Читај ми!

Занимљив пут трофеја намењеног најбољој селекцији света

Први пут додељен на Мундијалу у Уругвају 1930. године, трофеј намењен најбољој фудбалској селекцији на свету прошао је занимљиво путешествије у последње 92 године.

На првом Светском првенству 1930. године одржаном у Уругвају, титулу је освојила домаћа селекција и припао јој је трофеј који је израдио реномирани француски скулпрот Абел Лефле.

Био је направљен у комбинацији злата, сребра и полудрагог камења. Био је висок 35 центиметара и тежио је око 4 килограма, од чега је приближно 1,8 килограма било злато.

Представљао је грчку богињу победе, Нику, због чега је и назван Богиња.

Наредних 40 година, све до 1970, Богиња је мењала власнике, а због Другог светског рата је у витринама репрезентације Италије провела пуних 16 година.

Богиња је 1946. преименована у трофеј Жила Римеа, у част Француза без којег не би постојало Светско првенство.

Двадесет година касније шампионат је одржан у Енглеској, а трофеј је, уочи његовог почетка, био изложен у Лондону.

Упркос обезбеђењу, 30. марта је украден. Била је то велика срамота за колевку фудбала. Ипак, лопови су ухваћени, а трофеј враћен.

У трајно власништво Бразила прелази 1970. године, пошто су по трећи пут освојили титулу првака света. Од тада је стајао изложен у седишту Фудбалског савеза Бразила у Рио де Жанеиру.

Ипак, 13 година касније је украден и до данас није пронађен.

Силвио Кацанига је 1974. године израдио је нови трофеј намењен најбољој репрезентацији света.

Висок је 36,5 центиметара и у њему има 5 килограма 18-каратног злата. Све скупа тежи нешто више од 6 килограма и по дизајну приказује две људске фигуре које држе Земљу.

Немачка је освајањем Мундијала 2014. године постала прва држава која је три пута подигла нови пехар намењен светском прваку.

Али, по новим прописима Фифе, трофеј више не може да пређе у трајно власништво. Због тофа победници турнира добијају позлаћене бронзане реплике.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво