Ружа Илић: Очекујем да Францускиња Фрапар суди неку од одлучујућих утакмица у Катару

Постоји разлика у начину на који утакмицу суди жена и на који је суди мушкарац, а те разлике могу и те како да допринесу квалитету фудбала, рекла је бивши фудбалски судија Ружа Илић која је за Радио Београд говорила о улози жена судија на Светском првенству у Катару, арбитрирању на утакмицама Србије, слободном судијском уверењу и поузданости у одлуке ВАР судија.

Светско првенство у фудбалу у Катару улази у историју као прво у историји на коме ће судити жене - њих шест, међу 36 арбитара са свих континената, 69 помоћних судија и 24 ВАР судија.

Међу главним судијама су Францускиња Стефани Фрапар, Салима Мукансанга из Руанде и Јапанка Јамасита Јошими, а помоћне судије су Бразилка Неузе Бек, Карен Дијас Медина из Мексика и Американка Катрин Незбит.

Шеф судијске комисије Фифе, легендарни Пјерлуиђи Колина потенцирао је да су оне поптуно заслужено на Светском првенству, на основу свог квалитета и пласмана на ранг листи најбољих судија на свету, а да критеријум свакако није то што су жене.

Бивши фудбалски судија, сада менаџер за базични фудбал Фудбалског савеза Србије Ружа Илић, нада се да ће једна од ових жена бити главни судија на некој од предстојећих утакмица, можда и одлучујућих.

Постоји разлика у начину на који суди утакмицу жена и на који је суди мушкарац, а те разлике могу и те како да допринесу квалитету фудбала, истиче Ружа Илић.

"Знамо да постоји медицинска, тј. анатомска разлика између снажнијег и издржљивијег мушког тела у односу на женско, али жене судије су показале да специфичним начином позиционирања могу да заузму угао посматрања који им помаже да изузетно добро сагледају ситуацију на терену, а имају и изузетно развијен периферни вид. Боље се сналазе у простору, док се мушкарци, захваљујући својим физичким предиспозицијама, нађу на правом месту у датом тренутку", објашњава Илић.

Када је конкретно реч о арбитрима делегираним да деле правду у Катару, неприкосновену предност даје европским судијама.

"Светско првенство је прави фестивал планетарног фудбала у сваком контексту и сви имају прилику и да играју и да деле правду. Међутим, сигурна сам, како се ближи крају такмичење у Дохи, тако ће судије са Старог континента имати све значајнију улогу. Јер, непроцењиво је заиста искуство суђења Лиге шампиона и осталих европских клупских такмичења, затим пет елитних националних европских шампионата, у којој се сусрећу и са светском играчком елитом, па Европска првенства и све то искуство прави огромну разлику у квалитету суђења и интегритету европских судија у односу на заиста мање квалитетан фудбал који се игра на, на пример, азијском или афричком континенту", каже Ружа Илић.

То се, додаје, могло приметити и по неуједначеном критеријуму арбитара на до сада виђеним утакмицама.

"Не говоримо о томе да ли су неке судије отворено или прикривенно 'навлачиле' за једну страну, него се једноставно уочава и нама веома смета док гледамо те утакмице, недостатак искуства суђења на великим утакмицама у којима учествују најбољи светски фудбалери, зато што те судије немају нити ауторитет нити спознају како да суде, ако је један од играча на мечу Неимар, Роналдо, Меси...", наводи Ружа Илић.

Као главни утисак о суђењу на Светском првенству управо потенцира велики број судија који су били централна фигура на утакмици, што, према њеном мишљењу, аутоматски значи да у тим дуелима не можемо да очекујемо квалитетан фудбал - ако се пиштаљком често сецка игра, чиме уствари судија себе истиче у први план и централну фигуре меча.

"Најбољи пример је утакмица између снажних селекција Немачке и Шпаније, где је ауторитативан судија из Холандије Дени Дезмонд Макели одлично свирао и да је за тај меч одређен неко са другог континента, верујем да би неискуство вођења у тако великим утакмицама супер спремних тимова био огроман проблем. Тиме би се квалитетан фудбал потпуно успорио због страха да се не направи круцијална грешка", каже Ружа Илић.

Читајући извештаје са утакмица на којима су делиле правду ових шест жена судија које гледамо на Светском првенству, истиче се, осим похвала, једна примарна оцена, иста код свих - њихова суђења су поштена, најпоштенија и беспрекорна у тим надметањима, тврде репортери.

"Па ево једног примера из немачке Бундеслиге, у којој се на листи судија не може наћи особа која нема изузетно успешну личну професионалну каријеру, која је на високој одговорној позицији, јер се онда сматра да одлично зарађујете и да нисте поткупљиви, па вам фудбал и није примарни извор прихода. И да, убеђена сам да су свих шест делегираних дама судија у Катару одличне судије и очекујем да им се укаже веће поверење, а лично верујем да ће Францускиња Фрапар, која је последње три године убедљиво прва на листи најбољих жена судија, и на 38. месту је на генералној ФИФА ранг листи, арбитрирати на некој од одлучујућих утакмица које следе", каже Ружа Илић.

Било је много коментара у нашој јавности о суђењу на дуелима Србије са Бразилом и Камеруном. Ружа Илић сматра да је на мечу са петоструким шампионом света, Бразилом, била видљива фасцинација арбитра Алиреза Фаганију из Ирана, Неимаром и осталим бразилским фудбалерима.

И то таква да смо стекли утисак да би био пресрећан да са њима може да направи селфи, каже Илић.

С друге стране, много се полемисало и о томе колико заиста можемо веровати ВАР систему, који је пар пута био на нашу велику штету. И чини се да је заиста било неколико ситуација које су за размишљање јер су нам створиле дилему да ли су судије гледале снимак добре камере, да ли је или није био погодак или офсајд...

"Не желим да сумњам у донете одлуке на обе утакмице, иако ми се као навијачу нашег изабраног тима никако нису допале поједине, јер нам нису одговарале. Мислим да се на овом нивоу такмичења, на Светском првенству у фудбалу, не могу правити пропусти такве врсте. Телевизијски снимак не приказује сваки угао и све снимке које виде ВАР судије", истиче некадашњи фудбалски судија.

Објашњава да у ВАР соби седи по неколико најквалитетнијих светских арбитара, па је готово искључено да им може промаћи нека велика грешка.

"Видимо да главним судијама није проблем да продуже утакмицу по 10, 15 минута ако треба, а то значи да ВАР соба, уколико је нешто баш толико спорно, има времена колико јој год треба за прецизну и веома детаљну анализу сваке ситуације. Али, постоји нешто друго, а то је, да немају све судије идентичан критеријум према свим екипама и свим играчима, и то је тај такозвани људски фактор. Већа је одговорност арбитрирати меч Немачка-Шпанија, који гледа цео свет, него сусрет Гана - Јужна Кореја, који ипак занима много мање људи. И даље имамо моменат где се деси очигледан прекршај, а судија га не санкционише. Али он то, по правилима игре, сме да уради, јер и даље постоји оно што зовемо слободно судијско уверење", каже Илић.

Сматра да ће, докле год је људски фактор укључен, бити грешака, али и ствари које ће омогућити изузетан фудбал.

"Јер ипак они који воле овај спорт, воле да гледају утакмице где судија има осећај за предност, где је развој игре природан, а судија неприметан. На крају крајева, греше судије, али греше и играчи и тренери и за лош резултат, одговорност мора да се дели", истиче бивши фубалски судија, а сада менаџер за базични фудбал у ФСС Ружа Илић.

петак, 19. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару