Читај ми!

Правилно складиштење и употреба лекова на високим температурама

Промена температуре у простору у коме су смештени лекови може довести до тога да лек промени своје својство. Гошћа Дневника, Слађана Панајотовић из Фармацеутске коморе, упозорава да је најважније да имамо информацију на који начин да чувамо своје лекове и да се максимално потрудимо да обезбедимо адекватне услове складиштења.

Високе температуре могу утицати на стабилност појединачних доза, таблета, капсула, препарата за топикалну примену односно мазање на кожи, наводи гошћа Дневника.

„Добра произвођачка пракса у фабрикама обезбеђује да у руке наших пацијената долазе врло квалитетни лекови. Произвођачи се потруде да то буде адекватан лек за њихова обољења, међутим и на самом паковању лека је наведено у којим условима чувати те лекове“, наводи Слађана Панајотовић.

Најчешће стоји податак да се лекови чувају на температури до 25°Ц или у режиму хладног ланца на температури од 2°Ц до 8°Ц, дакле у фрижидеру. Лекове треба чувати на сувом, тамном месту, далеко од извора топлоте (удаљено од шпорета, од прозора кроз који продире светлост, удаљено од купатила због влаге).

Дејство лека на екстремним врућинама

Терморегулација је процес којим наш организам настоји да ћелије задрже оптималну функционалност. Промена метаболизма може да се одрази и на то како ћемо реаговати на лек, напомиње Панајотовићева.

„Можда лекови који се користе за висок крвни притисак, дакле антихипертензиви, могу подстаћи дијареју. Затим, лекови који се користе код болести централног нервног система могу јако утицати на процес терморегулације. Могу такође утицати на процес знојења. Уколико се недовољно знојимо, можемо се прегријати или пак лек може довести до тога да знојење буде појачано“, објашњава фармацеуткиња.

Зато је потребно да водимо рачуна о сваком леку који користимо у терапији, посебно о лековима који су хормонски, затим лековима за повишен крвни притисак, централни нервни систем, антибиотика, пробиотике и тако даље.  

У овим врелим данима неки лекови који нам иначе не шкоде на неки други начин због температуре, када изађемо на сунце и због УВ зрачења,  може доћи до неких алергијских реакција.

„Уколико наша кожа упије УВ зраке, може доћи до ефекта фотосензитивности. Било да смо попили лек или намазали лек, алергија је директно повезана са дејством лека и манифестује се и кроз појаву црвенила, свраба, пликова, и заправо је нешто што може трајати и више дана у низу. Зато је важно адекватно се облачити, избегавати излажење у најтоплијем делу дана, када су и индекси УВ зрачења највиши, користити шешире, заштитити лице, јер најизложенији делови су заправо они који могу добити опекотине“, истиче гошћа Дневника.

Вода идеалан напитак током лета

Избегавање алкохола, не само у комбинацији са лековима, већ и када су овако високе температуре је главна препорука лекара и фармацеута.  Скокови могу изазвати проблеме, посебно ако су од грејпфрута, јер могу имати негативну интеракцију са лековима.

„Пацијенти понекад питају да ли ће велика количина воде разблажити лек, да ли ће ублажити ефект лека? Неће. Једноставно, то се неће десити“, наглашава Слађана Панајотовић из Фармацеутске коморе.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару