Читај ми!

Видре, дивље свиње, птице... Прошетајте трасом еко-тура на Ади Хуји

Пешачке туре на Великом ратном острву су бесплатне, а сем дебеле хладовине и реке, тамо можете да видите и дивље свиње, и видре и веома ретке птице.

Градска врева, гужве у саобраћају, врелина асфалта... А када се пређе понтонски мост, стигне до Лида и зађе мало дубље у шуму – мир и тишина.

Више од десет година у миру и свежини Великог ратног острва, љубитељи природе уживају у пешачким еко-турама.

У шетњи стазом здравља, дугом четири километра, посетиоци могу видети водоплавне ливаде и шуме, многобројне врсте птица и других животиња које су пре много деценија настаниле ову аду.

„Пролазимо поред два видиковца, поред природног рибљег плодишта галијаш и затим долазимо до шумарка таксодија. Враћамо се ка Великом зеленом амфитеатру које је изградило Зеленило Београд и ту разговарамо о екологији и свим аспектима животне средине и природи”, облашњава Тања Кукобат, еколог и водич еко-туре.

На Великом ратном острву се гнезди и храни више од 200 врста птица.

Виђали су овде и видре, срндаће и дивље свиње, које прерију сваку стазу којом људи прођу, како би показале да је то њихова територија.

Иако се дивље свиње труде да завладају острвом, прави краљ је ипак орао белорепан.

„То је највећа птица грабљивица Европе, и Земун има ту част да један пар олова белорепана од 2010. године насељава острво. Они имају огроман промер крила око 2,5 метара, а толико им је једно велико незграпно гнездо у коме сваке год одгаје два нова птића орлића Земунца “, рекла је Кукобат.

Постојало је много планова – изградња хиподрома, комплекса хотела и ресторана, али Скупштина града Београда је пре скоро 20 година прогласила Велико ратно острво заштићеним природним добром. И зато, уместо у кафићу, овде можете сваког петка бесплатно са љубитељима природе да уживате, логично, у природи. Прошетали смо са Петром, Весном, Александром и Софијом.

„Допада нам се ова тура, ми доста боравимо у природи, ево за ову сезону смо четврти пут на лиду од кад је поствљен понтон, долазимо и овако породично а и са планинарима посто смо чланови планинарског друштва“, каже Петар.

Еко-туре допадају се и Весни и Софији.

„Велико ратно острво је савршено за децу има доста и хлада тиу је близу и Дунав, има равних терена да може да трчи, тако да је савршено“, рекла је Весна.

„Ипак је то другацији начин ходања, једно је по асфалту, а друго је по природи по земљаној стази”, додала је Весна.

„Пре свега оаза мира, свуда је бука овде се човек осећа као да је на планини у природи тако да је изузетно лепо место”, каже Александар.

С обзиром на то да чланови наше екипе нису успели да виде белорепана и дивље свиње, сигурно ће се пријавити за следећу еко-туру. А где ћете ви током ових врелих дана, у градску вреву, или природну земунску хладовину?

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару