Читај ми!

Опера Хрватског народног казалишта узвраћа посету са „Ером с онога свијета“

Пре три недеље, ансамбл Народног позоришта у Београду гостовао је у Загребу. После више од 15 година, Опера Хрватског народног казалишта представља се публици у Београду. Изводе комичну оперу Јакова Готовца, „Еро с онога свијета“.

Наш национални театар представио се у Загребу пре неколико недеља са Вердијевом опером Симон Боканегра и тако су затворили друго издање „Загребачког Оперног фестивала". Хрвати узвраћају гостовање и пред београдском публиком изводе најпознатије и најпопуларније Готовчево дело, оперу Еро с онога свијета.

„Заиста смо некако кренули градити неку повезницу и мостове. Изузетно добро је ансамбл примљен на нашем фестивалу. Критике су јако добро примиле изведбу и овај узвратни сусрет заиста чекамо са нестрпљењем“, наводи Жељка Баришић Пулиг, директорка Опере Хрватског народног казалишта.

Осим сјајних извођача у оба ансамбла, повезује их и сличан репертоар, величина зграде и сличан број места у публици, која са одушевљењем прати извођења.

Главни лик опере је младић из богате сеоске породице, који се представља као сиромах - Еро с онога свијета, како би био сигуран да га девојка искрено воли. У првом плану је музика прожета етно мелодијом из далматинског поднебља.

„Ја тумачим улогу Расиме, у опери Еро с онога свијета. То је улога коју сам у каријери можда чак и највише изводио. Најспецифичније је то што је он кроз целу радњу једна спона између зараћених страна, између љубави и господства и народа“, објашњава солиста Љубомир Пушкарић.

Диригентска палица је у рукама Србољуба Динића, режију потписује Крешимир Доленчић. 

Најрепрезентативнију, али и продукционо најзахтевнију оперу Хрватског народног казалишта чини 140 уметника, музичара, певача и балетских играча, као и 40 људи из техничке екипе представе. На спектакл нашег националног театра приређен у Загребу и загребачко национално позориште одговара спектаклом.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи