Читај ми!

Крокодиле враћају из Стокхолма на Кубу

Десет потомака пара угрожених кубанских крокодила, које је Фидел Кастро поклонио совјетском космонауту Владимиру Шаталову пре четири деценије, биће враћени из Шведске у постојбину, где ће бити пуштени у дивљину, највероватније у мочвару Запата.

Стокхолмски зоолошки врт послао је на Кубу 10 малих крокодила, младунаца кубанског пара који је био смештен у Шведској, а који је одгајио Јонас Валстром.

Он је рекао да ће младунци најпре бити стављени у карантин, а потом ослобођени.

„Сан је сваког директора зоолошког врта да учествује у пуштању животиња у дивљину“, рекао је Валстром.

Кубански крокодил, који се некада могао наћи дуж целих Кариба, данас живи само у мочварама на Куби, и угрожен је мешањем са америчким крокодилом, губитком станишта и нелегалним ловом.

Валстром је навео да је оригинални пар добио 1981. током пута у Москву. Они су завршили у главном совјетском граду, пошто их је 1970-тих, бивши кубански лидер Фидел Кастро дао космонауту Владимиру Шаталову, као знак пријатељства између две комунистичке нације.

"Шаталов их је довео у Москву и држао их у стану, док његова жена није подвикнула: 'Не може више!'. И он је потом морао да их поклони зоолошком врту у Москви“, рекао је Валстром агенцији АП.

Зоо врт у Москви, међутим, није имао одговарајуће услове за живот тих рептила, те је замолио Валстрома ако може да их одведе у Шведску, што је он и учинио. 

„Из Москве сам их пренео у ручном пртљагу“, рекао је Валстром. Званичници московског зоо врта потврдили су порекло крокодила, као и да су их предали Валстрому.

Касније названи Хилари и Кастро, као алузија на међународну политику, два крокодила постала су атракција у Валстромовом зоо врту, у којем су били смештени од 1984. године.

Валстром је рекао да је потомке прослављеног пара слао зоолошким вртовима широм света, али да је ово први пут да било којег од њих даје родној Куби, како би били пуштени у дивљину. Он је додао да очекује да ће се крокодилчићи брзо адаптирати на живот у дивљини.

„Крокодили су увек спремни за дивљину. Они су увек агресивни“, навео је Валстром.

У дивљини постоји само 4.000 примерака кубанског крокодила, због чега се та врста налази на црвеној листи Међународне уније за очување природе. Њени примерци живе само у мочвари Запата на Куби и на Острву младих.

Кубански крокодил се од свог америчког рођака разликује по начину на који хода и карактеристичној коштаној грби између очију. Он спада у малу, али агресивну врсту крокодила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару