Холандија у полуфиналу после пенала!

Холандија - Костарика 0:0 (пенали 4:3). Холандија је последњи полуфиналиста Мундијала у Бразилу. После 120 минута игре у Салвадору није било голова, победника одличила пенал лутрија. "Лале" боље током читавог меча, Костарика се умешно бранила. Холандија ће у полуфиналу играти против Аргентине.

Холандија је у полуфиналу Светског првенства у Бразилу, фудбалски сан завршен је за Костарику. После 120 минута игре није било голова, пресудиле две одбране резервног голмана "лала" Тима Крула.

Очекивано, али и много теже него што се очекивало, Холандија се пласирала у полуфинале Мундијала. Костарика се још једном показала као изузетно чврста и дисциплинована екипа, али пенал лутрија је одлучила да је за њих турнир завршен.

Додуше, много среће имали су "тикоси" да меч уопште стигне до једанаестераца. Чак три пута су Холанђани погађали оквир гола вечерас фантастичног Кејлора Наваса, да би се све то вратило када је било најпотребније.

Треба похвалити и одлуку Луја ван Гала да у 120. минуту замени голмане, па је уместо Силесена место међу стативама заузео Тимо Крул и свој посао одрадио на најбољи могући начин.

Прилику да изводе пенале добили су најискуснији у холандском тиму, па су своју шансу искористили Ван Перси, Робен, Снајдер и Кујт.

Холандија је тако забележила 11. победу у последњих 12 мечева на шампионатима света и још једном ставила до знања фаворитима да неће одустати од борбе за „богињом".

Дакле, Холандија и Аргентина ће у директном дуелу одредити другог финалисту Мундијала, док ће први финалиста бити бољи из дуела Немачке и домаћина Бразила.

Овако је протекао меч у Салвадору:

00.47 - Тимо Крул брани још један пенал, овога пута Умањи - Холандија је у полуфиналу

00.46 - Нова предност за Холандију, сигуран је Кујт - 4:3.

00.46 - Кристијан Болањос доноси ново изједначење - 3:3. 

00.45 - Холандија поново води, прецизан је Весли Снајдер - 3:2. 

00.44 - Погађа за Костарику Ђанкарло Гонзалес, 2:2. 

00.44 - Сигуран извођач за Холандију је Арјен Робен, Холандија води 2:1. 

00.43 - За Костарику пенал изводи капитен Брајан Руиз, али брани Крул

00.42 - Следећи извођач је Ван Перси. Изузетно прецизан ударац, изједначење 1:1. 

00.41 - Први пенал изводи Борхес. Крул је погодио страну, али није успео да одбрани ударац. Костарика води 1:0. 

00.35 - После 120 минута игре нема победника на мечу Холандије и Костарике, последњег полуфиналисту одлучиће пенали

00.34 - Последња измена у тиму Холандије, Ван Гал мења голмане. Уместо Силесена, у игри је Тимо Крул, чувар мреже Њукасла, специјалиста за једанаестерце. 

00.32 - Захуктао се меч у самом финишу. Весли Снајдер је упутио сјајан ударац са ивице казненог простора, али лопта погађа пречку. Трећи пут на мечу да оквир гола спасава Костарику.

00.30 - Најбоља прилика на мечу за Костарику у 117. минуту. Урења је сам створио себи шансу, али први пут на мечу голман Силесен био је приморан да интервенише и то је урадио на фантастичан начин. 

00.27 - Ништа вредно помена не дешава се на терену. Холандија не стиже да створи озбиљнију прилику пред голом Наваса. 

00.18 - Селектор Холандије Луј ван Гал иде на све или ништа. Уместо Бруна Мартинса Индија у игри је Клас Јан Хунтелар. Нападач је у игри уместо дефанзивца. Почео је други продужетак. 

00.16 - Нема голова ни после 105 минута игре.  

00.05 - Последња измена у тиму Костарике, Јелцин Техеда напушта игру, уместо њега на терену је Хозе Куберо. 

00.03 - Холандија наставља са нападима, Навас наставља са одбранама. Робен је извео корнер, најбољи у скоку био Рон Флар, али је голман Костарике по ко зна који пут на мечу спасао своју мрежу. После новог корнера, полуприлика за "лале", од свега нови ударац из угла. 

23.59 - Почео је први продужетак у Салвадору

23.53 - Завршен је регуларни део меча. Гледаћемо продужетке у Салвадору

23.51 - Мало је недостајало да Холандија у финишу меча стигне до победе. Ван Перси је извео слободан ударац, шутирао право на гол, Навас избио лопту, да би у наставку она поново стигла до капитена "лала", који шутира, али на гол линији Техеда је скреће до пречке.

23.48 - Истекао је 90. минут, играће се још четири минута надокнаде времена. 

23.46 - Знатно су опаснији напади Холандије у завршници меча. Снајдер одлично упошљава Ван Персија, који је био у дуелу са једним одбрамбеним играчем Костарике и није успео да захвати лопту, иако је био у прилично изгледној ситуацији. 

23.42 - Нову шансу за "лале" пропушта Робин ван Перси, који одлично преварио одбрану Костарике, али је Кејлор Навас још једном бравурозно интервенисао. 

23.40 - Најбоља прилика на мечу за Холандију. Весли Снајдер је извео слободан ударац са ивице шеснаестерца, пребацио "живи зид", али лопта погађа стативу Навасовог гола. 

23.35 - Нова измена у екипи Костарике. Кристијан Гамбоа је повређен и не може да настави игру. Уместо њега на терену је Дејвид Мајри. Ово је његов први наступ на Мундијалу у Бразилу.

23.33 - Џеремејн Ленс улази у игру уместо Мемфиса Депаја. Прва измена у екипи Холандије, а до истека регуларних 90 минута остало је још 15 минута игре. 

23.26 - Опасан напад Холандије, дупли пас разменили су Робен и Ван Перси, али је ударац играча Бајерна изблокирао Техеда. Само корнер за "лале". 

23.25 - Прва измена на мечу у тиму Костарике. Уместо Џоела Кемпбела у игри је Марко Урења. 

23.24 - Сада и Костарика покушава из прекида. Прво Болањос шутира из слободног ударца, а затим и Гонзалес покушава главом, оба ударца завршила су далеко од гола Силесена. 

23.14 - И даље гледамо фудбалску успаванку на Фонте Нова арени. Холанђани прете после прекида, ипак, одбрана Костарике одолева свим нападима "лала". 

23.03 - Почело је друго полувреме, нема измена у саставима тимова. 

22.47 - Полувреме у Салвадору. Мало су приказали играчи две екипе, врло незанимљивих првих 45 минута на Фонте Нова арени. Холандија имала две прилике, Навас одлично интервенисао, Костарика без шута на гол "лала".

22.38 - Слободан ударац за Холандију са двадесет и кусур метара феноменално је извео Весли Снајдер, али је Кејлор Навас још боље интервенисао.

22.35 - Прва иоле опаснија ситуација пред голом Силесена. Прекид је извео Болањос, направила се велика гужва у казненом простору "лала", али без ударца на гол Холандије. 

22.30 - Нова прилика за Холандију. Овога пута Ван Перси је био асистент, а у шанси се нашао Мемфис Депај, али још једном добро интервенише Кејлор Навас, најбољи голман шпанске Примере.

22.21 - Изузетно незанимљивих првих 20 минута утакмице. Ипак, први ударац на гол ривала упутио је Робин ван Перси, али је голман Костарике Кејлор Навас одлично интервенисао. 

22.08 - Миран почетак меча. Холандија има благу теренску иницијативу, али без опаснијих напада по гол Кејлора Наваса. 

22.01 - Почео је меч. Ово је први међусобни сусрет два ривала и то у четвртини финала Мундијала.

21.56 - Играчи обе екипе су на терену, одсвиране су химне, све је спремно за почетак меча на Фонте Нова арени у Салавадору. Главни судија меча је Равшан Ирматов из Узбекистана.

21.50 - Костарика је прва репрезентација из КОНКАКАФ зоне која се пласирала у четвртфинале, још од екипе САД 2002. године. 

21.47 - Такође, "лале" су победиле у последњих 10 од 11 мечева на Светским првенствима. Једини пораз доживели су у финалу у Јужној Африци (пораз од Шпаније 1:0). 

21.45 - Холандија је у последњих 11 мечева у нокаут фази на Мундијалима примила гол. Последњи пут су успели да сачувају мрежу 1994. године против Републике Ирске. 

21.30 - Састави тимова - Холандија: Силесен, Де Фрај, Флар, Мартинс, Блинд, Снајдер, Вајналдум, Кајт, Депај, Робен и Ван Перси. Костарика: Навас, Умања, Гонзалес, Акоста, Гамбоа, Техеда, Борхес, Дијаз, Болањос, Руиз и Кемпбел.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара