Читај ми!

Вриштите ако вам се вришти – од примитивизма до ослобађања од негативних емоција

Људи вриском испољавају различита осећања: љутњу, страх, бол, срећу... Да ли је врисак одраз људске еволуције, шта све може да нам поручи и која је његова улога у нашим животима?

Врисак је невербални вокални израз захваљујући којем се ослобађамо тензије и негативних емоција. Траје кратко, али шаље снажну и гласну поруку.

„Врисак је много снажна комуникацијска порука јер инстант хвата нашу пажњу и прекида се било какав мисаони ток, било какво излагање и ви усмеравате пажњу ка оном ко тај врисак пласира", каже психолошкиња Ана Мирковић.

Антрополошкиња Нада Секулић каже да врисак за људе представља изражавање нечега што се догађа.

„Роботи не морају да вриште, можда анђели не морају да вриште, али за људе то представља изражавање нечега што се догађа било на несвесном плану, било да представља облик уметничког или неког другог начина изражавања", објашњава Секулићева.

Када су настали први облици 

Прве облике говора везујемо за праисторију и појаву првих заједница. Људи су се споразумевали користећи говор тела, али и артикулисаним звуцима који су се касније развили у говор.

„За вербалне видове изражавања немамо никакве археолошке доказе, то је нешто што пропада, што не остаје као камен или неки други материјални остатак", истиче Секулићева.

Додаје да можемо претпоставити да је врисак био „израз експресије са једне стране, а са друге стране је могао имати и остезивну функцију: да указује на нешто и да функционише као првобитни знаковни систем".

Вриштимо од страха, среће, узбуђења, али и велике туге. Стручњаци кажу да је врисак проширена телесна манифестација и део нашег урођеног понашања. Вриштањем се ослобађамо нагомиланих осећања.

Које су предности вриска

„У социјализацији и у одрастању научимо да није пожељно вриштати и да то ремети атмосферу. Сматра се и начином примитивног изражавања. Данас је живот преоптерећен порукама и негативним стимулусима и јако трагичним и узнемирујућим призорима. Све то утиче на нашу душу", указује Ана Мирковић, психолошкиња.

"Уколико је врисак начин да нешто избаците из себе – вриштите", поручује Мирковићева.

Врисак је и вештина. У борилачким спортовима служи да фокусира ум и тело на остваривање циља.

У психотерапији помаже да се људи ослободе нагомиланих емоција које представљају корен болести, а у свакодневним ситуацијама врисак може да направи равнотежу између наших осећања и животних изазова.  

среда, 16. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи