Читај ми!

Уобичајени лек за разређивање крви неутралише отров кобре

Лек који се обично прописује за разређивање крви може се успешно користити као јефтин противотров за ујед кобре, открио је тим научника са седиштем у Аустралији, Канади, Костарики и Великој Британији.

Уобичајени лек за разређивање крви неутралише отров кобре Уобичајени лек за разређивање крви неутралише отров кобре

Угризи змија годишње убију око 138.000 људи, углавном у сиромашнијим руралним подручјима у сиромашним земљама у Африци, јужној и југоисточној Азији.

Код више од 400.000 оних који преживе развија се некроза, када ткиво око места уједа изумре и поцрни.

Највећи број уједа змије у Африци и Индији долази управо од кобри, а хепарин може да неутралише токсине који изазивају некрозу у отрову кобри.

Лек није ефикасан против свих змијских отрова - али научници кажу да би могао бити јефтинији и флексибилнији од постојећих антиотрова, од којих многи делују само против једне врсте змија и не могу да спрече некрозу.

Пошто је лек већ тестиран на мишевима, следећи корак ће бити испитивања на људима.

Глобална борба

Руководилац студије, професор Грег Нили, са Универзитета у Сиднеју, каже: „Наше откриће би могло драстично да смањи ужасне последице некрозе узроковане уједима кобре – а такође би могао да успорити отров, што би могло да побољша стопу преживљавања.“

„Биолошки агенси као што су отрови и токсини захтевају извесну сарадњу са молекулима у телу домаћина,  тако да је циљ наше студије био да идентификујемо шта то код људи ступа у интеракцију са отровом да би се развила некроза и дошло до смртног исхода.“

„Оно што откривамо је да када узимамо различите отрове од веома различитих врста змија, постоји мали број начина на које они ступају у интеракцију са људским ћелијама.“

„Једна од сјајних ствари из перспективе науке је то што мислимо да можемо идентификовати четири или пет различитих начина на које отрови у целини ступа у интеракцију са ћелијама – а затим можемо да направимо универзалне противотрове који могу да блокирају велику групу змијских врста“, верује проф. Нил.

„Надамо се да нови противотров кобре који смо пронашли може помоћи у глобалној борби за смањење смртности и повреда од уједа змије у неким од најсиромашнијих заједница на свету.“

Доживотни инвалидитет

Главна ауторка студије, докторанд Тиан Ду, такође са Универзитета у Сиднеју, назвао је ово откриће великим кораком напред.

„Хепарин је јефтин, свеприсутан и есенцијални лек на листи Светске здравствене организације“, нагашава Дуова.

„Након успешних испитивања на људима, могао би се релативно брзо увести као јефтин, безбедан и ефикасан лек за лечење уједа кобре.“

Још један од научника, директор Центра за истраживање и интервенције угриза змија у Ливерпулској школи за тропску медицину, професор Николас Кејсвел, наглашава да су уједи змија и даље најсмртоноснији од свих тропских болести, а да тај проблем погађа превасходно руралне сиромашне крајеве.

„Наши налази су узбудљиви јер су тренутни антиотрови у великој мери неефикасни против тешког локалног тровања, што укључује болно прогресивно отицање, стварање пликова и/или некрозу ткива око места уједа, што често доводи до губитка функције удова, ампутације и доживотног инвалидитета“ истиче проф. Кејсвел.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару