Читај ми!

Обавезно лимунада пре колача – знате ли зашто

Инсулинска резистенција је у савременом животу један од најчешћих здравствених проблема. Представља повишен ниво инсулина у крви што доводи до разних последица по здравље. Трикове за лакше превазилажење инсулинске резистенције, али и лично искуство о борби са тим проблемом у „РТС Ординацији“ поделила је Марија Милановић, магистар фармације и нутрициониста.

Шта је било најтеже током борбе са инсулинском резистенцијом?

„Из мог искуства, мени су жеље за слаткишима биле велики проблем. Била сам у стању да поједем целу чоколаду. 'Вучја глад' и жеља за слаткишима су за мене били тешки симптоми са којима сам се борила дужи временски период“, каже нутрициониста и фармацеут Марија Милановић. 

На питање које намирнице мора да садржи јеловник особе која има инсулинску резистенцију, а које производе треба избегавати, Марија каже да се из исхране морају избацити угљени хидрати, као и производи као што су пиво, сокови, пиринач, кромпир, пице, пасте, разне врсте грицкалица, али и кокице које се често препоручују у дијетама.

„Било шта из пекаре доводи до наглог скока инсулина у крви“, наглашава гошћа РТС Ординације.

Уместо ових намирница, исхрану треба обогатити здравим мастима као шти су: бадеми, лешници, индијски орах, црна чоколада, маслиново уље, чија семенке, ланено семе и сусам. 

„Што више влакана и зелениша, затим поврће, пре свега зелене боје. Месо, риба, јаја. Ови производи не провоцирају пораст инсулина“, наводи нутриционисткиња. 

Салата као предјело

Марија Милановић саветује да се торта конзумира уз лимунаду тако што се прво попије лимунада, а након тога се поједе торта. На овај начин долази до одлагања скока шећера у крви. Слично је и када су главни оброци у питању. Пре него што се одлучимо за главно јело било би пожељно да прво поједемо салату и тиме одложимо скок шећера у крви.  

Зашто кафа има негативан утицај на инсулин?

„Ујутру је природна инсулинска осетљивост највећа, ако ујутру прво унесемо кофеин, кафа ће од раног јутра стимулисати инсулин. Уколико се деси да смо попили кафу која нам заварава глад и уколико следи доручак након два до три сата, то је јако лоше јер смо онда на 'енергетској клацкалици'. Инсулин је поровоциран и цео дан ће показивати осцилацију, а нама је циљ да инсулин доведемо под контролу“, каже нутриционисткиња и додаје да исти ефекат има кафа са шећером или без њега. 

Нутрициониста и фармацеут Марија Милановић наводи да је након обилних оброка пожељно устати и прошетати. Многа истраживања су показала да 15 до 20 минута физичке активности одлаже нагли скок инсулина. 

Зашто је важно јести прохлађене намирнице као што су пиринач и кромпир? Да ли то значи да не утичу на инсулин и шећер? 

„Хлађење ће дати већи осећај ситости, зато је пожељно и за дијете и за људе који немају овај здравствени проблем“, наводи саговорница РТС Ординације.

Чајеви и инсулинска резистенција

„Један од карактеристичних симптома код мене је била константна надувеност. На разне начине сам покушавала да избацим тај вишак течности из организма. У томе су ми помагале и дуге шетње, али ни то није било довољно док нисам увела чај од ђумбира и пре свега чај од першуна“, каже нутриционисткиња и додаје да је чај пила ујутро на празан стомак, али да је пожељно ове чајеве конзумирати и између оброка. 

Чај од першуна може да буде добар за бубрежне болеснике јер брзо избацује течност из организма, али треба бити опрезан јер може да доведе и до дехидратације уколико се претера са употребом овог чаја.

„Црвени чај има пуно антиоксиданата у себи, а увек је пожељно да се уноси што више кроз исхрану, поготово код некога ко има метаболичке проблеме каква је и инсулинска резистенција. Овај чај се разликује и по томе што побољшава осетљивост на лептин. Лептин је хормон ситости и често је код људи овај хормон поремећен. Због тога сам и ја имала 'осећај вучје глади' и да не знам када је крај неком оброку“, објашњава Милановићева.

Савет који ће користити свима, не само онима са инсулинском резистенцијом је да једете полако јер се лептин активира тек двадесетог минута од почетка оброка.  

Марија Милановић је навела да витамини имају улогу да поправе опште стање организма, на сличан начин и минерал магнезијум утиче да се инсулин боље „угради“ у ћелије. 

„Хром поуздано помаже бољој регулацији инсулина, тачније инсулинској осетљивости. А мени је помогао код жеље за слаткишима, заиста је смањио жељу. Мио-инозитол и фолна киселина помажу код хиперинсулинемије, полицистичних јајника, акни, појачане маљавости. Помаже и у регулацији гестационог дејабетеса, али и спречава да до гестационог дијабетеса дође. Зато се и препоручује да жене које планирају трудноћу узимају комбинацију мио-инозитола и фолне киселине“, објашњава нутриционисткиња. 

Да ли алфалипоинска киселина може да помогне особама са инсулинском резистенцијом?

„Може да помогне, али мислим да је кориснија људима који имају дијабетес и веће последице као што су: трњење и мрвљење“, истиче гошћа РТС Ординације

Проблеми са цревном флором

Код 95 одсто људи који имају инсулинску резистенцију долази до проблема са цревном флором.

„Људи користе суплементе и промене исхрану, али као да нема довољно успеха. У основи постоји проблем са радом црева, зато саветујем узимање пробиотика. Природни пробиотик се налази у кефиру и киселом купусу. Бујон (супа од костију) је добар јер доприноси опоравку цревне флоре. Постоје и препарати на бази мио-инозитола, фолне киселине са додатком пробиотика где је ефикасност чак 95 одсто већа него код људи који не користе ту комбинацију“, закључила је Марија Милановић, магистар фармације и нутриционисткиња. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару