. Италијани ову позицију зову regista. Он се јако добро сналази у овој улози, већ је послао неколико изузетно квалитетних додавања по дубини, али има проблем са притиском. Не воли када му је противнички играч близу, када га осећа иза себе, и уме у таквим ситуацијама да погреши. Оскар би морао да поведе рачуна о томе... 

22.11 - ГОООООЛЛЛЛ!!!!! Немачка води са 1:0! Говорили смо у уводу колико је опасна Немачка из прекида и због чега је то тако. Изгледа да то није било довољно познато Бразилцима. Милер је постигао гол из корнера, али то никако не би урадио да одбрана Бразила није, из дубиозних разлога, отишла на прву стативу. Ово је десети гол фудбалера Бајерна на првенствима света, пети на текућем. Он је у прилици да постане први играч који је био први стрелац два узастопна Мундијала.

22.07 - Кедира, о томе смо већ говорили, је сјајан када треба створити вишак убацивањем у офанзивну линију свог тима. На тај начин он одвлачи играчи из средине терена, али и ствара додатну опцију саиграчима у завршници акција. Физички доминантни фудбалер мадридског Реала тако је и добио прилику да шутира у седмом минуту. Његов ударац јесте изблокиран, али је показао са колико лакоће Немачка може да уђе у прилику. 

22.05 - Био Бразил фаворит или не, квалитетан тим или мање квалитетан, једно је увек било и вероватно ће увек бити истина - у жутим дресовима играју сјајни бекови. Мајкон је и вечерас добио шансу пре Данија Алвеша, пре свега јер је физички јачи и много продорнији са лоптом у ногама. Он може, за разлику од фудбалера Барселоне, ефикасно да поведе екипу из фазе одбране у фазу напада. Начин на који ће он, али и Марсело на другој страни, пратити Озила и Милера биће можда и пресудан. Једини проблем јесте тај што Мајкон није довољно ефикасан када центрира, али вероватно то неће ни превише покушавати.

22.02 - Страховит притисак Бразила на почетку. Управо тај ментални приступ, праћен и допуњен енергијом којом ће се хранити са трибина, вечерас је њихово најбоље оружје.

22.00 - Утакмица је почела. 

21.50 -  А сада последња инјекција подстрека за оне који навијају за Бразил. Овај тим је постигао гол против Немачке у сваком од њихових последњих десет дуела.

21.36 - Нису страхови бразилских навијача потпуно без основа. Последњи пут када "селесао" у саставу није имао Нејмара и Тијага Силву - поражен је. Холандија је славила у четвртфиналу Мундијала у Јужној Африци пре четири године.

21.32 - Реч о човеку чији учинак би могао да буде пресудан. Арбитар Марко Родригез, који долази из Мексика, судио је и утакмицу Италија - Уругвај. То значи да је он био тај који је превидео ујед Луиса Суареза, што су му многи замерили. Истина је, пак, да је то био врло суптилан прекршај, видљив тек након неколико успорених снимака. Уколико вечерас буде делио правду на прави начин, односно ако успостави доследан и играчима јасан критеријум од самог почетка, све ће му бити опроштено.

21.30 -  Да ли ће се грлити и за отприлике два и по сата?

21.26 - Ово је треће полуфинале које ће играти једна екипа коју води Луис Фелипе Сколари, што га чини рекордером. Са Бразилом 2002. године је био успешан, али не и са Португалом 2006. године. 

20.24 - Поглед иза кулиса...

21.17 - Вечерас ћемо поново гледати Озила у првом тиму Немачке, што се навијачима у овој земљи ни најмање не допада. Претходних дана у овој земљи вођена је права кампања како би Лев избацио фудбалера Арсенала из састава. Чак је легендарни Пол Брајтнер рекао да би "боље било да Немачка игра са десет играча него са Озилом у тиму". Иако Озил није импресионирао на шампионату на онај очигледан начин, он је играч који је комплетирао највише пасова у последњој трећини на Светском првенству. Наравно, ово није довољно, и чини се да би против Бразила коначно морао да заигра у складу са квалитетима које несумњиво поседује.

21.15 - Овај начин играња фудбала, или тачније овај приступ фудбалу, има и име у Бразилу - futebol brucutu. Најчешће га се стиде, односно сматрају га донекле недостојним, иако Бразил одавно није тим који систематски игра атрактиван фудбал (о чему смо говорили током неких ранијих преноса). Ако Бразил игра лепо, то је индивидуални напор једног или неколико надарених појединаца. Једини такав играч у овом Бразилу вечерас неће на терен.

21.12 - Много је било речи о утакмици Бразил - Колумбија. Један од основних разлога да се заподене разговор о баш овом мечу јесте, сасвим природно, и Нејмарова повреда. Постоје стручњаци, врло утицајни штавише, који сматрају да је "селесао" на неки начин сам "изазвао" повреду свог вође. На овој утакмици смо видели заиста неприхватљиво груб фудбал, о чему сведочи и 54 досуђена фаула (највише на првенству). Бразил је направио 31, више него иједном од када се води ова врста мерења. Наравно, судија Карлос Веласко је морао раније да успостави примеренији критеријум и тако спречи да се утакмица отме контроли. Шпанац је показао само четири картона, од чега један није био последица фаула.

21.07 - Немачка је променила најмање играча од свих екипа које се и даље боре да освоје "богињу" (17). Та стабилност може да буде јако важна у тренуцима када тим покушава да дође до гола, а не игра баш најбоље.

21.05 - Ово је 23. утакмица Мирослава Клосеа на Светским првенствима. Паоло Малдини је одиграо исто толико, а рекорд и даље држи Лотар Матеус (25). Међутим, ово је 13. нокаут меч на Мундијалима у каријери нападача Лација, и тиме је престигао Кафуа и поменутог Матеуса на вечној листи.

21.02 - Јоакиму "Јогију" Леву се изгледа много допало како је Немачка играла у мечу са Француском. На терену је исти састав, због чега треба очекивати и исту формацију. "Елф" ће у нападу играти развучену 4-3-3 формацију, а браниће се, сасвим логично, у 4-1-4-1 формацији. Мирослав Клосе, Томас Милер и Месут Озил ће бити задужени да донесу баланс у завршну трећину, што је вероватно највећи проблем са којим се суочава овај тим препун креативних и технички надарених играча. Бастијан Швајнштајгер ће играти плиће од Кедире и Кроса, а посебно треба обратити пажњу на утрчавања овог првог у простор између везног реда и задње линије Бразила. Против "триколора" је то радио маестрално.

20.58 - Било је прича да се Луис Фелипе Сколари двоуми да ли да Нејмара мења играч сличних карактеристика, односно играч који фудбал игра на колико-толико сличан начин, или да у тиму остави два централна везна фудбалера који су почели меч са Колумбијом и да им само придода Луиса Густава и тако формира изразито функционалан везни ред. Селектор Бразила је одабрао прву опцију, па ће тако на терен омалени Бернард, фудбалер Шахтјора. Ово значи да ће Оскар назад на своју позицију плејмејкера. Бернард је играч ситне грађе, али изузетно продоран. Има ниско тежиште и јако му је тешко узети лопту. Оно што је његова мана, и због чега се мислило да Вилијан има предност, јесте његова игра у дефанзивној фази. 

20.55 - Немачка ће од првог минута играти у саставу: Нојер, Ховедес, Хумелс, Кедира, Швајнштајгер, Озил, Клосе, Милер, Лам (к), Крос и Боатенг.

20.53 - Бразил ће вечерас дрхтати уз ових 11 фудбалера: Жулио Цезар, Давид Луиз (к), Фернандињо, Марсело, Хулк, Фред, Оскар, Данте, Луиз Густаво, Бернард и Мајкон.  

20.45 - Није Бразил лишен само помоћи Нејмара. Капитен Тијаго Силва вечерас неће на терен због суспензије. Бразил није поражен у десет последњих мечева у којима га је предводио дефанзивац Пари Сен Жермена (осам победа, два ремија).

20.40 - Немачка је у протеклих 15-ак година страховито променила свој стил игре. За то је одговоран, пре свега, комплетан ремонт у раду са млађим категоријама. Отворено је преко 120 "националних центара за таленте", а од сваког клуба у два највиша ранга такмичења се тражи да има своју академију. Уколико буде било времена током преноса (тачније, уколико ритам утакмице дозволи) детаљније ћемо се позабавити шта та промена тачно подразумева. За сада, само један занимљив податак. Немци су постигли три гола из 27 корнера колико су извели. Гол на сваких девет удараца из угла је много бољи од општег просека од једног гола из 30 корнера.

20.37 - Бразил и Немачка никада у својој историји нису изгубили утакмицу коју су играли 8. јула.

20.35 - Када смо се већ дотакли Нејмара (неизбежно је да га током вечери споменемо још неколико пута), Бразилци због његове повреде ових дана најчешће спомињу Мундијал у Чилеу 1962. године, на коме је Бразил одбранио трон. Наиме, Пеле се повредио на другој утакмици групне фазе против Чехословачке. Уместо њега у тим је ускочио Амарилдо. Овај фудбалер је до краја турнира постигао три гола (један у финалу) и сматра се врло заслужним за успех селекције Бразила. Ипак, Амарилдо, који је у својој каријери играо и за Милан, Фиорентину и Рому, није био сам, јер је тада (ма шта Пеле причао данас) Бразил био Гаринчина екипа. Због тога овај пример није најподеснија референтна тачка... 

20.29 - Нејмар, који вечерас неће играти из врло добро познатих разлога, постигао је четири гола на Светском првенству. Како је имао и једну асистенцију, то значи да је нападач Барселоне учествовао у постизању 50 одсто голова Бразила. Нејмар је постигао 35 голова за националну селекцију, што је више него било која друга два играча у тиму заједно.

20.25 - Немачка није изгубила у последњих 16 утакмица (11 победа, пет ремија). Ово је бољи низ него што га има иједна екипа још преостала на шампионату.

20.22 - Говорили смо о скору Бразила у претходних шест полуфинала које је играо, али смо вам остали дужни за исход оног првог. Године 1938. Италија је нанела тај једини пораз Бразилу (2:1).

20.16 - Иако су неки склони да кажу како је ово 11. полуфинале Бразила на Светским првенствима, истина је да је ово 11. пут да је ова репрезентација међу четири најбоље на свету. Ово је њихово осмо право полуфинале, јер је у три наврата формат такмичења био другачији.

20.14 - Једини пораз Бразила у последњих 26 утакмица нанела им је Швајцарска прошлог августа (19 победа, 11 ремија). Дужни смо да поновимо да "селесао" није изгубио у 42 узастопне утакмице код куће. Парагвај је био бољи од њих 2002. године. 

20.10 - Бразил није поражен у својих последњих шест учешћа у полуфиналу Светског првенства. Победио је пет пута, а једном је ремизирао. Свих шест пута ова селекција је прошла у финале, а пенали су им били потребни дакле само једном (против Холандије, 1998. године).

20.07 - Бразил од те 2002. године није успео да се домогне полуфинала. Ово је, са друге стране, четврто узастопно полуфинале за Die Mannschaft. Никада ниједна репрезентација није успела да буде толико конзистентна.

20.05 - Након тог финала, два такмаца су одиграла три меча. Било је 1:1 у пријатељском сусрету 2004. године, Бразил је славио са 3:2 на Купу Конфедерација годину дана касније и Немачка је славила резултатом 3:2 у пријатељској утакмици 2011. године. Сваки од ових дуела био је одигран у Немачкој.

20.00 - Бразил и Немачка су одиграли највише мечева на Светским првенствима (102 и 104). На крају крајева, имају 38 збирних учешћа на највећем фудбалском турниру. Без обзира на све то, до данас су се састајали само једном, и то у финалу Мундијала 2002. године. Роналдо је са два гола донео титулу Бразилу који су тада још предводили Ривалдо и Роналдињо. То је био први мандат Луиса Фелипеа Сколарија на клупи јужноамеричке селекције, док је једини "преживели" играч из ове утакмице Мирослав Клосе.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара