Читај ми!

Повратак Месијеве магије спасао Аргентину

Аргентина - БиХ 2:1. Једна грешка и један моменат генијалности донели су екипи Аргентине прву победу на овогодишњем првенству света у фудбалу. Рани аутогол Колашинца, иначе најбржи у историји Мундијала, одредио је тон утакмице, који је био анемичан све до 65. минута. Тада је Меси на карактеристично спектакуларан начин постигао свој други погодак на шампионатима света - скоро тачно осам година након што је Србији и Црној Гори дао први. Почасни погодак за БиХ на овом мечу, први у историји на Светским првенствима и потенцијално врло важан за наставак такмичења, постигао је резервиста Ведад Ибишевић.

Једни су били преоптерећени тремом, други притиском који намеће обавеза освајања шампионата света. Као резултат тога, гледали смо утакмицу која није пружила у смислу узбуђења и квалитетног фудбала колико би се очекивало када се погледају састави два тима и њихов објективни квалитет.

Вероватно би све изгледало много другачије (читај боље) само да Сеад Колашинац није ужасно неспретно реаговао у 3. минуту. Аутогол је потпуно дестабилизовао Босанце, који су провели наредних 20 минута у покушајима да се саберу, док је Аргентинцима дозволио луксуз да се повуку и препусте лопту и већи део поља ривалу.

У таквој назови игри је прошло 60 фрустрирајућих минута, а онда су коначно актери сусрета пружили навијачима повод да скоче са својих столица и да егзалтирано аплаудирају. Меси је повукао лопту, одиграо дупли пас са Игуаином који неодољиво подсећа на оне које ради и по десетак пута у дресу Барселоне, побегао је својим чуварима у наредном додиру и онда унутрашњом страном стопала послао лопту у даљи угао Асмира Беговића. Овим је окончан 623 минута дуг голгетерски пост Лионела Месија на првенствима света.

La Albiceleste су у последњој четвртини меча деловали као екипа која у потпуности контролише утакмицу, Они су били ти који су подизали и спуштали темпо игре како им је одговарало. То је трајало све до 85. минута, када је Ведад Ибишевић искористио три засебне околности - лепу асистенцију Лулића, тромост Фернандеза и неодлучност Ромера - и постигао почасни погодак за Босну и Херцеговину.

Наравно, овај гол је много више од "почасног", посебно у историјском смислу, али о томе више у прегледу меча.

Напослетку, важно је истаћи да обе репрезентације могу са задовољством да архивирају овај окршај. Аргентинци су победили и тиме себе и званично усмерили ка циљу који се зове освајање Светског првенства у фудбалу, док су Босанци показали да су врло конкурентна екипа и да њихова аспирација да се пласирају у наредну рунду такмичења није неоснована.

На крају крајева, мало је екипа које имају менталну снагу да се уздигну након шокантног почетка утакмице и да онда са једном Аргентином одиграју егал (или нешто најближе томе с обзиром на разлику у квалитету два састава). Управо је ова психолошка особина једна од највреднијих атрибута селекције Сафета Сушића, која се може показати врло корисном у предстојећим дуелима са Нигеријом и Ираном.

Овако је текао сусрет: 

01.50 - Крај утакмице. Последњих пет минута, рачунајући и заоставно време, донели су још само једну помена вредну ситуацију. Меси је пробио Спахића на ивици петерца, а онда је шутирао десном ногом. Лопта је затресла мрежу, али са погрешне стране.

01.45 - Када већ говоримо о формацијама, погодак Босне и Херцеговине који је постигао Ибишевић говори у прилог тврдњи да је овај тим кудикамо опаснији онда када игра са два класична шпица. Скоро да је штета  не искористити сав потенцијал који "змајеви" имају у офанзивном смислу.

01.44 - Одговара Сабеља. У игру убације везисту Лација Лукаса Биљу. Како игру напушта Серхио Агуеро, формација Аргентине се претвара у релативно дефанзивну 4-4-2.  

01.42 - ГОООООЛЛЛЛЛ!!!! Ведад Ибишевић даје ноту неизвесности завршници ове утакмице. Квалитетна асистенција Сенада Лулића омогућила му је да постане први играч из Босне и Херцеговине који је постигао погодак на првенству света. Ово је иначе 21. гол у дресу репрезентације за популарног Веда.

01.33 - Босна се потпуно отворила, са јасном намером да постигне макар почасни погодак. Екипа Алехандра Сабеље то користи и све чешће успева да дође у ситуацију да угрози Асмира Беговића. По прилику, након интелигентних пасова Месија, нису искористили Агуеро и Игуаин.

01.31 - Аргентина напада углавном по средини, где "дува" јер Мухамед Бешић и Миралем Пјанић не успевају један другом да буду корекција. То примећује и Сафет Сушић, који у игру убацује Хариса Медуњанина, а из ње вади невидљивог Мисимовића. Пјанић ће сада отићи напред, на место полушпшица. Ово је његова секундарна позиција, па треба видети како ће се он снаћи.

01.28 - Друга измена у тиму Босне и Херцеговине. Изета Хајровића мења Един Вишћа, који клупски фудбал игра у другој лиги Турске...

01.26 - У међувремену Менсура Мујџу мења Ведад Ибишевић. Драматична промена у систему игре коју ће ова измена проузроковати говори о великој жељи Сушића да његов тим дође макар до једног поготка на овом сусрету.

01.25 - Велики камен је пао са срца Лионелу Месију. Коначно је постигао свој други гол на Светским првенствима, и тиме је напокон скинуо са себе стигму која га прати јако дуго. Његова кретња је сада слободнија, нуди се као решење по дубини, стигне да прими лопту на боку, чак прихвата и први пас од штопера. Поново делује као неко коме се игра фудбала, а за све то време Мараканом одјекује његово име... 

01.23 - ГОООООЛЛЛЛЛ!!!! Лионел Меси је најбољи играч на свету. Ко не верује, овај гол га у то мора уверити. Нигде га није било 64. минута, а онда је урадио ово... 

01.19 - Сафет Сушић позива своје играче да искористе простор на боковима. Хајровић то донекле и ради на десној страни, али Лулић је потпуно ван игре на левом боку. Делимично је то тако и јер Забалета конзистентно успева да затвара простор који би играч Лација евентуално могао да искористи. 

01.14 - Веровали или не, али најважнији играч у овој постави Аргентине се зове Фернандо Гаго. Он мора да спаја две половине аргентинске формације, али пре свега његова улога је кључна у дефанзивној транзицији. Ако, када Аргентина изгуби лопту, он остане иза ње, последња линија "гаучоса" остаје на ветрометини. Босна и Херцеговина је у два наврата била врло близу тога да искористи такве ситуације, али их је оба пута пас издао у кључном тренутку. 

01.11 - Где су стали у првом, Босанци су наставили у другом полувремену. Они су ти који контролишу две трећине терена, а успели су и два пута да шутирају у оквир гола хронично несигурног Серхија Ромера.

01.09 - Гледамо праву епидемију "рабона". Овога пута је Рохо на овај специфичан начин избацио лопту из свог казненог простора. Просто је невероватно да се дефанзивац Спортинга одлучио на овакав потез у свом казненом простору, али га повољан исход овог ударца донекле оправдава. 

01.08 - Још једна фотографија са Маракане.

01.03 - Сабељи је очигледно било доста Аргентине која игра на самој граници досаде и летаргије. У игру је увео Фернанда Гага уместо Хуга Кампањара, док је Максија Родригеза заменио Гонзало Игуаин. Аргентина сада поново игра у 4-3-3 формацији, или прецизније 4-2-1-3, с обзиром да ће Ди Марија остати испред Маскерана и сада новопридошлог играча Боке Јуниорс. Ово је Аргентина којој су се навијачи првобитно и надали... 

01.02 - Почео је наставак сусрета.  

00.51- Такође, занимљиво је да је на Светском првенству у Бразилу већ сада постигнуто више аутоголова (3) него на целокупном претходном шампионату у Јужној Африци (2).

00.50 - Статистика која може бити значајна на полувремену. Аргентина је до сада на Мундијалима 27 пута водила на полувремену. Победила је 26 пута, а једини пут поражена је у утакмици са Уругвајем на првом Мундијалу 1930. године.

00.46 - То би било то у првих 45 минута. Играчи одлазе на одмор. Чини се као да је рани погодак ову утакмицу учинио помало стерилном, али надамо се да ће се то променити.

00.43 - Серхио Агуеро, класичан гол играч, такође вечерас игра у другачијој улози од оне на коју је навикао. У Манчестер ситију он опседа казнени простор, док сада, у 90 одсто времена, његове кретње дизајниране су да створе простор саиграчима. Када прилази на лопту, то ради да би створио простор иза себе. Када иде на бок, то је да би Меси могао да остане слободнији у централном делу. То би вероватно било сврсисходније када би дистрибуција лопте Аргентина била квалитетнија. 

00.40 - Лулић пропушта најбољу прилику за Босну и Херцеговину у досадашњем току сусрета! Већ годинама Аргентинци имају велики проблем када треба бранити прекид. Ни њихова комбинована одбрана на корнеру не изгледа како је то замишљено, па фудбалер Лација није био маркиран када је упутио ударац. Серхио Ромеро је ипак добро интервенисао. Босна је бољи тим у последњих седам, осам минута. 

00.32 - Ди Марија је левоноги фудбалер - у најбуквалнијем смислу. Десном ногом вероватно не би шутнуо лопту чак ни када би му живот зависио од тога. Због тога је и користио популарну "рабону", пре него што је Маскерано ударцем натерао Беговића да први пут реагује (вађење лопте из сопствене мреже се не рачуна). 

00.27 - Маскерано не иде даље од 15-ак метара од своје задње линије, а и пасови које шаље не прелазе више од поменуте дужине. Маскерано у Сабељиној визији улогу задњег везног тумачи на врло старомодан начин, али то је условљено проблемима које Аргентина има са штоперима. 

00.25 - Ведад Ибишевић није у саставу, тако да Џеко има формацијски дубљу улогу него што је навикао. Он у свом Манчестер ситију игра са нападачем у пару, и као такав функционише сјајно. Још увек није показао да подједнако добро може да изнесе улогу усамљеног шпица, али Папе Сушић је желео да "натовари" маневар фудбалерима. Можда се предомисли у наставку утакмице...

00.20 - Понекад се чини као да Анхел Ди Марија мора да буде на два места истовремено како би аргентинска формација функционисала. Невероватно је колико овај играч трчи, и колико, а што је некарактеристично за фудбалера његових способности са лоптом, доприноси у одбрани. Питање је само колико ће издржати, без обзира на глас који га прати да има "три плућна крила".

00.15 - Иако га је пробао на месту полушпица, Сафет Сушић је Миралема Пјанића вечерас вратио плитко, и то се показује као правилан одабир. Фудбалер Роме воли када лопту прима од штопера, јер онда има терен отворен испред себе да рашири игру, или да одигра пас по дубини. Он увек има сјајну селекцију потеза и решења, што је један од основних разлога због чега са толико успеха игра у италијанској лиги. 

00.13 - Босна је први пут колико-толико припретила у 13. минуту. Изет Хајровић је напао простор иза Кампањара и Фернандеза, али је лопта коју му је послао Пјанић била прејака да би он адекватније реаговао. 

00.10 - Осовину репрезентације БиХ чине голман Беговић, Пјанић на месту другог задњег везног, Мисимовић као класична десетка и Един Џеко испред свих њих. Уколико они успеју да се приберу, што за сада не чине, "змајеви" ће постати много опаснији. Задња линија овог тима, коју парадоксално чине играчи из Бундеслиге, је наслабији део тима, и задатак је поменутих играча да их маскимално заштите. Емир Спахић је много бољи капитен него што је централни бек, док су остали играчи недовољно искусни у утакмицама оваквог значаја.

00.07 - La Albiceleste морају да сакрију своје мане, а да до максимума искористи своје врлине. Ово наравно важи за било коју екипу, у било ком спорту, у било ком такмичењу, али ретко је заиста видети да тим на овако врхунском нивоу има такву диспропорцију квалитета међу својим линијама - најбољи напад света обезбеђује скоро па исподпросечна одбрамбена линија. Босна и Херцеговина мора да пронађе модалитет да то искористи ако жели до позитивног резултата.

00.03 - ГООООЛЛЛЛ!!!! Три минута. Толико су играчи Босне и Херцеговине издржали да не приме погодак на шампионату света. Први пут су Аргентинци лопту убацили у казнени простор Босанаца, и то из прекида, а Сеад Колашинац ју је убацио у сопствену мрежу. Комбинована одбрана током прекида екипе Сафета Сушића није дала жељени резултат. Аутогол Сеада Колашинца је најбржи у историји Светских првенстава.

00.02 - Нешто слично као Нејмар у Бразилу, ни Меси у Аргентини не игра као десетка, лажна деветка, крило или класични нападач. Он је све то помало. Очи света вечерас су упрте у њега.

00.01 - У фудбалу се реч "историјски" пречесто користи, али на Маракани је управо почела једна заиста историјска утакмица.

23.56 - Е, због овога бразилску Маракану, чије је званично име Естадио Жорналиста Марио Фиљо, зову "краљицом стадиона"...

23.45 - Ниједан играч у европским квалификацијама није учествовао у постизању више голова од Едина Џека (постигао је десет, асистирао код четири). Навијачи Босне и Херцеговине од њега и вечерас очекују барем један погодак...

23.40 - Аргентина је победила у девет од својих последњих 12 мечева групне фазе Светског првенства, а поражена је само једном. Постигла је 24 гола, а примила само четири.

23.37 - Овако се меч прати у Брчком...

23.35 - Меси је, откако му је селектор Алехандро Сабеља, постигао 21 гол на 25 мечева. Код осталих селектора био је стрелац 17 пута на 61 утакмици. Везан за ово јесте и податак који каже да је капитен Аргентине одиграо 571 минут на Светским првенствима, а да је постигао само један гол. Шутирао је 31 пут, а прецизан је, дакле, био само једном.

23.25 - Као што је већ неколико пута поновљено, Босна и Херцеговина је једини дебитант на овогодишњем шампионату. Најбољи резултат неке екипа која се такмичила по први пут на Светском првенству јесте треће место Португала 1966. године у Енглеској. Исто је пошло за руком и Хрватској тачно 32 године касније на првенству одржаном у Француској.

23.18 - Меси, Агуеро, Гарај и Забалета су 2005. године са репрезентацијом Аргентине до 20 година освојили Светско првенство, популарни Мундијалито. Од играча који су тада играли у тиму Аргентине су још Фернандо Гаго и Лукас Биља. 

23.15 - Скор Аргентинаца против европских тимова на Мундијалима у скоријој историји је далеко од сјајног. Успели су да тријумфују само два пута у последњих девет сусрета. Томе придодајте четири ремија и три пораза.

23.10 - Занимљива историја веже Аргентину и Сафета Сушића. Тада актуелни прваци света Аргентинци гостовали су у Београду у пријатељској утакмици 1979. године. Југославија је победила са 4:2, а три гола је постигао нико други до садашњи селектор "змајева", тада тек звезда у настајању.

23.05 - Рио де Жанеиро данас припада Аргентинцима. Око 50.000 навијача из комшијске државе се налази тренутно у најпознатијем бразилском граду.

23.00 - Алехандро Сабеља је у припремним утакмицама уочи СП уигравао мало модификовану формацију 4-3-3. Међутим, тренер који је познат по изјави да би радо "побеђивао утакмице резултатом пола напрема нула", вечерас се одлучио за опрезнији систем. У фази дефанзиве Аргентинци ће стајати у класичној 5-3-2 формацији, с тим да ће Ди Марија бити испред Маскерана и Макси Родригеза. Овај тим је и прављен да игра на контру и полуконтру, тако да не би требало да има проблема у транзицији. Сигурно је да ће Забалета са једне, и млади Рохо са друге стране, морати много да се понављају како би "гаучоси" имали довољно играча у завршници акција. Један нападач је морао напоље, а Сабеља је, према очекивањима, жртвовао Игуаина - разумевање које на терену показују Меси и Агуеро једноставно није смео да игнорише, иако је нападач Наполија комплетнији шпиц. 

22.55 - Сафет Сушић је дуго током свог мандата на клупи БиХ играо изразито офанзивно, чак толико офанзивно да је његова формација 4-1-3-2 сматрана тактички незрелом. Међутим, играјући на овај начин, Џеко и другови су изградили репутацију једне од најгледљивијих репрезентација Европе. Вечерас, међутим, а исто треба очекивати и током целог шампионата, Босанци ће играти знатно смерније. Данас ћемо их гледати у конвенционалној формацији 4-2-3-1. Мухамед Бешић, фудбалер Ференцвароша, је конвертовани штопер, и његов задатак на месту задњег везног биће да прекида нападе противника и да посебно мотри на Анхела Ди Марију. Пјанић ће давати тон игри, док би Мисимовић требало да буде задужен за завршни пас. Изет Хајровић и Сенад Лулић су ту да обезбеде ширину, али и компактност у фази дефанзиве. 

22.52 - Босна и Херцеговина ће се фудбалском свету представити са следећим тимом: Беговић, Бичачкић, Спахић (к), Колашинац, Бешић, Пјанић, Мисимовић, Џеко, Мујџа, Лулић и Хајровић.

22.50 - За Аргентину ће вечерас од првог минута играти: Ромеро, Гарај, Кампањаро, Забалета, Ди Марија, Меси (к), Макси Родригез, Маскерано, Рохо, Фернандез и Агуеро.

22.45 - Ово је дуел две изузетно ефикасне екипе. Екипа Алехандра Сабеље је била најефикаснија у јужноамеричким квалификацијама са 35 постигнутих голова. Босна и Херцеговина је постигла 30 голова у истом периоду, наравно на другом континенту.

22.30 - Аргентина и Босна и Херцеговина су до сада одиграли два међусобна сусрета. У оба је славила јужноамеричка селекција, уз гол разлику 7:0. Наравно, ове утакмице су игране у значајно различитим околностима, тако да ову статистику не треба узимати као превише индикативну.

22.05 - Дрес Лионела Месија већ је окачен у свлачионици Аргентине.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару