Читај ми!

Аналогни сигнал и даље у етру?

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а Слађан Станковић, шеф технике у Јавном предузећу Емисиона техника и везе је изјавио да неке ТВ станице и даље емитују аналогно и додао да је ЕТВ идентификовала те појаве које су пријавили РАТЕЛ-у и Министарству које је надлежно да пише прекршајне пријаве и упозорава емитере за активности које више нису дозвољене.

У подне 7. јуна у Србији је у историју отишло аналогно емитовање телевизијског сигнала. Тада су на Копаонику укључени преостали предајници и процес дигитализације у Србији је тиме завршен.

"Процес дигитализације бих поделио на два дела, пре и после 7. јуна. Пре 7. јуна постојале су значајне активности и напори да се у задатим роковима обави тај процес који је морамо признати каснио", рекао је Слађан Станковић.

Он је додао да је после 7. јуна када је процес аналогног емитовања дефинитивно отишао у историју требало тај прелазак учинити што безболнијим, јер многи гледаоци и поред претходног информисања и апеловања нису набавили сет-топ-боксове и онда је као и у свим осталим земљама у том тренутку гашења био тзв. шпиц у реакцији гледалаца, шта да раде које сет-топ-боксове да купе итд.

"Ми смо били спремни на ту реакцију, постојала су искуства других земаља након преласка на дигитално емитовање. Влада је са своје стране оформила кол-центар, ми смо са своје стране дали стручна лица, инжењере који су одговарали на питања и могу са задовољством да констатујем да смо тај период успешно пребродили", каже Слађан Станковић.

Он је нагласио да су главни проблеми били у неадекватној пријемној инсталацији, лошим антенама, лошим кабловима, антенама са појачивачима, собним антена, неусмереним антена или лошим позицијама антена. У 99 одсто случајева проблем је био у пријемном делу код самог гледаоца.

"Неке станице, не знам да ли са намером или су просто заборавиле да угасе предајнике и даље емитују аналогно. Ми смо идентификовали те појаве које смо пријавили РАТЕЛ-у. РАТЕЛ и Министарство које је надлежно да пише прекршајне пријаве упозорава емитере за активности које више нису дозвољене и предузимају мере из своје надлежности", рекао је Слађан Станковић.

Он је додао да је та појава данас добрим делом потиснута, можда се ради о неким инцидентим ситуацијама, али у сваком случају то није масовна појава.

"Оно што ми као Емисиона техника можемо да нагласимо да се са наших емисионих локација то дефинитивно не дешава", каже Слађан Станковић.

Он је додао да до сада кабловски оператери нису имали озбиљну конкуренцију у земаљској платформи. У аналогном емитовању је постојало пет до шест канала максимум. Сада ми можемо да понудимо минимум 15 програма. Гледаоци могу да примају врло квалитетне сигнале минимум 15 програма, а неко ко може да прима сигнале са више предајника и више од 30 програма.

Слађан Станковић је рекао да још увек ради кол-центар позивом на број 18911 који је Влада оформила, а који ради до краја октобра. Постоји и могућност пријаве квара на број телефона ЈП Емисиона техника и везе 011/254-43-58 или мејлом на kvar@etv.rs.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво