Потврђен узрок Велике лондонске куге из 1665.

Куга која је 1665. и 1666. године побила више од четвртине становника Лондона било је последње велико избијање бубонске куге у Великој Британији, пише Би-Би-Си. Годину дана је било потребна да се потврде открића из погребне јаме за коју се претпостављало да је локација где су покопане жртве куге, а која се налази у Улици Ливерпул. Тестирања у Немачкој потврдила присуство бактерије "Yersinia pestis".

Данијел Дефо је написао у 18. веку, описујући судбину Лондонаца: „Куга је, као што то претпостављам делују и други поремећаји, различито погодила људе различитих телесних грађа; неке је одмах савладала уз помоћи јаких врућина, повраћања, неподношљивих главобоља, болова у леђима. Неки су због тих болова имали насилне епизоде“.

Археолозима су докази патогена углавном измицали, но, нада им се пробудила када је прошле године откривена масовна гробница у источном Лондону, са више од 3.500 скелета.

„Радимо на овоме последњих пет и по година и надамо се да ћемо успети да идентификујемо кугу на неколицини појединаца“, наводи Алисон Телфер из Музеја археологије Лондона.

Телферова открива да су на темељу позиције скелета научници успели да утврде да су мртви уредно покопани у сандуцима: „Нико није био нигде бачен, премда се радило о врло трауматичном догађају“.

Такав опис догађаја не слаже се Дефоовом верзијом у којој пише да су мртви само бацани на гомилу приликом сахрањивања и да не постоје подаци о томе ко је покопан.

„Мало људи који буду заражени преживе, али било је и таквих случајева. Куга се наводно врло лако преносила с особе на особу иако још увек нисмо сигурни како се то догодило“, рекла је Ванеса Хардинг, професорка историје са Универзитета у Лондону.

„Биле су тада предузете мере да се ограничи ширење куге, али најбоље су ипак прошли они који су побегли из Лондона“, додаје Хардингова.

Потрага за бактеријом Yersinia pestis, узрочником бубонске куге, међу скелетима који су ископани у Улици Ливерпул наставила се прошле године у Музеју археологије Лондона.

„Ископавање спроведено у Улици Ливерпул једно је од највећих до данас. На темељу тих података можемо доћи до стварно значајних информација“, објашњава научник Мајкл Хендерсон.

Хендерсон каже да ДНК најбоље може да се извуче из зуба који су попут „временске капсуле“. ДНК анализа зуба спроведена је на Институту „Макс Планк“. Научница Кирстен Бос је у зубима пет појединаца пронашла бактерију Yersinia pestis.

„Још увек није познато зашто је Велика лондонска куга била последње избијање куге у Британији и да ли је било неких генетских мутација. То су све информације које покушавамо да добијемо из тих прастарих организама“, објаснила је Босова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару