Стара Зрењанинска пивара од августа Музеј пива

Реконструкција дела старе Зрењанинске пиваре, где ће бити Музеј пива, почела је данас, а прве посетиоце Музеј ће примити већ крајем августа ове године, током „Дана пива“.

Идеја да ту буде Музеја пива потекла је од удружења грађана „Урбани форум“, како би се вредно индустријско здање сачувало од пропадања, а пројекат је подржала и локална самоуправа.

Председник Удружења, Војислав Цвејић рекао је да је погон старе пиваре, односно „вариона“ у којој се некада кувало пиво, од великог значаја и комплетно је очувано, са свим машинама.

„Репрезентативног је изгледа, а упоређујући друге варионе, у другим земљама, ова је специфична, јер је урађена у брачком камену у више боја, а првобитна стакла ка Бегеју била су специјално затамњена, увезена из Италије, а све је монтирала фирма из Немачке“, рекао је Цвејић.

Цвејић је додао да је унутрашњост објекта веома интересантна, посебно за организовање изложби о пиварству, што и јесте у плану.

Како је навео, у првој фази, која је у току, биће поправљена фасада, замењена оштећена стакла, тако да ће већ после тога посетиоци моћи у музеј, док ће у другој фази бити уређен простор са колекцијама пивских етикета, чаша и флаша из целог света.

„Биће ту и видео и фото материјал, архивска грађа о пивари и пиварству, алат, чак ћемо набавити и сировину и то ће бити јединствена туристичка прича, а посетиоце ће с процесом производње упознати технолог који је годинама радио у Зрењанинској индустрији пива“, додао је Цвејић.

Туризмолог Јарослав Стеванов, из „Урбаног форума“, рекао је да ће се радити на довођењу туриста у Зрењанин где су прикупљени и систематизовани предмети велике културно-техничке вредности.

Технолог који ће бити водич у Музеју, Милош Ћурчић који је у тој фирми провео 38 година, каже да су за пропаст пиваре криви како њено руководство, тако и власт и држава, јер, како је навео, нико није имао воље да спречи пропадање те некада успешне фирме.

Пивара у Зрењанину подигнута је 1745. године, када је пиво почео да производи баварски пиварски мајстор Себастијан Крацајзен, а најчувенији власник пиваре, Лазар Дунђерски, фабрику је купио 1891. године и нешто касније цео простор уз леву обалу Бегеја претворио у јединствену архитектонску целину, омеђену Палатом Дунђерски, уз Велики гвоздени мост.

Лазар Дунђерски је технолошки унапредио фабрику која је постала једна од водећих пивара у земљи.

Пивара је радила и после Другог светског рата, али је 51 одсто пиваре 2003. године купио Момчило Рајић и три године касније производња пива је замрла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару