Читај ми!

Томаш Листкијевич очевим стопама - махачи у финалу Мундијала

Међународна фудбалска федерација одлучила је да Пољак Шимон Марчињак буде главни судија финала Светског првенства у Катару. Један од његових помоћника биће Томаш Листкијевич чији је отац отац Михаил такође био помоћни судија у финалу Мундијала 1990. године.

Томаш Листкијевич иде стопама оца и биће помоћни судија на финалном мечу Мундијала између Аргентине и Француске 2022. године. 

Поред тога што су отац и син линијске судије и што су обојица били део највећег фудбалског такмичења, Листкијевиче повезује још једна ствар - Аргентина. 

Наиме, старији Листкијевич био је помоћни арбитар и делио је правду на полуфиналној, а касније и финалној утакмици између Немачке и Аргентине на Светском првенству у Италији 1990. године. 

Аргентина је те године са Марадоном у тиму играла финале против Немачке и није се домогла титуле првака света.

Михаил Листкијевич је за Спортовифакти у вези са поменутом финалном утакмицом на Мундијалу у Италији рекао да су Аргентинци имали велике замерке на тадашњу судијску тројку.

"Свакако најважнија утакмица коју сам икада судио Дијегу као помоћни судија било је финале Светског првенства у Италији 1990. године. Аргентина је тада изгубила од Немачке и морам да признам да је екипа била веома нервозна после овог меча. Аргентински тим је шутирао врата, ту је било мало рушења по свлачионици. Имали су велике замерке на судију, звали су мафију, али радило се о главном судији, који је био из Мексика", истакао је Листкијевич старији. 

Загриженим љубитељима фудбала у Србији однекуда ће презиме поменутих Пољака бити познато. 

Подсећања рада, Партизан је новембра ове године уочи почетка Светског првенства у Катару савладао Келн са 2:0 у групној фази Лиге конференција, а делегат Уефе на тој утакмици био је управо Михал Листкијевич.

Син Листкијевич рођен је 1978. године, а на овогодишњем Мундијалу помагао је главном судији Марчињаку на две утакмице, правду су делили на мечу Аргентине и Аустралије у осмини финала и Француској против Данске у групној фази.

Овај детаљ у вези са Листкијевичима може се назвати игром судбине или неким другим сплетом животних околности, међутим, спортски хроничари бележе да се догодила слична, али никада у историји фудбала није десила иста ситуација.

Наиме, италијански арбитар Консето Ло Бело и његов син Росарио судили су на светским првенствима, али никада није дошло до тога да деле правду у финалу Мундијала.

Томаш Листкијевич је избором за линијског судију у финалу Мундијала добио несумњиво највећу част у каријери, а уједно и велику обавезу.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво