Читај ми!

Здравствено стање младих људи који вејпују исто као и код пушача

Млади који вејпују су лошијег здравља од својих вршњака који не користе електричне цигарете и бележе сличне перформансе као пушачи.

Стручњаци са Манчестер метрополитен универзитета кажу да њихови налази показују да је дугорочно коришћење електричних цигарета штетно и доводи у питање уврежено мишљење да је вејповање здравије од пушења цигарета.

Студија је обухватила 60 људи у 20-им годинама који су сви имали нормалну плућну функцију.

Трећина су били непушачи, трећина користи електричне цигарета најмање две године, а трећина су „традиционални“ пушачи са такође двогодишњим стажом.

Свако од њих је радио тест оптерећења на статичком бициклу, који је златни стандард за физичке тестове, као и показатељ како се тело прилагођава током вежбања, пратећи стање срца, плућа и мишића са постепеним повећавањем оптерећења.

Такође су им урађени тестови крви и ултразвук како би се пратило како им функционишу артерије и крвни судови. Анализе су показале да млади пушачи не могу да постигну максимум који могу њихови вршњаци који не непуше – 186 вати, наспрам 226.

Мерење показује максималну количину физичког напора који особа може да постигне.

Поређења ради, вејпери су постизали просек од 182 вата оптерећења.

Приликом врхунца вежбања, вејпери и пушачи су у просеку конзумирали мање кисеоника у поређењу са групом непушача – 2,7 односно 2,6 литара наспрам три литра по минути.

Тестови крви и ултразвук открили су да крвни судови пушача и вејпера не функционишу на нивоу непушача.

Пушачи обичних и електричних цигарета остајало су чешће задихани, мишићи су им се много брже замарали и забележен им је виши ниво млечне киселине у мишићима чак и пре него што би постизали врхунац оптерећења.

понедељак, 09. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару