Немачка је шампион света!

Аргентина–Немачка 0:1. Сјајан тим је, напослетку, победио сјајног играча. Делом је то било јер су Немци били организованији, прибранији, очигледно и издржљивији, делом јер тај сјајан играч вечерас није био на нивоу на коме је морао да буде, без обзира на објективне потешкоће са којима се суочавао. Титула Немачке се чини као логична последица свега виђеног у Бразилу у претходних месец дана. Маншафт је више него ико заслужио да уреже своје име поред осталих шампиона у малахитску базу најпознатијег трофеја у свету спорта.

Рећи како нека репрезентација заслужује да освоји Светско првенство једноставно није праведно. Фифа има 209 чланова, више него Уједињене нације, а само њих осам су били довољно умешни и срећни у једном тренутку својих фудбалских стремљења да се домогну самог врха.

Међутим, Немачка је освојила Мундијал и то се чини изузетно праведним. Након два полуфинала и пораза у финалу Светског првенства 2002. године, уз још једно полуфинале и финале на Европским првенствима у истом периоду, чинило се као да им судбина дугује.

Они су пре 14 година решени да стану на крај понижењима на интернационалној сцени, потпуно реорганизовали систем рада са младима. Немилосрдно су крали методе од Шпанаца, Холанђана, па чак и од истих ових Јужноамериканаца. Вечерас су то наплатили.

Чак су и знаци (ако верујете у такве ствари) били на њиховој страни. Пехар је на терен, заједно са капитеном бивших шампиона Карлесом Пујолом, изнела Жизел Бундшен, најплаћенији модел света, иначе пореклом Немица. Са трибина стадиона Жорналиста Марио Фиљо види се легендарна статуа Христа Спаситеља. Уметник који је одговоран за њену позу (раширене руке, као да покушава да обргли цео Рио де Жанеиро) је Карлос Освалд. Бразилац је рођен у Фиренци, али му име (Oswald, наводно скраћено од Oschwald) открива немачко порекло.

Ово је, једноставно, морало да буде њихово вече. У једном тренутку све им се поклопило, па им ни проклетство Маракане, која има навику да руши фаворите, није могло ништа.

Све је, дакле, вукло на воденицу направљену у Немачкој. Једино што је евентуално могло да заустави овај тим био је неки ванземаљски, индивидуални таленат. Аргентина има баш таквог, али он вечерас није био близу горње границе својих могућности.

Постоје они тренуци утакмица које игра Лионел Меси које сви чекају, ма за кога навијали. То су они моменти када се лопта стопи са његовим стопалом, а бука на трибинама се изненада промени. Тада одједном све постаје могуће, и нико не жели то да пропусти.

Таквих тренутака, међутим, вечерас је било веома, веома мало. Аргентина је због тога изгубила. 

Изнурен, мало услед физичког умора, а вероватно више због притиска због кога има осећај да су му ноге тешке по 100 килограма (како је то објаснио његов отац Хорхе), он једноставно није био довољно добар.

Аргентина на овој утакмици није успела да упути ударац у оквир гола, а није била без прилика да то учини. Последњи пут то се догодило у финалу 1990. године, које је, знамо сви, завршено на идентичан начин (Немачка–Аргентина 1:0).

Податак који можда најбоље показује како је Аргентина играла на овом шампионату "албиселесте" су на седам мечева били у заостатку само ових седам минута. Одбрана је носила овај тим у нокаут фази такмичења, али је и она заказала када се то заиста ретко чини, у последњим минутима другог продужетка.

Марио Геце је постигао веома леп погодак у 113. минуту, на асистенцију Ширлеа. Ово је први пут да гол у финалу Мундијала постигне резервиста на асистенцију резервисте.

Немци су освојили четврту титулу првака света, прву од уједињења. Европа може да се радује јер је постала први континент који је везао три узастопне титуле (Италија 2006, Шпанија 2010. и Немачка 2014. године).

Финале на популарној Маракани гледало је 74.738 гледалаца, што је десето најпосећеније финале у историји. Међутим, по свим претпоставкама, са више од милијарду гледалаца широм света, ово је било најгледаније финале у историји фудбала.

Овде погледајте како је текао сусрет и на који начин су тимови играли:

23.35Крај утакмице! Последњи судијски звиждук Николе Рицолија означава почетак славља Немаца.

23.30 - Аргентина чини оне карактеристичне, очајничке покушаје да изједначи. Све је то, разуме се, сувише стихијски да би се преварила лукава одбрана Немачке. Само чудо сада може да спаси Аргентину, али једини човек који може да јој пружи то чудо вечерас не делује довољно спремно.

23.26 - Никада се није догодило да обе екипе постигну погодак у продужетку финала Светског првенства... Аргентина иначе први пут губи на овом шампионату.

23.25 - ГООООООЛЛЛЛ!!!!! Немачка води од 113. минута, Марио Геце је стрелац. Немачка је постигла погодак у тренуцима када је то најмање деловало реално, јер је темпо утакмице био застрашујуће спор. Онда је, ниоткуда, Немачка екслодирала. Геце је искористио једину грешку у постављању Маскерана и Демикелиса на утакмици, и предивном комбинацијом пријема на груди и ударца послао лопту у мрежу. Гол делом иде и на душу Серхија Ромера, који је морао да изађе са линије. Никада до сада Аргентина није примила гол у продужетку утакмице на Светском првенству.

23.20 - Немачка је комплетирала 105 пасова више од Аргентине у првом продужетку (128 - 23). Сличан однос снаге гледамо и сада...

23.17 - Игра се последњих 15 минута овог финала. Један податак који нема превише везе са током ове утакмице, али је занимљив као ретко шта друго на терену (што наравно највише говори о темпу утакмице у последњих 20-ак минута). Наиме, Мануел Нојер је вечерас постао први голман у 50 година који је на Светском првенству извео два аута. Он једноставно воли да буде део игре у највећој могућој мери, па макар и на овај начин.

23.16 - У претходних шест продужетака у финалима постигнуто је исто толико голова. Оба тима су, иначе, играла у једном финалу које је играно 120 минута. Немачка је поражена 1966. године од Енглеске резултатом 4:2, док је Аргентина победила Холандију са 3:1 1978. године.

23.13 - Крај првог продужетка.

23.11 - Ако је полуфинални дуел између Аргентине и Холандије протекао у знаку Маскерана и Рона Влара, данас пролази у знаку Џерома Боатенга и, погађате, Хавијера Маскерана. Заиста импресивна партија два изразито поливалентна дефанзивна фудбалера... 

23.08 - Иако су они ти који би морали да буду одморнији, из очигледних разлога (Немачка је играла de facto 30 минута против Бразила, Аргентина 120 против Холандије), играчи Јогија Лева не показују довољно свежине у овим тренуцима. Нису ни довољно чврсти у дуелима, а цену тога плаћа Швајнштајгер који остаје на земљи након бенигног старта Маскерана. 

23.05 - Невероватну прилику пропушта Аргентина! Хумелс је испао (други или трећи пут вечерас), али је Родриго Паласио очајно реаговао. Покушао је да лобује Нојера који му је кретао у сусрет, али је промашио оквир гола. Аргентина још увек није шутнула у оквир гола на овој утакмици. 

23.02 - Немачка наставља да кидише, али не успева да буде конкретна тамо где је то најважније, у такозваној опасној зони. У досадашњем току првенства имали су у просеку 24 додавања у противничком шеснаестерцу. Данас, у првих 90 минута, дупло мање. 

22.59 - Немачка, према очекивањима, креће са више нападачке амбиције у наставак. Шутнули су на гол у свом првом нападу, али је поново добро постављен био Ромеро. На другој  страни Аргентина је имала две опасне контре, које све евидентнији умор играча у плавом чини недовољно опасним.

22.58 - Игра се први продужетак. Ово су девети продужеци Аргентине на Светским првенствима. У претходних осам постигли су четири гола. Немачкој су ово 11. продужеци, по чему су, уз Италијане, најзаступљенији.

22.53 - Треће узастопно финале Светског првенства одлази у продужетке. У првих 17 шампионата само четири финала су дошла до ове исцрпљујуће фазе.

22.51 - Крај регуларног дела утакмице. Следе нам, дакле, продужеци.

22.50 - Серхио Ромеро је управо постао јужноамерички голман који је најдуже чувао своју мрежу нетакнутом на Светским првенствима (457 минута).

22.47 - Измена и у Немачкој. Мирослава Клосеа мења Марио Геце. Немачка сада поново изгледа као у уводним мечевима на шампионату. Видећемо да ли ће Немци задржати баланс у последњој трећини сада када тамо имају четири офанзивна играча, од којих ниједан није класичан нападач. Марио Геце је, у најбољем случају, лажна деветка. 

22.45 - Овом изменом мало се и модификује формација Аргентина, која сада личи на 4-3-1-2. Тенденција да се средина терена "преплави" играчима остаје. 

22.44 - Вечерас дефинитивно нећемо гледати Анхела ди Марију. Последњу измену прави Сабеља, и у игру убацује Фернанда Гага. Финале је завршено за Енца Переза. 

22.40 - Све до сада... Немачка има сјајну шансу преко Тонија Кроса који је остао сам на ивици казненог простора. Аргентински репрезентативци једноставно морају да преузимају са више одговорности играче који се убацију из другог плана на овај начин. Ово је заштитни знак игре Немачке и скаути и аналитичари у стручном штабу су им сигурно скренули пажњу на то. 

22.39 - Немачка је комплетирала 455 пасова до сада, Аргентина 281. Међутим, по броју створених прилика су готово изједначени.

22.36 - Мења Сабеља још једном. Уобичајена измена у репертоару овог тренера - Родриго Паласио је на терену уместо Игуаина. 

22.33 - Неколико сјајних додавања, праћених са још више дриблинга и лажњака телом, а онда ударац отвореног стопала леве ноге. Обично постиже погодак у оваквим ситуацијама, али је Меси овога пута лопту послао поред десне стативе гола који чува Мануел Нојер.

22.31 - Гледамо отворену утакмицу, али утакмицу без довољно инвентивности да се то искористи. Играчи који поседују тај квалитет нису довољно на лопти. То, а не добре дефанзивне поставке, су разлог што је резултат исти као и на почетку утакмице.

22.30 - Немачка ширину у нападу има само на десном боку. На левом је Ховедес, фудбалер коме је примарна позиција штопер и који је вероватно најнеспретнији играч са лоптом на терену. 

22.26 - Најбољи играч у екипи Немачке, препуне нападачког талента, вечерас је Џером Боатенг. Он изгледа једини имун на индивидуалне покушаје Аргентинаца. Агуеро је три пута покушао да га предрибла или претрчи, али без икаквог резултата. Он је и бржи од Хумелса, због чега је врло важан у корекцији високог штопера Борусије из Дортмунда.

22.23 - Судија Рицоли по сваку цену покушава да спречи грубости које смо видели, рецимо, у мечу Бразил - Колумбија. Стало му је да држи јасан критеријум, због чега у два минута даје два жута картона играчима Аргентине - Јавијеру Маскерану и Серхију Агуеру. Маскерано се изједначио са Марадоном по броју картона које је добио на највећем фудбалском турниру (пет).

22.20 - Колико су добри у офанзивном, толико су моћни и у дефанзивном прекиду. Немци се приликом ударца из угла бране комбинованом одбраном, што је наравно савршени избор за профил играча који имају.

22.16 - Иако није толико упадљив као у утакмици са Холандијом, Маскерано је још једном запушио све линије додавања противничке селекције у делу терена који покрива (који никако није мали). Оно што не успева да реплицира из утакмице са репрезентацијом коју је предводио Луј ван Гал јесте дистрибуција лопте. 

22.12 - Са својом 4-1-4-1 формацијом у одбрамбеној фази игре Немачка је довољно густа у поставци да онемогући превише додавања по дубини Аргентине. Због тога гледамо много попречних пасова Биље и Маскерана, па чак и Переза, који би требало да буде офанзивнији и конкретнији од обојице.

22.10 - Приметно је и да Немачка, лишена Самија Кедире, не успева да оптерети задњу линију Аргентине онако како би то желели. Фудбалер Реал Мадрида је једини довољно физички доминантан да само његово присуство у тој зони изазове панику у аргентинском дефанзивном блоку. 

22.07 - Немци су, са своје стране, потпуно задовољни тиме да мало они упијају притисак, и да, када се укаже прилика, крену у контраудар. Међутим, тим Јоакима Лева и даље није довољно хомоген када нема лопту. 

22.06 - Идеална прилика за Аргентину се изродила баш као последица овог промењеног приступа! Лионел Меси је изашао сам испред Нојера, али је шутирао поред добро постављеног чувара мреже. Фудбалер Барселоне никада није постигао погодак у нокаут фази Светског првенства. 

22.02 - Почело је друго полувреме. Аргентина ће у наставку играти у измењеном саставу, јер је у игру ушао Серхио Агуеро. Ван терена је Езекијел Лавеци.  Кун Агуеро је офанзивнији од Лавеција, што указује да би La Albiceleste могли да буду проактивнији у наставку утакмице.

21.59 - Аргентина није изгубила утакмицу у којој је на полувремену било 0:0 скоро три године (1:0, против Венецуеле).

21.55 - Меси је имао само 16 контаката са лоптом, што је мање него у било ком другом полувремену на овом шампионату. Има још 45 минута да уради оно што навијачи Аргентине, исти они који се клањају док скандирају његово име, очекују од њега. 

21.53 - Иако смо сведоци дуела два "наоштрена" противника, видели смо само десет фаулова и два жута картона. Финале пре четири године је у истом периоду имало 23 фаула и пет картона (највише захваљујући сулудој тактици Холандије).

21.50 - Ово је осмо финале Светског првенства у коме је прво полувреме завршено без голова, а чак треће од последња четири финала. 

21.47 - То би било то у првих 45 минута овог финала. Уместо резимеа овог дела утакмице, један податак. Томас Милер је имао 31 додир са лоптом у нападачкој трећини терена, колико и цео тим Аргентине заједно.

21.46 - Идеалну прилику Немачка пропушта након корнера у последњем минуту надокнаде. Ховедес, нечуван, погодио је стативу главом. Касније је досуђен офсајд Милеру. Немци су још једном показали колико су моћни у игри из прекида. Фудбалер Шалкеа је други Немац који погађа оквир гола у финалу Мундијала, након Нојвила 2002. године.

21.42 - Маскерано није направио добру селекцију решења, тачније одиграо је лопту по дубини онда када је баш ту било највише играча Немачке. Овим је Die Mannschaft добио прилику да уради оно што најбоље уме - да истрчи контру. Крос је као резултат тога шутирао из изгледне позиције, али то није урадио ни изблиза довољно добро. 

21.39 - Нова сјајна прилика за Аргентину! Меси је "одувао" Хумелса, преварио је и Нојера, али је Боатенг, као и много пута на овом шампионату, интервенисао у оном последњем тренутку. Немци нису довољно компактни у дефанзивној транзицији, остављају широм отворене и вертикалне и хоризонталне канале, што Аргентинци спорадично користе.

21.37 - Коначно прилика за Немачку! Кажемо коначно, јер овај тим доминира у две трећине терена, а игра се већ 36. минут. Ширле је покушао из прве након повратне лопте Милера са леве стране, али фудалер Челсија није био довољно прецизан. 

21.35 - Аргентина све опаснија! Лавеци је у два или три наврата искористио простор који остаје између две линије у везном реду немачког тима. Након једне такве ситуације Меси је унео лопту у казнени простор али је, уместо ударца, покушао да проигра Игуаина. То се испотавило као грешка, јер лопта није прошла Боатенга...

21.33 - Ховедес и Швајнштајгер су играчи који су до сада добили жуте картоне. Када се зна да ће управо они проводити највише времена у чувању Месија у дефанзивној фази игре, јасно је да ови картони нису нимало пријатни. 

21.31 - Јоаким Лев принуђен да прави измену. Уместо Крамера, који се повредио у једном дуелу, на терену је Андре Ширле. Лев не делује нимало задовољан, иако је на терен послао играча који је постигао три гола у само 156 минута колико је играо на овом првенству. 

21.29 - Аргентина је постигла погодак, тачније урадио је то Игуаин, али из офсајда. Поготку је претходила импресивна промена стране Лионела Месија и центаршут Лавеција. 

21.25 - Иако је био јако опасан у појединим интервалима, истина је да Меси није био довољно са лоптом у ногама. У прва 23 минута Аргентинац је имао само шест контаката са лоптом, што је мање него иједан други играч у пољу. 

21.23 - Лев је преузео постулате игре Бајерна и применио их је у селекцији Немачке. Оно што је додао, ипак, јесте инсистирање на брзини додавања. Позната је његова вежба у којој, са штоперицом у руци, прилази играчима на тренингу и тражи од њих да се ослободе лопте што је пре могуће. Тако је створена игра Немачке која је, између осталог, поразила и понизила Бразил. 

21.21 - Најбољу прилику на утакмици, тачније једину праву прилику, пропушта Аргентина! Тони Крос је несхватљиво лоше реаговао, дословце је избацио Игуаина самог испред Мануела Нојера. Нажалост по навијаче Аргентине, нападач Наполија је био изненађен овим поклоном, пустио је да му лопта одскочи два пута (није смео да чека после првог пута) и због тога није наместио стајну ногу. Лопта је, сасвим очекивано, отишла поред стативе. 

21.18 - Утакмица у првих 17, 18 минута изгледа управо онако како смо предвидели. Немачка контролише лопту (скоро 70 одсто поседа) и добар део поља. Немци су комплетирали скоро 100 пасова, док Аргентинци нису прешли 40. Истини за вољу, Аргентина је била опаснија и конкретнија са лоптом. 

21.16 - Бастијан Швајнштајгер је играч који има највише простора око себе и највише времена да одреди где ће послати лопту. Једноставно, Меси не покушава да га притисне, што је, имајући у виду са колико потешкоћа Швајнштајгер излази на крај са притиском, велика штета за тим Аргентине.  

21.13 - Филип Лам је хитар фудбалер, али је много битније његово оружје то што брзо мисли. Играч Бајерна савршено бира време када ће се убацити у простор иза Маркоса Роха, али за сада није успео да убаци лопту у шеснаестерац Аргентине на довољно добар начин. Немачка, свакако, наставља да покушава... 

21.11 - Уз сав офанзивни квалитет који поседује, Озил има и једну огромну ману - страшно је позиционо недисциплинован у фази дефанзиве. Због тога ће Забалета имати прилику да се више убацује. То смо видели и у ситуацији из 10. минута, када је лопта прозујала кроз казнени простор након повратног паса фудбалера Манчестер ситија. 

21.09 - Лионел Меси воли када се извуче на десном боку, где је изузетно опасан. Два пута је примио лопту у том делу терена, два пута је пробио и створио опасну ситуацију испред гола Немачке. Ховедес, иначе по вокацији штопер, ни Хумелс нису играчи који могу да чувају најбољег играча планете у ситуацијама један на један. 

21.06 - Аргентина, ако жели да победи, мора да диктира ритам утакмице. Темпо мора да буде спорији, јер је то најбољи (можда и једини) начин да се пацификује напад "елфа". Постављање што више играча испред лопте у фази дефанзиве ће такође бити императив.

21.04 - Први пут су са лоптом у ногама Аргентинци прешли центар и одмах су запретили. Игуаин је шутирао, али је био сувише искоса да би превише забринуо Нојера. Брза, вертикална и директна додавања су оно чему ће Аргентинци најчешће прибегавати.

21.03 - Проблем који Аргентина има са пресингом Немачке јесте чињеница да она није тим благословен централним дефанзивцима који су сјајни додавачи. Брзо ослобађање лопта је један лек за овај притисак. Други, ако он не даје резултат, може да буде гомилање играча у маневру. Због тога ће Енцо Перез често улазити у централни део терена. 

21.00 - Почела је утакмица.

20.57 - Ипак не... Велико изненађење у саставу Немачке! Сами Кедира се повредио на загревању, па ће уместо њега на терен млади Криштоф Крамер, који вечерас игра прву утакмицу за немачку селекцију у стартној постави. Видећемо да ли ће се ово, и у којој мери, одразити на систем Немачке. 

20.50 - Месут Озил, вечито оспоравани, створио је више прилика него иједан свој саиграч (15). Са 144 комплетираних пасова у завршној трећини, он је најбољи на шампионату у овом важном сегменту. Тони Крос, на другој страни, је играч са најуспешнијим процентом додавања на противничкој половини (304). Нека ово буде последња информација уочи саме утакмице.

20.47 - Финале није могло да прође без њих...

20.44 - Предвиђа се да је више од 100.000 навијача Аргентине у овим тренуцима у Рио де Жанеиру. Добар део њих уопште нема карте за финале, али их то не забрињава превише...

20.35 - Када већ говоримо о Лионелу Месију, немогуће је не осврнути се на један детаљ. Иако је нападач Барселоне предмет критика дела јавности, његов утицај на игру Аргентине је немерљив. Он је постигао четири гола и наместио два, а поред тога је створио највише прилика (21) и имао је највише успешних дриблинга (39) на шампионату. Он често делује благо незаинтересовано. Претрчао је само 51,9 километар, што је више само од осрамоћеног Фреда (наравно, у конкуренцију улазе играчи који су одиграли шест утакмица). Међутим, Месијева статичност је део плана Алехандра Сабеље, који не жели да он учествује превише у дефанзивној поставци јер сматра да Меси увек мора да буде у позицији да прими лопту. Аргентина чека тај један тренутак Месијеве магијеве, прецизније зависи од њега... 

20.30 - Питање свих питања, наравно, јесте како ће Немачка неутралисати Лионела Месија. Холандија је успела да заузда најбољег играча планете, али она је жртвовала Најџела Де Јонга који је играо "човека", играла је са три играча у задњој линији што је дозволило Влару да излази у корекцију, а све време су "на прстима" били Вајналдум и Снајдер. Немачка игра са четири човека у задњој линији, па нема луксуз да извлачи штопера. Такође, како Кедира и Крос играју пресинг на два задња везна Аргентине, Бастијан Швајнштајгер остаје сам. Овај конвертовани крилни фудбалер није најбољи у дефанзиви (да употребимо најблажи израз) и биће потребно да одигра утакмицу каријере како би зауставио Лионела Месија. Наравно, под условом да овај буде расположен.

20.23 - Немци ће играти пресинг (исти онај који су решили да науче након што их је Шпанија уништила њиме у полуфиналу пре четири године), што значи да ће Тони Крос и Семи Кедира играти врло високо, често нападајући простор између задње линије и везног реда. Овај међупростор у Аргентини чува Хавијер "Ел Хефесито" Маскерано. Фудбалер Барселоне је играч са највише стартова на Мундијалу (28), а онај његов клизећи старт којим је зауставио ударац Робена у полуфиналу већ је постао класик. Оно што је занимљивије од овога јесте податак да је Маскерано играч који је комплетирао највише додавања на турниру (460). Он је тако преузео улогу која је била намењена, испоставило се премеканом, Фернанду Гагу. Маскерано је сада тај који треба да храни Месија лоптама. Занимљиво, Тони Крос је други играч са највише комплетираних пасова (454).

20.18 - Дуел утакмице врло лако може да буде онај између Томаса Милера и Маркоса Роха. Иако ће се, махом, одигравати на десном боку, он ће имати све одлике дуела у централном делу терена. Томас Милер врло често улази унутра и игра јако уско, што га практично чини другим нападачем. Има позициону слободу то да ради јер, као што смо већ причали, савршено предвиђа где ће се створити слободан простор који онда и експлоатише. Рохо због тога неће ићи превише високо у фази офанзиве, што може да буде лимитирајуће за аргентински тим. Рохо је, после Ди Марије, играч који је покушао највише центаршутева на турниру (25). Оно што је можда добро за Аргентинце јесте чињеница да Рохо у свом клубу игра штопера, што значи да има потенцијал у себи да колико-толико заустави страшног фудбалера Бајерна. Милер је допринео постизању највише голова на турниру (пет голова, три асистенције).

20.14 - Матс Хумелс је у тиму Немачке иако је постојала бојазан да његово колено није довољно опорављено. Фудбалер кога је Бекенбауер назвао "елегантном мешавином" везисте и дефанзивца постигао је два врло важна гола за "елф", и, иако не претерано покретљив, представља најбоље решење које Немачка има у овој зони. Езекијел Гарај је подједнако важан у јужноамеричком тиму, пошто ће његова антиципација простора и читање кретања офанзивног немачког квартета бити изузетно важно. Нови играч Зенита води на листи фудбалера са највише избацивања лопте, што показује колико је он заправо добар у овом елементу игре. Он је опасан и у противничком казненом простору, јер је до сада шутирао на гол главом шест пута (више пута то је учинио само капитен Гане Асамоа Гијан).

20.11 - Разлика у понашању и контролисању простора два голмана на најбољи начин илуструје разлику у игри два тима. Аргентина се брани у плитком блоку, што значи да Ромеро не излази превише јер простор испред њега бране његови штопери. Нојер, пак, излази дубоко на своју половину и тако штити "ливаду" коју иза себе остављају немачки штопери који играју у високој линији. Биће занимљиво видети који ће од два приступа дати резултат... 

20.07 - Неколико је фактора важнијих од осталих на овој утакмици. Учинак два голмана спада у ту категорију. Серхио Ромеро, који је као позајмљени играч Сампдорије одиграо само три утакмице за Монако прошле сезоне (од чега је у једној ушао са клупе), примио је најмање голова на првенству, а има и најбољи проценат успешности интервенција (88,9 одсто). На сасвим другој страни терена, Мануел Нојер је чувар мреже са највише успешних интервенција (23) после Тима Хауарда. Колико је голман минхенског Бајерна важан за своју селекцију показује и податак о 75 одсто успешних додавања.  

20.03 - До последњег тренутка постојала је нада у аргентинском табору да ће Анхел ди Марија бити спреман у довољној мери да почне вечерашње финале. То се није догодило, па ће на терен поново фудбалер Бенфике Енцо Перез. Касније ћемо, кроз пренос, детаљније говорити због чега би то могло чак и да буде боље за La Albiceleste. Дакле, тим Алехандра Сабеље ће играти у формацији 4-2-3-1. Аргентина ће се бранити у врло ригидној 4-4-1-1 формацији у којој смо их видели у мечевима са Белгијом и Холандијом.

20.01 - Већ смо говорили током овог шампионата да је Јоаким "Јоги" Лев тренер који воли да се игра са формацијама и системима. Међутим, када нешто функционише тако добро као немачки састав у последње две утакмице, није га пожељно мењати. Die Mannschaft ће и вечерас играти у конвенционалној 4-3-3 формацији, са труглом на средини Швајнштајгер - Крос - Кедира. Лам ће поново на десни бок, где је (извини Гвардиола) ипак најбољи. Немци ће се, сасвим природно, бранити у 4-1-4-1 формацији. 

19.58 - За Аргентину ће од првог минута играти: Ромеро, Гарај, Забалета, Биља, Перез, Игуаин, Меси (к), Маскерано, Демикелис, Рохо и Лавеци.

19.55 - Немачка ће утакмицу почети у саставу: Нојер, Ховедес, Хумелс, Кедира, Швајнштајгер, Озил, Клосе, Милер, Лам (к), Крос и Боатенг.

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара