Слабија вакцинација подиже број оболелих од малих богиња, апел да се вакцинишу деца

Од почетка године потврђено је 348 случајева морбила, највише међу децом. Према подацима Института „Батут“ у августу је оболело 93 особе, највише у Новом Пазару – 88. Стручњаци позивају родитеље да вакцинишу децу.

У августу ове године готово двоструко више оболелих од малих богиња, него целе 2023. Међу зараженима и млађи и старији, али је највише деце до четири године – 97 одсто њих није вакцинисано.

„Једна инфицирана особа може да зарази чак и до 18 осетљивих особа, са којима дође у контакт. Управо овакву ситуацију имамо на територији Новом Пазару и свакако неадекватан обухват и неправовремена имунизација је нешто што је утицало на повећање броја оболелих у овој години, првенствено условљено епидемијским јављањем малих богиња на територији Новог Пазара“, каже епидемиолог, др Марко Вељковић из Института „Батут“.

Готово сваког дана у Новом Пазару региструју нове случајеве.

„Клиничка слика је блажа, немамо ни једну компликацију, немамо ниједно дете које је хоспитализовано.Оно што је још каракатеристично да сва та деца нису вакцинисана. Још од саме епидемије ми предузимамо све противепидемијске мере, имамо још пар додатних мера које смо уз помоћ министарства здравља и УНИЦЕФ-а покренули. Имали смо низ састанака са педијатријама, предшколским и школским установама, овде само треба спречити контакт. Очекујемо у овом периоду да дође до благог скока оболелих, али не очекујемо нешто драстичније“, истиче директор Завода за јавно здравље Нови Пазар, др Шефадил Спахић.

Од почетка године компликације малих богиња попут упале плућа имало је 11 особа. Зато стручњаци подсећају родитеље да са почетком нове школске године вакцинишу децу.

„Раније сте ме питали да ли сам забринут, ако ме питате за мале богиње јесам забинут, јер је то болест која се може спречити вакцинацијом и не би требало да буде оболелих. Али уместо тога широм Европе и у Србији се то дешава. Дакле на родитељима је да донесу праве одлуке, да се информишу и да се вакцинишу деца која крећу у први разред, јер знамо да 98 одсто случајева у Србији међу децом која нису вакцинисана, дакле крајње је време да се родитељи информишу, да донесу праве одлуке“, директор Канцеларије СЗО у Србији, др Фабио Скано.

„Да посетим да се прва доза даје у другој години живота, са навршених 12 месеци, а друга пре уписа у први разред и једино висок обухват имунизацијом може да спречи поновну појаву епидемијског јављања мм на територији наше земље, тај обухват треба да буде 95 одсто и већи, на терирторији читаве земље, али и на територији свих округа и општина“, додаје Скано.

Лекари подсећају родитеље да вакцинацијом штите своју,али и другу децу која због здравственог стања нису у могућности да приме вакцину.

четвртак, 05. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару