Читај ми!

Дигитализација тече пуном паром

Државна секретарка за Дигиталну агенду Јасна Матић изјавила је да дигитализација телевизијског сигнала у Србији "тече пуном паром" и да ће пробно емитовање почети крајем 2011. године. "Емитовање дигиталног сигнала почеће већ крајем ове године, а цео процес дигитализације завршиће се вероватно крајем идуће године или можда мало нешто после тога", рекла је Матићева агенцији Бета.

Према њеним речима, пробни дигитални телевизијски сигнал покриваће око 40 одсто гледалишта у Србији. Државна секретарка за дигиталну агенду рекла је да се новом стратегијом предвиђа да прелазак на дигитално емитовање телевизијског сигнала иде фазно по регионима, што ће, како је истакла, олакшати тај процес.

"Финализујемо нову верзије стратегије која ће предвидети фазно регионално мењање са аналогног на дигитални сигнал, као што су радиле све земље у свету. То је срећна околност, јер оно на што смо у првом тренутку били приморани било би сувише тешко и компликовано и то је у свету урадио једино Јапан", рекла је Јасна Матић. Фазну дигитализацију, како је навела, омогућило је то што је у међувремену због економске кризе дошло до гашења неких телевизијских станица, чиме се ослободио простор у радиофреквенцијском спектру.

Према речима Матићеве, процес дигитализације завршиће се нешто касније у односу на првобитно предвиђени датум, 4. април 2012. године. "Разлог више за промену концепције јесте и то што, како сада ствари стоје, 4. април 2012. биће неколико седмица уочи избора, што никако није добар тренутак за значајне промене у сфери јавног информисања", рекла је Матићева. Она је истакла да дигитализација телевизије "сада тече пуном паром" и навела да тренутно више од 250 људи ради на реконструкцији предајничких места широм Србије.

У дигитализацију, према њеним речима, до сада је уложено 12 милиона евра добијених од Европске комисије и око осам милиона евра од бившег министарства за телекомуникације и информационо друштво, а биће потребно још толико да би се цео процес завршио. На питање да ли је одлучено како ће бити употребљен спектар који ће бити ослобођен након дигитализације телевизијског сигнала, она је рекла да "његова судбина за сада није извесна".

"Очекујемо да ће Европска унија донети заједничку политику урављања спектром која ће нам помоћи и бити путоказ како да управљамо нашим спектром и како да алоцирамо нашу дигиталну дивиденду", рекла је Матићева. Она је рекла да је Стратегијом дигитализације предвиђено и да држава помогне у набавци опреме за пријем сигнала домаћинствима која су обухваћена различитим мерама социјалне подршке. "Видећемо у којој мери ће средства за то бити обезбеђена у буџету за наредну годину и да ли ће се грађанима помоћи да се набави сва та опрема или ће само добити неки ваучер за набавку", рекла је државна секретарка за Дигиталну агенду Србије Јасна Матић. Рок за дигитализацију телевизијског сигнала у Европи је 17. јуни 2015. године, према споразуму GE06, који је Србија потписла 2006. године у Женеви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару