„Ја сам затвореница, а мој злочин је што сам Саудијка“

Анонимна Саудијка започиње разговор за Си-Ен-Ен речима: „Ја сам мртва душа у живом телу и надам се да се неће исто догодити мојој млађој сестри“. Она је део растућег броја Саудијки које путем друштвених мрежа покушавају да се одупру репресивном систему мушкараца.

У Саудијској Арабији свака жена има старатеља, односно чувара, био то отац, брат, муж или чак и син, који доносе читав низ одлука у име жене.

Након разговора са десетинама жена у Саудијској Арабији, група за заштиту људских права закључила је да је горући проблем те земље управо питање поштовања људских, односно прецизније, права жена.

У извештају групе активиста стоје наводи жена у којима откривају да за сваки покрет морају да траже дозволу мушког старатеља – да би путовале, удале се, радиле или отишле код лекара. Тај извештај покренуо је кампању на друштвеним мрежама „Станимо на крај мушком старатељству заједно“.

У кампању су се укључиле многе Саудијке, тиме ризикујући гнев својих старатеља, па чак и прогон. На друштвеним мрежама се појавио велики број селфија Саудијки са порукама: „Ропство долази у разним облицима, а мушко старатељство је један од њих“ и „Ја сам затвореница, а мој једини злочин је што сам Саудијка“.

Главни муфтија Саудијске Арабије назвао је кампању стратешким оружјем против земље и муслимана и додао да је старатељство мушкараца над женама нешто што се неће променити нити укинути.

„Жене су овде заточене, не могу да ураде ништа. Све зависи од старатеља. Ако имате среће, старатељ вам можда допусти да пронађете посао или студирате, али већином ће вам то бранити“, наставља анонимна жена.

Без обзира на социјални или економски статус, жена је у рукама старатеља мањина која нема право на самостално доношење одлука. Неке жене су покушавале са подношењем пријава полицији, али би у већини случајева биле враћене кућама.

Друга жена која је разговарала са Си-Ен-Еном рекла је да је студирала у иностранству неко време, а приликом посете дому су јој старатељи саопштили да неће моћи да настави са студијима. „Одузели су ми пасош и све друге документе“, рекла је.

Салма је жена која је успела да побегне, налази се у иностранству и тражи азил. Каже како се боји повратка кући: „Легално вас нико тамо не схвата озбиљно уколико нисте мушкарац. Нисам могла да урадим ништа без очеве дозволе. Систем је на његовој страни. Хтела сам да свирам клавир и јашем коња, али су то активности које пркосе нашој традицији“.

Салма је приликом посете саудијској амбасади у земљи у којој се тренутно налази сазнала да не може да продужи датум важења пасоша без очеве дозволе, иако је пунолетна.

Саудијска Арабија је у протеклих неколико година врло мало корака направила како би изменила постојећи систем. Прошле године је женама први пут било допуштено да гласају на изборима, док постоје заговорници мишљења да је све то лаж и да земља само за међународну јавност говори о увођењу промена.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару