Читај ми!

Спектакуларна прослава краљичиног јубилеја

Велика Британија слави. Церемонија обележавања 60 година од ступања на трон Елизабете Друге започела је почасном паљбом, а више од 100.000 поштовалаца британске круне поздравило је британску краљицу, која је присуствовала коњичким тркама на хиподрому „Епсом“.

Краљица Елизабета Друга пуних шест деценија је на трону. Дијамантски јубилеј у Великој Британији прослављаће се четвородневним слављем.

Више од 100.000 поштовалаца британске круне, машући заставицама, поздравило је 86-годишњу краљицу у тренутку док је долазила на хиподром „Епсом", у отвореном возилу, обучена у краљевско плаво.

Почетак низа манифестација обележен је почасном паљбом.

Краљица присуствује коњичким тркама, а у недељу ће бити у свечаној флоти која ће пловити Темзом.

Манифестација обележавања краљичиног јубилеја између осталог укључује и одржавање дефилеа 1.000 речних бродова и концерт на којем ће наступити бројне музичке звезде.

Главни град је украшен британским заставама, а продавци кажу да добро иде продаја сувенира. Истраживања уочи важног јубилеја показују да 80 одсто Британаца жели да њихова земља остане монархија, а читава Британија и земље Комонвелта осећају велику наклоност према краљици Елизабети, наводе аналитичари, а преноси АФП.

Испред Бакингемске палате у понедељак ће бити одржан концерт на којем ће наступити Пол Макартни, Елтон Џон, Ширли Беси, Кајли Миног, Клиф Ричард, Том Џоунс и многи други музичари, а врхунац прославе биће церемонијална парада 5. јуна.

Иначе, Елизабета Друга је други британски монарх који ће прославити дијамантски јубилеј, пре ње је то била краљица Викторија.

Краљица Елизабета је преузела трон 6. фебруара 1952. године, након смрти њеног оца краља Џорџа Шестог док је била у Кенији. Крунисана је 2. јуна наредне године.

Сама краљица нема политичку улогу, али мистика око краљевске породице, вековна историја коју она осликава и њена дискретна харизма помажу да дефинише саму идеју Британије за свет.

Популарност краљице Елизабете је на врхунцу, на нивоу на којем је била када је крунисана, оцењују историчари и биографи.

Програм манифестације је детаљно планиран, тако да се „велики ручак" када ће бити организовани пикници у парковима широм земље 3. јуна поклапа са наутичком парадом на Темзи.

Учествоваће хиљаду најразличитијих бродова, од кајака до једрилица. Њих ће пратити оркестри на пловилима укључујући Лондонски симфонијски оркестар, војни оркестар и гајдаши.

Краљица са више чланова породице, међу којима ће бити принц Вилијам и његова супруга Кејт, налазиће се у броду богато украшеним црвеним и златним детаљима.

Они који не желе да се гурају на кејовима моћи ће да гледају бродове на великим екранима постављеним за ту прилику.

У понедељак ће 10.000 званица извучених жребом бити на вечери у башти Бакингемске палате, пре гала концерта испред палате.

Истог дана око 23.30 краљица ће запалити један од 4.000 фењера постављених широм земље, као и у Кенији у хотелу у којем је боравила када је чула за смрт оца и постала краљица. Фењери ће бити упаљени и у државама Комонвелта у 22 часа по локалном времену.

Бројне манифестације традиционалног карактера планиране су за 5. јун. Почеће мисом у Катедрали светог Павла после чега ће бити организован пријем у парламенту, затим ће улицама проћи поворка кочија, а завршиће се тиме што ће краљица изаћи да поздрави грађане са балкона Бакингемске палате.

Краљица ће се возити у кочијама из 1902. године, истим оним у којима су седели принц Вилијам и Кејт после венчања прошле године.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару