Читај ми!

Пројекцијом дигитално рестаурисаног филма „Дервиш и смрт“ на пулском фестивалу обележава се 50 година од снимања филма

“Дервиш и смрт” вишеструко награђивани југословенски филм, који је дигитално рестаурисан у оквиру пројекта А1 Кинотека,биће приказан на Пулском филмском фестивалу (18.јула) у оквиру официјалног програма Времеплов, поводом обележавања 50 година од снимања и приказивања у оквиру ове филмске смотре.

Ово филмско остварење, чију режију потписује Здравко Велимировић, а сценарио Борислав Михајловић-Михиз, екранизација је истоименог романа Меше Селимовића. „Дервиш и смрт“ (Центар филм) је на Пулском филмском фестивалу  1974. године награђен многобројним признањима– Велика сребрна арена, Златна арена за режију, Златна арена за камеру, Златна арена за сценографију, Златна арена за споредну мушку улогу (АбдурахманШаља) и награда Ц.И.Д.А.Л.Ц.

„Веома ми је драго што захваљујући дигиталној рестаурацији, која је урађенау Одељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Архива Југословенске кинотеке у оквиру пројекта А1 Кинотека, овај филм наставља свој живот баш на месту где је награђен многобројним признањима пре тачно 50 година“,изјавио је Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке и додао:„задатак Југословенске кинотеке је да брине о националном филмском благу које представља културно наслеђе, као и да га учини доступним публици.

На том путу очувања филмске и културне баштине веома је важан процес дигитализације, али и рестаурације кроз који чувамо култне наслове и обезбеђујемо њихово поновно приказивање како у земљи тако и иностранству.”

„Утицај дигиталних технологија на свакодневни живот и друштво је дубок, као и допринос који пружају очувању класика домаће кинематографије. Значај филма за културу и колективни идентитет је изузетан, и зато је важно да се национално филмско стваралаштво сачува од заборава и приближи савременој публици.

Посебно ми је драго што овај стари филм, један од 33 дигитално рестаурисаних у оквиру А1 Кинотеке, обележава свој златни јубилеј на Пулском филмском фестивалу у новом сјају“, изјавила је Јудит Алберс, генерална директорка А1 Србија.

Главне улоге у филму остварили су многобројна позната имена југословенског филма - Воја Мирић, Бата Живојиновић, Борис Дворник, Бранко Плеша, Павле Вуисић и Оливера Катарина, Фарук Беголи, Александар Берчек, Вељко Мандић, Драгомир Фелба и други.

Времеплов је официјални програм Пулског филмског фестивала у оквиру кога ће се приказати и следећи наслови: Куд пукло да пукло (1974.) Рајка Грлића, Каја убит ћу те,Ватрослава Мимице (1967.)  Слике из живота ударника (1972.) Бахрудина Бате Ченгића, Кућа на Краљевцу (2023.) Пере Квесића и Шума шума  (2024.) Ренате Пољак.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару