Аргентина у финалу, Ромеро херој!

Аргентина - Холандија 0:0 (пеналима 4:2). Аргентина је у финалу Светског првенства у Бразилу! После бољег извођења пенала, "гаучоси" савладали Холандију, Ромеро одбранио два пенала. У недељу се за "богињу" боре Аргентина и Немачка!

Аргентина је савладала Холандију и пласирала се у финале Светског првенства у Бразилу. Другог финалисту Мундијала одлучили су пенали, а "гаучоси" су имали више снаге и умећа и највише захваљујући јунаку Серхију Ромеру у недељу ће се против Немачке борити за своју трећу титулу планетарног шампиона!

Вероватно је пенал лутрија сасвим заслужено одлучила победника две одличне екипе, које, руку на срце, нису превише показале у 120 минута борбе на Коринтијанс арени у Сао Паулу.

Велика тактичка борба два селектора, махом на средини терена, није ни могла да има другачији исход. Две најбоље прилике Аргентина је пропустила у последњих пет минута продужетка, док Холандија није упутила иоле опаснији ударац ка голу Ромера у 120 минута игре.

Серхио Ромеро често је био на мети критика аргентинске јавности, многи су сматрали да није достојан "светог" аргентинског дреса, али када је то било најпотребније голман Монака показао је да поносно може да стоји раме уз раме са свим великанима јужноамеричког фудбала, одбранивши два ударца са беле тачке играчима Холандије.

Холандија је тактички одиграла готово савршен меч. Луј ван Гал је довео екипу много даље него што је било ко очекивао, мало концентрације и среће недостајало је да "лале" стигну до борбе за титулу, која им неумољиво бежи већ пуних 40 година.

Лионел Меси није много показао на овом мечу, али ће у недељу имати прилику да покаже колико зна и уме на највећој светској фудбалској позорници - финалу Светског првенства.

Овако је протекао други полуфинални меч Мундијала:

23.44 - Макси Родригез изводи пенал. Силесен поново на лопти, али лопта је у голу - Аргентина је у финалу Мундијала!

23.43 - Дирк Кајт је прецизан, смањује на 3:2.

23.42 - Код лопте је Серхио Агуеро, Силесен има контакт са лоптом, али она ипак улази у гол, 3:1.

23.41 - Велсли Снајдер изводи пенал, Ромеро поново брани!

23.41 - Езекијел Гарај је следећи извођач за Аргентину. Изузетно снажан ударац, "гаучоси" воде 2:1.

23.40 - Арјен Робен узима лопту, залеће се и - постиже погодак, 1:1.

23.39 - Први извођач за Аргентину је Лео Меси. Меси сигуран и прецизан, Аргентина води 1:0.

23.38 - Први ка лопти иде Рон Флар. Ромеро брани!

23.37 - У историји Мундијала, 25 пута победника меча одлучили су пенали. Од тога, 15 пута победу је однела екипа која је прва шутирала. Вечерас први пенал изводи Холандија.

23.33 - Завршен је меч, без голова. Другог финалисту одлучиће извођење једанаестераца.

23.28 - Напокон је Меси показао делић своје магије. Одлично је прошао по десној страни, упутио центаршут, али је Макси Родригез слабо шутирао ка голу Силесена. Аргентина можда и најбоље две прилике на мечу пропушта у последњих пет минута продужетака.

23.27 - Велику прилику за Аргентину пропушта Родриго Палацио. Нападач Интера изненада се нашао у ситуацији један на један са Силесеном, али је његов ударац главом био преслаб за голмана Холандије.

23.22 - Вечерас непогрешиви Стефан де Фрај одузима једну лопту на средини терена и покушава ударцем из велике удаљености. Лопта завршава далеко од гола Серхија Ромера. Ипак, боље да се Де Фрај држи дефанзивних задатака које фантастично извршава током целог турнира.

00.18 - Дужи прекид на почетку другог продужетка. Пабло Забалета добио је ударац у главу од Дирке Кајта, делује ненамерно. После указане лекарске помоћи, десни бек Аргентине и Манчестер ситија наставља меч.

00.14 - Завршен је први продужетак, и даље ником ништа... Веровали или не, Холанђани никада на светским првенствима нису постигли гол у продужецима. До Бразила, никада нису прошли даље ни после извођења пенала, победа над Костариком прекинула је једну неугодну традицију.

00.12 - У финишу првог продужетка Хунтелар добија јавну опомену, више због протеста него због фаула који је претходно направио.

00.07 - Последња измена на мечу. Уместо Езекијела Лавеција у игри је искусни Макси Родригез. Сабеља појачава средину терена. Истекао је стоти минут игре...

00.06 - Прво веће узбуђење у продужетку. Арјен Робен је испробао ударац са двадесетак метара од гола Аргентине, али без обзира на клизав терен, лопта је ишла право у добро постављеног Серхија Ромера.

00.03 - Последња измена у тиму Холандије, уместо неприметног Робина ван Персија у игри је Клас Јан Хунтелар.

23.58 - Почео први продужетак на Коринтијанс арени.

23.55 - Шта је потрбно да видимо голове у Сао Паулу. Можда овакво решење помогне?

23.52 - После 90 минута велике борбе, нема победника: Аргентина - Холандија 0:0.

23.49 - На истеку 90. минута Арјен Робен не користи колосалну прилику да одведе свој тим у финале. "Штиклу" Снајдера користи Робен да улети у казнени простор Аргентине, али Хавијер Маскерано стиже у последњи тренутак и блокира ударац нападача Бајерна. Чини се да је Робен могао и раније да упути ударац...

23.46 - Кун Агуеро добија употребљиву лопту од Леа Месија, улази у полуприлику, али вечерас маестрални Рон Флар му улази у шут и отклања опасност од свог гола.

23.44 - Ништа вредно помена не дешава се на терену Арене у Сао Паулу. Као да играчи обе екипе чекају да истекне регуларни део утакмице. Још пет минута до истека 90. минута.

23.40 - Двострука измена у тиму Аргентине. Серхио Агуеро и Родриго Паласио улазе у игру уместо Енца Переза и Гонзала Игуаина. Делује да Алехандро Сабеља све карте баца у напад... Луј ван Гал чува још једну измену, можда за Тима Крула, резервног голмана, који је сјајним интервенцијама одбранио два пенала Костариканцима?

23.35 - Овако изгледају улице Буенос Аиреса за време утакмице између Аргентине и Холандије...

23.33 - Напокон једна опаснија акција на мечу, у прилици је Гонзало Игуаин, али шутира поред гола. Ипак, и да је постигао погодак, он не би био признат, пошто се нападач Наполија нашао у офсајд позицији.

23.31 - Мање од 20 минута остало је до краја меча, играчи обе екипе више гледају како да заштите свој гол и да не дозволе ривалу прилику да постигну гол, него што размишљају о офанзивним акцијама на противничкој половини терена.

23.25 - Киша све јаче пада у Сао Паулу, играчима је све теже да контролишу лопту на наквашеном терену. Период нешто офанзивније игре Холандије, али и даље без опасне акције пред голом Аргентине. Робин ван Перси без иједне употребљиве лопте на овом мечу.

23.22 - Незгодну повреду руке доживео је Лукас Биља. Чини се да везиста Лација и Аргентине неће моћи да настави меч. Ипак, Биља, за сада, остаје у игри.

23.21 - Друга измена у тиму Холандије. Очигледно да је Де Јонг неспреман за свих 90 минута, уместо њега у игри је дебитант на Мундијалу Јорди Класи.

23.16 - Велика прилика за Аргентину у 58. минуту утакмице, можда и најбоља на мечу. Лавеци је прошао по десној страни и упутио центаршут, али се Гонзало Игуаин обрукао, пошто је изузетно лоше захватио лопту из прилично солидне ситуације.

23.10 - Почела је и киша у Сао Паулу. Да ли ће ту чињеницу искористити нападачи како би чешће покушавали да савладају голмане супарничке екипе, видећемо у наставку меча. Иначе, у првих 45 минута, Холандија је упутила само један ударац ка голу Ромера, Аргентина један више ка голу Силесена.

23.07 - Први жути картон за играче Аргентине, зарадио га је Мартин Демикелис. Слободан ударац изводи Весли Снајдер, али лопта одлази високо преко гола Серхија Ромера.

23.05 - Измена у тиму Холандије донела је и промену у распореду играча на терену. Блинд се вратио у последњу линију одбране, Јанмат ће играти по десној страни, док је Дирк Кајт прешао на леву нападчку страну свог тима. 

23.04 - Почело је друго полувреме у Сао Паулу. 

23.02 - Искусни Луј ван Гал ништа не препушта случају. Уместо опоменутог Бруна Мартинса Индија у игри је већ од почетка другог полувремена Дерил Јанмат. 

22.50 - Арјен Робен био је потпуно невидљив у првом полувремену утакмице. Невероватно звучи податак да је најбољи играч "лала" у досадашњем делу турнира у првих 45 минута против Аргентине забележио само једно (1) тачно додавање. Робен је укупно имао само четири контакта са лоптом...

22.49 - Лионел Меси је против Холандије уписао 92. наступ у дресу Аргентине, чиме је претекао Дијега Арманда Марадону.

22.48 - Никада у историји Мундијала полуфинални меч није завршен без голова, што је чињеница која охрабрује више него учинак играча две екипе у првом полувремену сусрета на Коринтијанс арени.

22.47 - После два минута надокнаде времена, завршено је прво полувреме у Сао Паулу. Аргентина - Холандија 0:0.

22.45 - Први жути картон на мечу добија Бруно Мартинс Инди. Дефанзивац Холандије још једном је непрописно зауставио Лионела Месија, много блаже него прошли пут, али је турски судија одлучио да покаже прву јавну опомену на сусрету.

22.38 - Све оштрија игра на обе стране. Прво је Мартин Демикелис изузетно грубо оборио Веслија Снајдера, а онда и Бруно Мартинс Инди руши Лионела Месија. Ипак, Чакир сматра да за сада нема потребе да било кога казни јавном опоменом.

22.34 - Нема много опасних ситауција на терену Арене у Сао Паулу. Да подсетим, јуче је у ово време, тачније после пола сата игре, Немачка већ водила против Бразила са 5:0...

22.28 - Било је много приче како се изговара име једног од најискуснијих играча Холандије Дирка Кајта. Можда вам ово помогне да разрешите дилему...

22.27 - Изузетно непријатна ситуација за Хавијера Маскерана. У скок дуелу Аргентинац се сударио главама са Жоржињом Вајналдумом и прошао много горе од свог ривала. Делује као да је Маскерано доживо мањи потрес мозга. Ипак, дефанзивац Барсе на ногама излази са терена како би му се указала медицинска помоћ.

22.24 - Поново Аргентина прети после корнера. Центрира Лавеци, Гарај долази до лопте и покушава главом, али шутира високо преко гола. Успут је добио и ударац у главу од Рона Флара, ипак, дефанзивац Бенфике наставља игру као да се ништа није десило.

22.20 - И даље врло опрезна игра на обе стране, али како време одмиче Аргентина је све агресивнија и опаснија по гол ривала. Други корнер за "гаучосе" изводи Лавеци, али и овога пута нема веће опасности по гол Холандије.

22.19 - Први корнер на мечу у 19. минуту за Аргентину извео је Меси. После нешто дуже акције, лопта је у рукама голмана Силесена.

22.14 - Слободан ударац са двадесетак метара од гола Холандије изводи Лионел Меси, чини се, идеална ситуација за левоногог играча. Меси налази пут поред "живог зида", али лопта иде право у одлично постављеног Јаспера Силесена.

22.13 - Први директан ударац на гол упутила је Холандија. Маскерано је одузео лопту Робену, али лопту просто додао Снајдеру, који шутира на гол Аргентине, али веома непрецизно.

22.11 - Прва иоле опаснија ситуација пред голом Силесена у десетом минуту. Лавеци је извео слободан ударац и упутио центаршут у казнени простор "лала", али је Робин ван Перси главом интервенисао у стилу најбољих одбрамбених играча.

22.05 - Прилично мирних и опрезних првих пет минута утакмице. Меси, за сада, без лопте у ногама, Холандија контролише посед лопте, углавном у последњој линији одбране.

22.00 - Турчин Кунејт Чакир дао је знак за почетак утакмице између Аргентине и Холандије.

21.59 - Као што је најављено, пред почетак утакмице минут ћутања за недавно преминулог Алфреда ди Стефана, једног од најбољих играча у историји фудбала.

21.55 - Химне два национална тима одзвањају Ареном у Сао Паулу. Неколико минута остало је до почетка другог полуфиналног меча на Мундијалу у Бразилу.

21.42 - Навијачи Аргентине са нестрпљењем очекују полуфинални меч са Холандијом, али не пропуштају прилику да се "наругају" Бразилцима за тежак пораз од Немачке.

21.39 - Лионел Меси се загрева пред један од најважнијих мечева у својој каријери. Меси је четири пута проглашаван за најбољег фудбалера планете, али му недостаје "богиња" како би се придружио својим претходницима, Марију Кемпесу и Дијегу Арманду Марадони.

21.37 - Има и Холандија традицију на коју може да се ослони. Холанђани су у досадашњих 12 мечева на Мундијалима против јужноамеричких екипа забележили десет победа (не укључујући мачеве завршене извођењем једанаестераца).

21.33 - Аргентина је три пута у историји играла у полуфиналима светскох првенстава и сва три пута из тих мечева излазила тријумфално. Два пута (1978. и 1986. године) су освојили трофеј, док су једном поражени у финалу (од Немачке, 1990. године).

21.20 - Температура у Сао Пулу је 15 степени целзијусових. Влажност ваздуха је 79%, а ветар дува брзином од 10м/с. Очекује се да Коринтијанс арена буде испуњена до последњег места, што значи да ће други полуфинални меч гледати нешто више од 62.000 навијача. Наравно, очекује се да већи део трибина буде у плаво-белим бојама Аргентине...

21.13 - Погледајте статистику две репрезентације у досадашњем делу шампионата. Холандија је ефикаснији, али и много агресивнији, па ако желите и грубљи тим. "Лале" су више претрчале у првих пет мечева, док је Аргентина направила више успешнијих пасова.

20.45 - Луј ван Гал поново се одлучио за три играча у последњој линији одбране. Де Јонг ће играти на позицији задњег везног играча, Кајт по десном, Блинд по левом боку. Остаје да се види да ли ће Арјен Робен играти у самом шпицу напада уз Ван Персија, или ће играти на позицији полушпица (лажне десетке).

У тиму Аргентине нама већих изненађења. Лукас Биља је добио предност у везном реду у односу на Фернанда Гага, док Кун Агуеро није спреман за све напоре, али ће вероватно добити прилику у току меча.

20.33 - Робин ван Перси ипак се опоравио од стомачних тегоба и предводиће напад "лала". У тиму је и Најџел де Јонг, који је пропустио неколико претходних утакмица због повреде. У тиму Аргентине нема Серхија Агуера, иако се нападач Ситија опоравио од повреде. Демикелис је задржао место у централној одбрани, док се у тим вратио Маркос Рохо. Енцо Перез је у тиму уместо повређеног Анхела ди Марије.

20.32 - Холандија ће наступити у следећем саставу: Силесен, Де Фрај, Флар, Мартинс Инди, Кајт, Блинд, Де Јонг, Вајналдум, Снајдер, Робен и Ван Перси.

Аргентина меч почиње у саставу: Ромеро, Забалета, Демикелис, Гарај, Рохо, Маскерано, Биља, Перез, Лавеци, Меси и Игуаин. 

20.13 - Алехандро Сабеља извршио је свих 15 измена у првих пет мечева на Мундијалу. Нико од резервиста није се уписао у листу стрелаца...

20.11 - Пре него што састави тимова званично буду објављени, још мало статистике. Холандија је постигла 12 голова у досадашњем делу турнира, од којих је 10 дошло после првих 45 минута.

19.56 - Холандија и Аргентина одиграле су осам међусобних дуела у историји. "Лале" су славиле четири пута, у три наврата није било победника, док је Аргентина забележила само једну победу - у финалу Светског првенства 1978. године. Погледајте како је то изгледало:

19.51 - Светска фудбалска федерација објавила је да ће меч између Аргентине и Холандије почети минутом ћутања у част недавно преминулог Алфреда ди Стефана. Такође, "гаучоси" ће током меча носити црни флор на рукаву дреса. 

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара