Вук и две вучице збринути у прихватилишту у Грчкој

Група за спровођење CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) конвенције успешно је спровела акцију збрињавања три вука – мужјака и две женке, у специјализовано прихватилиште за крупне звери „Арктурос“ у Грчкој.

Акција је спроведена у сарадњи са НВО „Четири Шапе“ и стручњацима за крупне звери Биолошког факултета Универзитета у Београду и Природњачког музеја у Београду.

Вукови су били привремено збринути у прихватилиштима за псе у Панчеву и Зрењанину.

Када је пронађен у октобру 2006. године, мужјак вука био је повређен и, након санирања повреде, збринут је у склопу прихватилишта за псе ЈКП „Хигијена“ у Панчеву. Црна вучица је пронађена у августу 2008. године, а затим збринута у Панчеву.

Трећа јединка, вучица, односно хибрид вука и пса, пронађена је у фебруару 2014. године и на основу понашања ове животиње, претпоставља се да је одгајана као пас, тако да је навикнута на људе и релативно је питома.

Ова три вука није било могуће пустити у природу, јер су одрасли у заточеништву и навикнути су да се људи старају о њима, што значи да не могу самостално да живе на слободи.

Током привременог боравка у прихватилиштима за псе у Панчеву и Зрењанину, вуковима је обезбеђен посебан ограђен простор са природном подлогом и вегетацијом, базенима и брлозима.

Иако су имали одговарајући простор за основне еколошке потребе, неопходно је било да се збрину у специјализовано прихватилиште за крупне звери, односно вукове.

Процес проналаска трајног решења за њихово збрињавање у склопу специјализованог прихватилишта трајао је више од две године.

Министарство је успоставило званичну сарадњу са специјализованим прихватилиштем за крупне звери „Арктурос“ у Грчкој, које прихвата и рехабилитује повређене или одузете медведе и вукове са територије Грчке, других држава чланица ЕУ, али и из других држава у региону.

Такође, захваљујући већ постојећој сарадњи Министарства и НВО „Четири Шапе“, обезбеђен је транспорт вукова, који су пристигли у прихватилиште у раним јутарњим часовима 16. децембра.

Вук има статус строго заштићене врсте на већем делу територије АП Војводина, док на остатку територије Републике Србије има статус заштићене, али истовремено и ловне врсте.

Ова врста је заштићена међународним уговорима попут CITES и Бернске конвенције, а у свим државама ЕУ има статус строге заштите.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару