Читај ми!

Доха, 300 катарских чуда за једно велико финале

Француски или аргентински кројачи ће вечерас, одмах после утакмице која се игра на најспектакуларнијем стадиону у Катару, почети да пришивају трећу звездицу изнад грбова боље од ових репрезентација. Истог дана, Катар слави Дан државности – изнад Дохе ће летети борбени авиони, скакаће падобранци и на десетак локација у граду биће одржане различите свечаности.

Аргентинци или Французи, последње је отворено питање после 63 утакмице одигране на Светском првенству у фудбалу, које је председник Фифе Ћани Инфантино назвао "најбоље организованим у историји фудбала".

Више од 3,4 милиона гледалаца на стадионима, око 1,2 милиона гостију у Дохи, пет милијарди људи пред телевизорима широм света и свега три инцидента, епилог је Светског првенства у фудбалу, који се завршава великим финалом између Аргентине и Француске.

Истовремено, Катар слави Дан државности па су најављени аеромитинг, скокови падобранаца, параде, те безброј различитих свечаности широм града.

Овај дан се слави у част шеика Јасима бин Мухамеда бин Танија, који је 1878. године поставио темеље Катара. У компликованим односима са Отоманским царством и неколико оружаних сукоба, оснивач Катара је 14 година касније у потпуности престао да плаћа порез султану у Истанбулу.

Укупно 63 утакмице на овом првенству протекле су готово без инцидената, па по први пут у историји великих фудбалских такмичења иза решетака није завршио ни један навијач Енглеске.

 

Нису ухапшене ни присталице иранских власти пошто су после меча са Америком напали жену која је викала "Слобода Ирану". Чини се да им је полиција мало прогледала кроз прсте, пошто су се разбежали чим су се у гужву, поред збуњених припадника обезбеђења стадиона, умешали и прави, оклопљени полицајци.

Озбиљније последице избегле су и хиљаде Мароканаца, који су без карти покушали да уђу на стадионе током серије историјских мечева која је та репрезентација одиграла у последњих недељу дана. И група Јорданаца, која је у Доху стигла у зло доба ноћи и преклињала пролазнике да им уступе карте за меч против Француске.

Полиција је, некако, успела да смири и навијаче који су првих дана првенства покушавали да направе хаос по фан зонама широм Дохе. Хиљаде полицајаца из десетак држава, успели су да остану готово невидљиви током месец дана такмичења.

Најскупље у историји Светских првенстава, 260 милијарди долара вредно лоптање у Дохи, није представљало само постављање сценографије за овај догађај, већ је Катар за ову прилику око фудбалских стадиона изградио читав нови град.

На стадионима на којима се игра Светско првенство постављена је трава која је, посебно за ово прилику узгојена у Америци и допремљена бродовима до Катара. Сваки од терена сваког се дана залива са 10.000 претходно десалинизоване воде. Дрвореди су посађени и дуж ауто-пута, али је њихова судбина, због окрутне пустињске климе, крајње неизвесна.

Прокопана је и подземна железница, која је због 21 машине за бушење употребљене приликом изградње, поставила рекорд, који је признала и Гинисова књига рекорда. До тренутка када је завршен, ископано је укупно 600 милиона метара кубних песка и кречњака.

Катар је од мора "отео" и око 800 хектара површине на којој се, сада, налазе аеродром Хамад и Бисерно острво, чија је изградња коштала око 15 милијарди долара.

У последњих десет година, број становника Катара повећао се за око милион - махом усељеника чији је рад омогућио да из песка никну фасцинантне грађевине, те да се у плићаку Персијског залива поставе темељи новог града.

До последњег дана првенства, није забележен ни један озбиљнији организациони пропуст. Град очекује још једно искушење, инвазија аргентинских навијача, или велико славље малобројних Француза.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво