Чачански Сабор српске хармонике – својеврсно славље традиције и народне музике

Чачак је протеклог викенда био домаћин првог издања Сабора српске хармонике који је окупио младе хармоникаше из целе Србије и привукао више хиљада посетилаца. Манифестација посвећена неговању и промоцији хармонике и културног наслеђа Србије, већ сада обећава да постане традиционална.

Организатори манифестације Срабора српске хармонике су град Чачак и Туристичка организација тог града. Музичар, композитор и шеф Народног оркестра РТС-а, Влада Пановић, директор програма Сабора и Војин Јаковљевић, директор Туристичке организације Чачка, гостујући у Јутарњем програму истичу да је манифестација била својеврсно славље традиције и хармонике, у првом реду.

„Фестивал Сабор српске хармонике је замишљен да наша деца својим избором композиција и својом припремом за тај фестивал, што дубље уђу у тајне наше народне музике које толико фали данас колико год нама изгледало да је то све покривено, она права музика и ти садржаји најквалитетнијих класика народне музике су негде скрајнути.“, истиче Влада Пановић.

Туристичка организација Чачка, прве националне престонице културе и град са бројним манифестацијама, сматрала је да им недостаје програм који промовише народну музику, народно стваралаштво, пре свега музицирање на хармоници, наглашава Војин Јаковљевић.

„Доста учесника у програму, доста деце, талентоване деце која су се квалификовала, доста публике која је то пратила током два дана, велика посета и иностраних гостију, тако да заиста ми смо поносни на манифестацију“, додаје Јаковљевић.

„Волео бих кад би из овог такмичења изашло још неколико садржаја, а трудићемо се да тако и буде, да из Сабора српске хармонике поникне једна школа народне музике, јер ми знамо не само онај део сеоске традиције коју се већ изучава на Музичкој академији београдској, него знамо и да певамо јако добро и градску народну музику. То је дубоко укорењено и Царевац је поставио те корене које до дана следи Народни оркестар РТС-а. Знате, 90 година неко брине о том стилу, о класици, о укусу, представља једну учитељску улогу у целој тој причи“, наводи Пановић.

Сабор је показао и да долази једна талентована генерација хармоникаша која је, напомиње Пановић, захваљујући људима који негују те школе, посебно школа Саше Стефановића, Радована Марића, Жељка Дамјановића, Моме Крстића, показала изванредн умеће музицирања.

„Планирам да заједно са Туристичком организацијом организујемо неколико мастер класова, јавних часова, учионица током године, да би ту децу још боље припремили и дали им неке вредне савете, јер просто мој неки статус човека који је толико провео у Радио Београду, поред свих тих музичара, креирајући и негујући све те наше дивне мелодије, изискује једну такву мисију, да тој деци помогнемо и на тај начин да можда неке ствари које нису добро сагледали заједнички са својим професорима још унапредимо“, каже Валада Пановић, шеф Народног оркестра РТС-а.

четвртак, 04. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару