О Малти

Малта ће још једном пружити најтоплију добродошлицу свима који учествују на Дечјој Евровизији. Можемо вам обећати наше надалеко познато гостопримство, дивно море и, наравно, савремену продукцију удружену с неким новинама у формату. Тежимо томе да још једном подигнемо ниво организације овог такмичења.

Мегалити, средњовековне тамнице и пећина Калипсо - малтешка острва припадају свету митова. Уске вијугаве улице градова и села које готово увек воде до главног трга и огромне барокне цркве - самог срца места. Пејзаж засут средњовековним кулама, успутним црквама и најстаријим грађевинама на свету. Ова острва се с правом описују као музеј на отвореном.

Малтешки архипелаг лежи усред Средоземног мора, 93 км јужно од Сицилије и 288 северно од Африке. Чине га три острва: Малта, Гоцо и Комино, на којима нешто више од 400.000 становника насељава површину од 316 квадратних километара.

Малта

Малта је највеће острво и културни, трговински и административни центар.

Она је сведок протеклих векова и нуди задивљујући спектар занимљивих открића. Куд год да кренете природа и архитектура обезбеђују величанствену позадину. Острво красе раскошне боје, од камена боје меда до најтамније плаве нијансе Средоземног мора.

Ово острво је јединствено по томе што се велики део његове историје може и данас видети. Само треба заронити у његову тајанствену праисторију, пратити трагове Светог Павла или погледати где су Витезови Светог Јована водили своје најпознатије битке.

Гоцо

Острво Гоцо је познато као мирно уточиште које нуди промену темпа и окружења. Шарм овог Малтиног сестринског острва је очигледан. Зеленије је, руралније и мање а живот на њему диктирају годишња доба, риболов и пољопривреда.

Прожето фолклором, за ово острво тврде да је било дом легендарне нимфе Калипсо. То је мирно, тајанствено место, одакле се, ако је судећи према Хомеровом спеву, Одисеју није нарочито журило. Пејзаж красе барокне цркве и старе камене сеоске куће. Гоцов врлетан терен и величанствена обала позивају да их истражите и нуде неке од најбољих места за роњење у Средоземљу.

Острво обухвата и историјске знаменитости, вијугав пејзаж и пружа невероватне видике, а место је и једног од најбоље очуваних праисторијских храмова овог архипелага, Џгантија.

Комино

Смештено између Малте и Гоца, мало острво Комино представља рај за све који уживају у роњену и једрењу на дасци, али и за све путнике намернике. Будући да му површина износи свега три и по квадратна километра, на Комину нема аутомобила и, изузев једног хотела, ово острво је практично ненасељено.

Највећа туристичка атракција на њему је Плава лагуна, ушушкан залив испуњен светлуцавом плавом водом и белим песком. Некада је врвело од гусара, али данас је омиљено место бројних излетника.

Нећете погрешити ни ако Комино посетите зими, будући да је ово острво као створено за све који уживају у дугим шетњама и фотографисању. Овим простором на ком нема урбаних области, ни аутомобила шири се мирис дивљег тимијана и осталих трава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару