Читај ми!

Како ће изгледати стамбени блокови будућности

Како села изгледају у свету где већина људи живи у градовима? Да ли комшијске заједнице могу да постоје у мегалополисима будућности? Инжењери „Интерлејса“, необичног стамбеног комплекса који је проглашен Зградом године, мисле до је то могуће.

Како ће изгледати стамбени блокови будућности Како ће изгледати стамбени блокови будућности

„Интерлејс“ (Interlace – Испреплетан) је стамбени комплекс у Сингапуру који је дизајнирао Оле Ширен, немачки архитекта који је провео године у дизајнерском бироу ОМА, који је осмислио пекиншко седиште Си-Си-Ти-Вија.

Данас је на Светском архитектонском фестивалу проглашен за Зграду године. Инжењери су похвалили покушај немачког колеге да направи високу, згуснуту зграду у којој здраве заједнице могу да се развијају.

Идеја за такав дизајн заправо је веома пажљиво осмишљена и захтева мало позадинске приче. У 20. веку многи градови су покушали да преброде проблем пренасељавања и мањка стамбеног простора подижући високе блокове на широким отвореним просторима.

Проблем са том идејом је прост – у таквим високим зградама заправо не постоји јавна површина. Простор је потрошен на појединачне станове, ходнике, лифтове, а једине зелене површине су у њиховом подножју и често нису безбедни, лоше одржавани и нису пријатни за дуже задржавање.

Такви стамбени блокови не омогућавају заједницама да се здраво развијају. Њихови станари немају осећај припадности, блокови изгледају исто и монотоно, а у њима су одстрањени простори где су се међуљудски односи развијали, попут стаза, дворишта и паркова. Ипак, велики блокови потребни су како би се обезбедило довољно стамбеног простора за растуће становништво градова.

Инжењер Ширен објашњава дијаграмом како је решио ту дилему и пребродио проблем данашњих нехуманих и монотоних стамбених блокова.

У његовим рукама велики торњеви су постали као лего коцке које је положио водоравно и поређао једне на друге под другачијим угловима и створио јединствену шему 31 блока различите висина између којих је смештено осам пространих дворишта.

Свако двориште је другачије. Нека имају јавне вртове, друга базене и језерца, а у њиховим подножјима могу да се пронађу просторије за читање, позоришта и стазе за шетање љубимаца.

„Вертикална изолација је претворена у хоризонталну повезаност, чиме је омогућен развој здраве заједнице у данашњем друштву“, објашњава се у оригиналној замисли пројекта.

Стазе које воде до одређеног уласка не прате просто најкраћу руту од улице већ кривудају и станари на путу до куће пролазе поред башта за седење, простора за роштиљање или делова за вежбање, где могу да сретну комшије и попричају са њима.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару