Читај ми!

Марина Абрамовић успела да ућутка публику на највећем музичком фестивалу

Светски позната уметница перформанса у петак је одржала колективну седмоминутну тишину на највећем музичком фестивалу у Гластонберију у Великој Британији. Како би њена порука била сасвим јасна, Марина Абрамовић је носила белу хаљину која се када рашири руке отварала у симбол мира.

На главној бини у Гластонберију Марина Абрамовић је замолила 250.000 посетилаца фестивала да погледају у себе. „Људи долазе да се добро проведу. Пију, користе дрогу, време је лепо“, рекла је уметница у интервјуу за часопис Вог, уочи догађаја. „Али ја их молим да ћуте и размисле о стању ове планете, која је сада прави пакао.“

Ако утишавање музичког фестивала величине малог енглеског града није било довољно моћно, уметница је такође изабрала хаљину за памћење. Стојећи усправно на сцени, делимично раширених руку, да би створила облик знака мира. Хаљина коју је дизајнирао њен пријатељ и бивши креативни директор „Барберија“, Рикардо Тиши, а инспирисана је јапанским кимоном. Према речима Абрамовићеве, касније ће бити изложена у музеју.

Иако смо навикли да овај знак видимо одштампан на беџевима или платненим торбама, Маринин и Тишијев приказ много је ближи причи о настанку овог симбола, који је дизајнирао британски уметник Џералд Холтом.

Први пут је виђен на мировном маршу у Лондону 1958. године, а касније га је усвојила Кампања за нуклеарно разоружање. Холтом је написао да је идеја за знак потекла из аутопортрета. „Нацртао сам себе: представу појединца у очају, са раширеним рукама и длановима окренутим споља, попут Гојиног сељака пред стрељачким водом. Обликовао сам цртеж у линију и ставио круг око њега.”

Више од шест деценија касније, Холтомов знак мира постао је један од најпрепознатљивијих симбола на свету. Током година, красио је све, од Фенди торби до Диор трикотаже. Мошино је 2014. године овај знак претворио у луксузне привеске на тешким, златним ланцима, а већ наредне године и Шанел га је ставио на торбе.

Хаљина Марине Абрамовић је у великој мери била у складу са главном темом Гластонбери фестивала 2024: Мир. Холтомов знак је постављен по целом фестивалском простору, као и на врху крова новоподигнуте Бине мира, а раније током недеље, појавио се на небу током првог приказа дронова на овом догађају.

Док је стајала пред публиком на сцени, Абрамовићева се препустила моћи симбола ушивеног у њену хаљину. „Погледајте како можемо да осетимо позитивну енергију у целом универзуму“, рекла је публици. Оно што је за Холтома првобитно почело као знак очаја, одједном је постало отворени загрљај.

понедељак, 08. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару