Читај ми!

„Нобеловац" освојио публику, ускоро премијера „Сабље" – богата јесења шема серија РТС-а

На улицама Београда снимани су многи филмови и серије који су тако сачували сећање на то како је некада град изгледао, међу њима и „Отписани". Још један сведок старих времена је и видео-запис објављен на мрежи „Тик-ток", чији је аутор Служба за корпоративни имиџ РТС-а. О томе зашто су „Отписани" увек актуелни и гледани, као и о серијама које ће с јесени бити на програмској шеми РТС-а, говорио је Марко Нoваковић, одговорни уредник Редакције драмског и домаћег серијског програма РТС-а.

Отписани су много пута репрезирани, и како Новаковић каже, увек су гледани: „Наравно да су гледани, да су гледани и актуелни, и то је заиста једна од најеминентнијих серијала Радио-телевизије Србије и Телевизије Београд. Серија која је рађена на филмској технологији, коју су урадили изузетни сценаристи, изузетан редитељ Александар Ђорђевић и неки од, што бисмо рекли, глумаца за сва времена нашег глумишта".

Серија Отписани очигледно има посебну тајну, пошто, иако се чинило да неће бити занимљива млађим генерацијама, они је гледају подједнако са својим родитељима, и са истим занимањем.

„Она је јако добро конципирана и врло прецизно направљена. Дакле, то јесте серија о покрету отпора за време Народноослободилачке борбе у Београду. Међутим, то је у исто време серија која је пуна хумора, која је пуна неких животних ситуација, која има неке мале драмске сукобе у оквиру глобалних епизода, од којих је свака појединачна, значи свака прича једну причу. И негде, наравно, и то умеће родитељско, и целе екипе које је било у том времену, остаје препознато и у данашњем времену, као што остају препознати и највећи светски филмски и српски класици”, рекао је Новаковић гостујући у Београдској хроници.

Дигитализација није уништила шмек који су имали Отписани: „Није, зато што се дигитализација код нас ради веома добро и, заиста тај шмек је задржан, а негде је добијена ипак једна фактура слике која одговара и овом времену, са свом том сетном причом, и са свом том сетном визуром која је замишљена у времену када је серија настала”.

Бројне РТС-ове серије овенчане наградама

Новаковић је најавио и које серије ће гледаоци моћи да прате на РТС-у ове јесени и зиме.

„Већ пратимо Нобеловца који је, морам да кажем, јако лепо гледан. То је биографска серија о Иви Андрићу, односно периоду у коме је он добио Нобелову награду са неким реминисценцијама на његов пређашњи живот. Јако смо задовољни како публика реагује и колико је заиста аудиторијум је уз нас свакога викенда. А већ у новембру имаћемо премијеру серије Сабља, серије о којој се много причало, која се много најављивала“, каже Новаковић, и подсећа да је Сабља освојила две веома значајне европске награде – на Канском филмском фестивалу за најбољи глумачки ансамбл, и у Брну, Гран При Фестивала.

И серије које смо гледали крајем прошла и почетком ове године, овенчане су наградама. Серија Позив добила је другу награду на фестивалу „Харт оф Јуроп" у Варшави, у Пољској, док је редитељ, Саша Хајдуковић, за режију серије Кожа, у Детроиту, на „Серијес фест фестивалу" добио награду за најбољу режију.

Радио Милева је на Сарајево филм фестивалу освојила три значине награде – Олга Одановић за главну женску, Крис Гаврић за звезду успону, и Алмир Љукић за режију епизода. 

среда, 16. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи