Читај ми!

Још једна Златна труба за Елвиса Бајрамовића, али радост није ништа мања

Поново су трубе у Гучи обележиле августовске дане у Србији. Од петка до синоћ, најбољи трубачки оркести показали су да овај дувачки инструмент има и традицију, и прошлост, и будућност. Елвис Бајрамовић не крије узбуђење што је по други пут понео признање Златна труба Драгачевског сабора.

Елвис Бајрамовић, Златна труба Гуче и његов оркестар до раних јутарњих часова су славили и свирали публици.

„Не знам шта да кажем, са свих страна су нас тражили. 'Елвисе, дођите овамо, Елвисе, дођите овамо'. То смо исто доживели и 2019. само што сам ја тада био у много већем шоку јер то је била тада моја прва награда. Ово је сада друга награда. Сада очекујемо и трећу награду и онда ћемо да добијемо мајсторско писмо“, каже Елвис и додаје да није могао од узбуђења ни да спава, већ је целог јутра шетао празном Гучом.

Сабор трубача окончан је синоћ концертом победника на градском стадиону. Током три дана Гучу је, процењују организатори, посетило око сто хиљада саборараша из целог света. Уз забаву у Гучи је било времена и за склапање пословне сарадње.

На генералној проби пред такмичење провера, а након химне „Са Овчара и Каблара“ надмећу се најбољи трубачи Србије. Титулу најбољег оркестра 61. Сабора понео је оркестар Бојана Крстића, а за прву трубу проглашен је Елвис Бајрамовић.

„Мени се остварио сан, хвала Богу. Ето 2015. Златна труба, 2017. најбољи оркестар. Ово је трећа моја највећа награда“, с поносом каже Бојан Крстић.

„Идемо да мало то обележимо, одсвирамо, жирију да захвалимо. Значи, једино тако можемо, другачије никако, само да дамо своје срце, своју душу“, каже Елвис Бајрамовић, који је други пут освојио титулу Златна труба Гуче.

Срцем су свирали и гости из Португалије, али и Биг бенд РТС-а.

„Нама је била привилегија и част да свирамо џез и да помешамо, да направимо ту фузију, као што је то Душко Гојковић, наш великан радио својевремено, управо црпећи инспирацију из те музике“, наглашава Филип Булатовић, диригент Биг бенда РТС-а.

„Наравно да је ритам који осећамо у нама, заиста осећамо повезаност, ту енергију коју обожавамо. Заста је лепо бити овде и делити и имати могућност да видите и чујете тако фантастичне музичаре. То је невероватно“, каже Маријана Сезар Вијеира чланица оркестра Фара Фанфара из Португалије.

Трубачи су били спона и за изградњу чврстих мостова сарадње и међу привредницима. Гостима из Албаније домаћини су били пословни људи из Београда и Гуче.

„Сабор трубача у Гучи ми је омиљен, зато сам овде други пут. Дошао сам са супругом и ћеркама, али и пословно због пољопривреде. Гуча је центар семенског кромпира, али и другог воћа и поврћа, због чега смо заинтересовани за увоз у Албанију. Не постоји разлика међу нама у музици, карактеру, међу нама постоји хемија, која нас зближава. Без обзира шта кажу политичари или историја, овде имам много пријатеља и пословних сарадника, што је сјајно“, наводи Бујар Гучи, привредник из Албаније.

„Све нас мучи исти проблем и да је много лакше направити непријатеље, него пријатеља. Правити пријатеље и другове је тежак посао. А ово је све у духу отвореног Балкана, преко музике, преко посла, преко другарства“, додаје Ђурђе Спасојевић, привредник из Београда.

То и јесте суштина Сабора трубача – повезивање људи музиком и комуникацијом без баријера. А трубе из Гуче одјекнуле су тоновима радости, који ће и наредне године привући сабораше из света.

Победници 61. Драгачевског сабора трубача

Најизворније је музицирао оркестар Марка Трнавца из Мршеља, док је трубу публике, по оцени жирија публике, заслужио Драган Павловић из оркестра „Драгачевске трубе" из Гуче. Они су у конкуренцији од 16 оркестара последњег дана Сабора освојили најпрестижније награде.

Награду Друга труба ове године освојио је Владимир Ивановић, који предводи истоимени трубачки оркестар из Загужања, а Трећа труба је Кристијан Трајковић из оркестра Кристијана Трајковића из Врања.

У категорији оркестара, друго место заузео је је трубачки оркестар Синише Станковића из Загужања, док се на трећем месту нашао оркестар Стефана Младеновића из Врања.

Оркестар Жељка Стефановића и Александра Петронијевића из Ариља освојили су награду за најбоље одсвирану народну песму, а изводили су нумеру Мој Милане.

За најбољег бубњара проглашен је Емануел Зећировић из оркестра Исидора Зећировића из Бојника.

Најбољи тенориста је Милош Момчиловић из оркестра Данијела Јокановића из Шида. Стефан Ибрахимовић из врањског оркестра Стефана Младеновића, најбољи је басиста.

Стручни жири је оценио да је оркестар Тимочки весељаци из Књажевца најбоље одсвирао коло, док је песму најбоље одсвирао оркестар Жељка Стефановића и Александра Петронијевића из Ариља.  

понедељак, 08. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару