Читај ми!

Хрватска укротила "лавове"

Хрватска - Камерун 4:0 (крај). Убедљивом победом против Камеруна, Хрватска се умешала у борбу за пласман у осмину финала Мундијала. "Ватрени" на најбољи могући начин искористили предност играча више на терену због искључења Алекса Сонга. Перишић играч утакмице, Манџукић двоструки стрелац.

Хрватска је ушла у меч против Камеруна са императивом победе, а изабраници Ника Ковача свој задатак обавили су баш онако како је требало. Четири поготка у мрежи "лавова" оставили су Хрватску у игри за осмину финала и вратили сампоуздање после пораза од Бразила на отварању шампионата.

Кључни моменат утакмице догодио се у 40. минуту, када је Алекс Сонг непромишљено ударио песницом у леђа Марија Манџукића, па га је арбитар Педро Проенса сасвим заслужено послао у свлачионицу на "хлађење".

Јесте Хрватска и пре тога имала предност поготком Ивице Олића, али је тај моменат одредио даљи ток меча. "Ватрени" су у другом полувремену зналачки искористили предност играча више на терену и стигли до првих бодова у Бразилу.

Двоструки стрелац за Хрватску био је Марио Манџукић, који је пропустио први меч на шампионату због суспензије и одмах је показао колико значи Ковачевој екипи. Перишић је, после асистенције Олићу, постигао други гол за свој тим и сасвим заслужено понео епитет играча меча.

Камерун ништа није показао на овом мечу. У првом полувремену "лавови" нису упутили ниједан ударац у оквир гола Плетикосе, а најбољу прилику је пропустио Пјер Вебо у самом финишу меча. Тако је Камерун после два меча елиминисан са шампионата у Бразилу.

Хрватска ће у последњем колу играти са Мексиком утакмицу која ће највероватније одлучити која ће од две репрезентације у осмину финала, пошто се очекује да домаћин неће имати превише проблема са лошом селекцијом Камеруна.

Хрватској је потребна победа против Мексика како би се пласирала међу 16 најбољих екипа на планети, док је Мексику довољан и бод против "ватрених".

Овако је протекао меч Хрватска - Камерун:

01.49 - Завршен је меч у Манаусу, Хрватска - Камерун 4:0.

01.46 - Најозбиљнији напад Камеруна у самом финишу меча. Пјер Вебо је имао прилику главом да затресе гол Хрватске, али је Стипе Плетикоса фантастично интервенисао. Истекао је 90. минут, играће се још два минута зауставног времена.

01.45 - Велика прилика за Хрватску одлази у неповрат. "Ватрени" користе ретке нападе Камеруна и путем брзих контранапада прете Итанђеу. Овога пута Ракитић није успео да укроти лопту коју му је послао Ребић.

01.42 - Успео је Камерун да направи иоле озбиљнију акцију, али је резервиста Сали из изгледне прилике шутирао поред гола Плетикосе.

01.40 - Последњих пола сата игра се само на половини Камеруна. Изгледа да Хрвати нису задовољни вођством од 4:0 и труде се да постигну још који погодак. Играчи Камеруна не успевају да повежу више од три-четири повезана паса. Публика у Манаусу више се забавља дешавањима на трибинама него оним на терену.

01.35 - Последњу измену врши Нико Ковач. Уместо играча утакмице Ивана Перишића на терену је млади играч Фиорентине Анте Ребић.

01.31 - Уместо Самира у игри је Матео Ковачић. Хрватска наставља са нападима, Камерун без икакве шансе да угрози гол Плетикосе. Чини се да је за исход меча пресудно било искључење Сонга у 40. минуту сусрета.

01.30 - ГОООООЛЛЛ! Нови погодак у мрежи Камеруна. Едуардо је шутирао, Итанђе кратко одбио лопту на коју је налетео Манџукић и послао је празну мрежу. Први пут су Хрвати постигли четири поготка на једној утакмици Светског првенства.

01.25 - Прва измена у екипи Хрватске. Уместо стрелца првог гола Ивице Олића у игри је Едуардо да Силва. "Ватрени" сада на терену са два натурализована Бразилца - Самиром и Едуардом. Мења и Финке, уместо Абубакара у игри је Вебо.

01.18 - ГОООООЛЛЛ! Хрватска води са 3:0. Марио Манџукић је стрелац. Прањић је извео корнер са леве стране, а нападач Бајерна био највиши у скоку и без већих проблема послао лопту у мрежу Итанђеа.

01.17 -Нижу се прилике пред голом Итанђеа, покушао је сада и Модрић, али одбрана Камеруна блокира ударац, лопта одлази у корнер. Гол Камеруна просто виси у ваздуху.

01.15 - Сада и капитен Хрватске Даријо Срна испробава свој шут из слободног ударца. Ипак, из изгледне ситуације, са 20 метара од гола Камеруна, десни бек Шахтјора шутира високо преко гола.

01.09 - Сада прети и Камерун. Резервиста Нонкеу одлично је испратио напад свог тима, убацио се по десној страни и ухвати волеј. Ипак, лопта одлази далеко од гола Плетикосе.

01.07 - Скроз се распала игра Камеруна. Манџукић је у великој прилици, али су у последњем тренутку стигли дефанзивци "лавова" и омели нападача Бајерна да боље упути ударац на гол Итанђеа.

01.04 - ГОООООЛЛЛ! Велику грешку направио је Итанђе, а Перишић је протутњао по левој страни, ушао у казнени простор и са лакоћом савладао голмана Камеруна.

01.02 - Почело је друго полувреме у Манаусу. Одмах на почетку другог дела добар напад за Хрватску, али Итанђе није имао много проблема са ударцем Самира. На другој страни покушава Чупо Мотинг, али је то преслаб покушај за Плетикосу.

00.50 - Камерун у првом полувремену није имао ударац у оквир гола Плетикосе. Посед лопте је незнатно у корист Хрватске. Сонг је добио први црвени картон још од 2010. године и утакмице против Сандерленда.

00.46 - Полувреме у Манаусау, Хрватска - Камерун 1:0.

00.43 - Занимљив је податак да је породица Сонг (Алекс и његов стриц Ригоберт) зарадила три од осам црвених картона Камеруна у историји светских шампионата.

00.41 - Црвени картон за Алекса Сонга, који је песницом ударио у леђа Марија Манџукића. Невероватно глуп потез везисте Барселоне. Камерун ће у преосталом делу сусрета играти са играчем мање на терену.

00.39 - Период празне игре на Амазонија арени. Хрвати задовољни предношћу, више се труде да задрже лопту у свом поседу, док су Камерунци врло неспретни у нападу.

00.30 - Изузетно је спарно у Манаусу. Игра се све спорије, док играчи сваки прекид користе како би се освежили.

00.21 - Лука Модрић привремено напушта терен због разбијеног носа, Хрватска је тренутно са играчем мање на терену. Ипак, брзо се у игру враћа ведета мадридског Реала.

00.17 - Нова велика прилика за Хрватску, која игра неупоредиво боље после постигнутог гола. Поново је Олић био у прилици после Корнера Прањића, али је Итанђе добро интервенисао.

00.11 - ГОООООЛЛЛ! Хрватска води од 11. минута голом Ивице Олића. Одлично је асистирао Иван Перишић, а Олић је постигао 19. гол у дресу репрезентације на свом последњем великом такмичењу у каријери.

00.05 - У првих пет минута меча боља игра Камеруна. Неколико озбиљних напада направили су "лавови", али без опасније ситуације пред голом Плетикосе.

00.00 - Почела је утакмица одлуке за Хрватску, Камерун без Етоа, Хрватска са Самиром и Манџукићем.

23.10 - Кaмeрун: Итaнђe, Шeдју, Нкулу, Maтип, Aсу-Eкoтo, Сoнг, Mбијa, Eнo, Mукaнђo, Чупo Moтинг, Aбубaкaр.

23.00 - Хрватска: Плeтикoсa, Срнa, Ћoрлукa, Лoврeн, Рaкитић, Moдрић, Oлић, Сaмир, Пeришић, Maнџукић.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару