О Валети

Валета, град-тврђава, „Citta Umilissima“, у преводу, "најпонизнији град", „град који су господа изградила за господу“ престоница је Малте. Овај живописани и ужурбани град представља административни и трговински центар острва.

Валета је добила име по свом оснивачу, уваженом Великом мајстору Реда Светог Јована, Жану Парисоу де ла Валети. Овај величанствени град-тврђава изникао је на голим стенама полуострва Шеберас, које се стрмо уздиже из две дубоке луке, Марсамксет и Велике луке. Основан је 1566. а његови задивљујући бедеми, тврђаве и катедрале завршени су за невероватно кратак период од неких петнаестак година, што представља изузетан успех будући да у то време није било машина које би олакшале изградњу.

Валета има много назива и сви указују на њену богату историју. Био је то у то време модеран град који су изградили Витезови Светог Јована и ремек-дело барокне архитектуре и урбанизма. Данас он представља једну од историјски најважнијих области у свету и проглашен је за Европски град уметности и као такав укључен је у списак Светске културне баштине.

У граду током дана влада ужурбана атмосфера, али ноћу се буди његов безвремени дух због којег стичете утисак да путујете у прошлост. Мрежа уских улица крије најфинија остварења европске уметности, цркве и палате.

Валета је богата знаменитостима које треба обићи и истражити и иза сваког угла крије се понека занимљива историјска грађевина: заветне статуе, нише, фонтане и грбови који красе високе парапете. Уске споредне улице пуне су малих старинарница и кафеа, док је главна градска улица резервисана за међународно признате модне и музичке куће, јувелирнице и још много тога.

Валету је најбоље обилазити пешице и, мада има много тога што треба видети и урадити, нећете погрешити ако кренете од дивних градских вртова. Горњи вртови Барака, Врт Хејстингс и Доњи вртови Барака тек су три најпопуларнија. Али даљим истраживањем можете открити и велики број скривених вртова. Из Горњих вртова Барака могу се видети топови из којих се испаљују почасни плотуни или се лифтом можете спустити до нивоа мора.

Музеј и кокатедрала Светог Јована незаобилазна су станица приликом обиласка овога града. У раскошно украшеној цркви чувају се позната уметничка дела Каравађа и Матије Претија. Сем дивних барокних цркава, овде треба посетити и бројне гостионице, скровите мале тргове и неколико националних и приватних музеја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару