Читај ми!

Бесплатне туристичке туре као подсећање на ослобођење Београда у Другом светском рату

Уочи осамдесетогодишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, у престоници се организују бесплатне туристичке туре, које подсећају на заједничку херојску борбу припадника Народно ослободилачке војске Југославије и Црвене армије.

Одлучујућа битка за ослобођење Београда трајала је од 12. до 20. октобра, и у њој су погинула 2.953 припадника Војске Југославије и 976 црвеноармејаца.

Све је почело 10. октобра сусретом две војске код Велике Плане.

Здружени, постали су непобедиви. Топола је ослобођења за пола сата, Младеновац за сат, а онда су кренуле жестоке борбе код Авале, на Бањици, Аутокоманди, код Шећеране, на Славији.

У самом центру града, код железниче станице, палате Албаније, Народног позоришта и на Калемегдану била су најјача немачка упоришта. Ту су се водиле борбе за сваку улицу, спрат, стан.

За војском су ишли деминери и отада датирају они чувени натписи Проверено мин њет. Борбе за Београд обележила су невероватна херојства појединаца.

Николај Кравцов, који је недавно добио улицу у Београду, телом је покрио отвор немачког бункера и тиме спасио своју чету која је касније ослободила зграду телефонске централе.

„Други интересантан моменат је емотивни сусрте прекаљених ратних генерала Жданова и Пеке Дапчевића који су се сусрели на Калемегдану, загрлили и нису крили и прекаљени борци мушке сузе и то је један од емотивних детаља”, каже Радуле Чолаковић, туристички водич.

Судбина је хтела да 20 година касније генерал Жданов погине у авионској несрећи на Авали, када је кренуо у Београд на прославу јубилеја. Међу погинулим члановима совјетске делагације био је и маршал Бирјузов.

Све до 20. октобра, сваког дана од 10 сати ујутру, код Теразијске чесме кретаће бесплатна туристичка тура Београдска операција – својеврсни час историје о херојству наших предака.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи