Читај ми!

Раздор међу првим дамама – прави разлог зашто Мишел Обама не продржава Бајдена

У тренутку када је председнику Бајдену потребна сва могућа подршка коју може да добије, бивша прва дама, Мишел Обама, упадљиво ћути. Медији спекулишу да ли је узрок томе раздор који се појавио између бивше и садашње прве даме.

Раздор међу првим дамама – прави разлог зашто Мишел Обама не продржава Бајдена Раздор међу првим дамама – прави разлог зашто Мишел Обама не продржава Бајдена

Када је Џо Бајден инаугурисан за 46. председника Сједињених Држава 2021. године, много се причало о томе како је његова супруга др Џил Бајден постала прва прва дама у историји земље која је примала плату.

Помало је иронично да др Бајден, која и даље ради као професор на колеџу Северне Вирџиније, сада мора свим силама да се бори како би њен муж задржи посао у Овалном кабинету.

Несрећан наступ председника Бајдена у прошлонедељној дебати против потенцијалног републиканског кандидата Доналда Трампа покренуо је нова питања о његовом здрављу, годинама и способностима.

Ипак, седамдесетрогодишња прва дама, стала је у одбрану свог осамдесетједногодишњег мужа. На скупи у Њујорку, организованом за прикупљање средстава за кампању, професорка Бајден је рекла: „Џо није само права особа за тај посао. Он је једина особа за тај посао!“

Са насловнице Вога госпођа Бајден, у белој хаљини „Ралф Лорен“, поручује: „Наставићемо да се боримо!“.

Зашто је Мишел Обама љута на Бајденове

Али док се сукоби око покушаја председника Бајдена да спасе изгледе за други председнички мандат настављају, иза кулиса се одвија занимљива интрига у који је укључена бивша прва дама, Мишел Обама.

Медији су пренели вест коју је први објавио Аксиос, како Мишел Обама озбиљно замера породици Бајден, пре свега њихов односа и третмана бивше снаји Кетлин Бул, након што се развела од њиховог сина Хантера Бајдена.

Наводно то је био разлог зашто бивша прва дама – која је и даље веома популарна међу гласачима демократа, поред њеног супруга, бившег председника Барака Обаме – одбила да јавно подржи Џоа Бајдена.

Истовремено, док је бивша прва дама упадљиво ћутала у погледу подршке за реизбор председника Бајдена, постала је веома блиска са Буловом, и наводно оштро критиковала како се породица Бајден понашала према њој током језивих открића о упротреби дрога и неверставима њеног мужа, о којима је сведочила на суђењу Хантеру Бајдену.

Према медијским натписима, Мишел Обама је замерила Бајденовима како су одбацили Булову, а засметао јој је и њихов став према Хантеровој ванбрачној ћерки Нејви Џоун Робертс, која сада има пет година. Лaнден Робертс оштро је напала Бајденове што су „одбацили“ њену ћерку коју је добила са Хантером, а председник је признао своје седмо унуче тек пре годину дана.

Подршка бившој снаји

После развода од Хантера, са којим има три ћерке, Булова је вратила своје девојачко презиме и прошле године основала веома утицајан друштвени клуб за жене лидере, Кућа у 1229 (The House at 1229) са седиштем у Вашингтону Ди-Сију.

Организација Кућа у 1229 наводи на свом профилу на друштвеним мрежама да је чини „заједнице жена различитог порекла и искустава које деле иста основна начела“. Непрофитна организација је у главном граду земље домаћин различитих догађаја – прикупљања средстава, разговора и представљања књига који покривају низ тема. На инаугурационом догађају, на пример, Шерон Мелоун, супруга бившег америчког државног тужиоца Ерика Холдера, говорила је о менопаузи.

Један од учесника на догађају у Кући у 1229 о вештачкој интелигенцији прошлог априла, који је спонзорисао власник „Мете“, у изјави за Телеграф наводи: „Било је то занимљиво окупљање људи из медија, политике и ИТ индустрије. Компанија 'Мета' је представила своју стратегију у развоју вештачке интелигенције, а у споредној просторији гости су могли да испробају њихове нове слушалице 'квест 3', што је било чудно јер смо били у елитном женском клубу. Али 'Мета' је дала клубу лепу донацију.“

Како је додао, на скупу није било притисака да дâ новац, нити су били агресивни у тражењу донација од гостију, као што то чине друге непрофитне организације.

„Није било много приче против Бајдена, али стекао сам утисак да је њихов главни циљ да раде на избору прве жене председнице из редова демократа.“

Док је Кућа у 1229 затворена за већину медија, дешавања у њој се марљиво бележе на White House Correspondents Insider-у, веб-страници чији је суоснивач и уређивач Тами Хадад, ветеранка вашингтонских медија која има блиске везе са организацијом.

У једној од објава на веб-страници пренето је да је на скупу у Кући у 1229, коме су присуствовали и глумица Линда Картер и Џералдин Бирн Нејсон, амбасадорка Ирске у Сједињеним Државама, у клубу који је основала бивша снаја, гледали председников наступ у дебати са Доналдом Трампом.

„Ексклузивни скуп окупио је разноврстан низ најутицајнијих личности Вашингтона, укључујући политичаре, дипломате, стручњаке за политику и медијске личности… присутни су сели на своја места испред великог екрана и пажливо пратили овај историјски и кључни тренутак у америчкој политици.”

Није познато да ли је и сама Булова присуствовала том окупљању.

Сложени односи Бајденових и Обама

Поменути извор Телеграфа напомиње и да су Мишел Обама и Кетлин Бул добра пријатељице. Спријатељиле су се још када су њихова деца ишла у исту школу.

„Мишел је савезник Куће у 1229, али не присуствује већини догађаја. Она има своје групе за оснаживање жена које подржава, али не бих се изненадио да јој Кућа ускоро не додели неку награду.“

Што се тиче др Џил Бајден, она се сигурно неће појавити у Кући у 1229. Прича се да је удаљавање њене породице од Мишел Обаме најновији преокрет у сложеним односима између политичких династија Бајден и Обама. Као оштри ривали 2008. за председничке номинације демократа, Обама је изабрао Бајдена за свог потпредседника и две породице су се зближиле током два мандата која су провели у Белој кући.

Године 2011. Мишел Обама и Џил Бајден су заједно сарађивала на иницијативи за пружање подршке породицама војника. „Џо Бајден је био сјајан Бараков потпредседник из много разлога, укључујући и тај што су се наше две породице одмах уклопиле“, написала је Мишел Обама у својим бестселер мемоарима Постајање (Becoming).

Међутим, пошто су Обама и Бајден потпуно различите личности, однос између две политичке династије се погоршао када је тадашњи председник отворено дао предност Хилари Клинтон у односу на Бајдена као председничког кандидата демократа 2016. године

„Бараку Обами је био потребан Џо Бајден да успостави стабилност и да му омогући везу са естаблишментом Вашингтона када је кандидован“, рекао је за Телеграф демократски политички стратег Метју Клинк. „Међутим, тај однос се променио када је председник Обама ступио на дужност.“

„Џо Бајден је машина за гафове, а за Барака Обаму ти испади су били врло фрустрирајући. Не заборавите изјаву коју су многи приписали Обами: 'Никад не потцењујте Џоову способност да се за..бе.' Сада, Џо Бајден би морао да буде у блиској вези са најпопуларнијим демократом у САД како би показао снагу и одржао странку уједињеном. Али Обама чудно ћути.”

Бивши Бајденов помоћник рекао је за Телеграф да није изненађен тренутном ситуацијом у којој се налази председник. „Дисфункционалност коју сам видео у Бајденовом кругу данас је очигледна“, наглашава. „Ускогрудост Бајденових је била застрашујућа, и моје искуство, као и искуство многих мојих пријатеља, било је фрустрирајуће због тога што је њихов јавни имиџ толико различит од стварности.“

Додаје да такође нису били посебно изненађени када су чули за тензије између Бајденових и Мишел Обаме: „Барак је избацио Џоа на површину 2016. Али морате да доведете у питање суд о томе колико је Џил Бајден заиста штити интересе председника Бајдена. Радио сам за Џоа Бајдена неколико година и сећам се да ме је Џил једном приликом питала: 'Увек си присутан на његовим догађајима и увек те видим, али ко си ти?'. Није имала појма шта радим! Никада нисам осећао да је она озбиљан стратег који има било какав утицај, осим што га саветује који сако треба да обуче.“

Други међутим упозоравају да се лако може потценити подршка коју има Џил Бајден. Угледни новинар Џозеф Епштајн је то открио на тежи начин пошто је 2020. написао уводник за Волстрит џорнал у коме је исмевао Џил Бајден због коришћења почасне титуле доктора коју је добила.

„Био сам запањен жестоким реакцијама које су стигле у Волстрит џорнал због мог текста“, наводи Епштајн за Телеграф. „Примио сам стотине мејлова, углавном од жена, у којима су ми поручивале да умрем и називале ме разним именима, од којих је најупечатљивије било 'Јеврејски пе..р'“, каже новинар.

Време ће показати да ли ће енергични напори др Џил Бајден успети да задрже њеног мужа у Белој кући. Али без обзира на степен антипатије Мишел Обаме према Бајденовимама, извори кажу да упркос недавним анкетама које показују да је сама бивша прва дама једини кандидат демократа способан да победи Доналда Трампа на изборима, она се никада не би кандидовала за председника.

„Зашто би Мишел Обама желела да буде председница?“, пита се бивши Бајденов помоћник. „Она је једна од ретких људи на планети која има слободу и ресурсе да ради шта год жели. Ко би то мењао за оно у шта се политика данас претворила?“

недеља, 07. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару