Читај ми!

Тихе полно преносиве болести вребају, лекари апелују на одговорност и вакцинацију

Сваког дана у свету се региструје више од милион случајева полно преносивих болести, или око 370 милиона годишње. Најзаступљеније су код младих и сексуално активних особа од 15 до 25 година, и процена је да свака пета особа у том добу има једну од осам најчешћих полно преносивих болести.

„Добра ствар је што је свест о редовним гинеколошким прегледима међу младим особама јако висока и много боља него код старије популације. Млади често долазе на прегледе и траже савете, посебно о контрацепцији“, каже Александра Костић, специјалисткиња гинекологије и помоћница директора Дома здравља Чукарица.

Чест проблем у Србији је што млади гледају на контрацепцију као метод спречавања трудноће, а мање на средство за спречавање полно преносивих болести.

„Ту се ради о неодговорном понашању, пре свега као последица непросвећености. Највећи број полно преносивих болести се јавља између 16. и 26. године, управо због честог мењања сексуалних партнера. Треба напоменути и да је проблем коришћење алкохола и дроге који доводе до губитка контроле“, истиче Александра Костић.

Према њеним речима, најчешћа полно преносива болест код младих су кондиломи, али се они лако уклањају и лекаре не забрињавају много.

Много су горе полно преносиве болести које се не виде, такозване „тихе болести“, које могу да оставе итекако озбиљне последице.

„Недовољно лечене полно преносиве болести могу да доведу до трајне неплодности, која данас поприма епидемијске размере. Пре свега, инфекције хламидијом, али и захвати који се раде због предмалигних и малигних обољења као последица инфекције хуманим папилома вирусом“, објашњава помоћница директора Дома здравља Чукарица.

Напомиње и да младе особе треба да се обрате гинекологу и пре ступања у сексуалне односе ради савета о контрацепцији и заштити од болести, а посебно оне које до 16. године нису добиле прву менструацију.

Александра Костић истиче важност вакцинације младих особа против хуманог папилома вируса.

„Рак грлића материце, пениса, аногениталне регије и грла, до ког доводи инфекција ХПВ, се може спречити и ту прилику треба да искористе сви родитељи да вакцинишу своју децу - и дечаке и девојчице. Имунизација у Србији је почела у јуну и одзив је одличан и важно је нагласити да је вакцина ефикасна и безбедна“, закључила је Костићева.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи