Читај ми!

Филмски сусрети у Нишу у сусрет великом јубилеју

У суботу, 24. августа, на Летњој позорници у Нишкој тврђави почињу 59. Филмски сусрети, фестивал глумачких остварења, најстарији филмски фестивал у Србији и један од најстаријих у региону. Овогодишње издање фестивала, који траје до 30. августа, окупиће бројне глумце и филмске ствараоце, са главним такмичарским програмом који чине 12 домаћих филмова.

Глумци из тих филмова поклониће се у току седам дана фестивала нишкој публици. Фестивал отвара За данас толико Марка Ђорђевића, а затим следе филмови Недеља, Чувари формуле, Последњи стрелац, Мегдан: између воде и ватре, 78 дана, Хероји Халијарда, Сунце мамино, Руски конзул и Живи и здрави, док ће последње вечери бити приказани филмови Јорговани и Радничка класа иде у пакао.

Прве вечери Фестивала Награда „Павле Вуисић” за изузетан допринос уметности глуме у домаћем филму биће додељена Светозару Цветковићу. Осим Цветковићу, награда „Павле Вуисић” биће постхумно додељена и Жарку Лаушевићу, којем ће бити посвећен и округли сто у оквиру пратећег програма Филмских сусрета.

„Драго ми је што имам прилику да најавим 59. издање Филмских сусрета у Нишу, фестивала који је не само најстарији фестивал дугометражног играног филма у Србији, већ и једини фестивал који је посвећен онима који су срце и душа филма – глумцима. Морам признати да осећам и дозу треме у улози уметничког директора, јер је ово за све моје колеге глумце важан и посебно драг фестивал, баш због велике традиције коју има и свих тих великих имена која су ту била. Знате, ово је после Пулског, најстарији фестивал дугометражног играног филма у региону“, каже Уметнички директор Филмских сусрета у Нишу Андрија Милошевић.

Према његовим речима, Филмски сусрети у Нишу су од самог почетка били више од фестивала – то је место где се глумци окупљају, размењују искуства, инспиришу међусобно, покрећу нове пројекте.

„Ово је место где се слави филм, али и где се слави живот. Зато вас све позивам да нам се придружите и да заједно прославимо још једне нишке Филмске сусрете. Желим да овај фестивал, вођен љубављу према глуми и филму, постане још јачи и значајнији у будућности. И дубоко верујем да ће тако и бити”, истакао је Милошевић.

Богат пратећи програм укључује презентације књига, разговоре са глумцима, изложбе, као и пројекцију документарног филма Макса − од шибицара до краља, посвећеног трагично стадалом глумцу Драгану Максимовићу. Премијерно ће бити приказан и документарни филм о прошлогодишњој добитници Награде „Павле Вуисић” Мирјани Карановић редитеља Дарка Лунгулова.

Последње фестивалске вечери биће додељене званичне награде фестивала и приказана два гостујућа филма − кратки филм Андреја Шепетковског Служба, са Весном Тривалић у главној улози, и документарни филм Изван времена – Биља Крстић у режији Бранке Бешевић Гајић.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару