Читај ми!

Јапанска визија за подводни град

Грађевинска компанија „Шимицу“ обелоданила је план вредан 25 милијарди долара, којим би се до 2030. године конструисао подводни град за 5.000 становника. Осим простора за живот, под водом би била постављена и истраживачка станица, постројење за производњу енергије и хране, чиме би насеље било прилично самодовољно.

Жил Верн је писао о морским дубинама и небеским висинама. Иако се он сматра за сањара, живот под морем итекако би могао да постане реалност, посебно ако се узму у обзир настојања јапанске компаније „Шимицу“.

Њихов план је да до 2030. године направе насеље под морем. „Ово је реалан циљ, а не сан“, истакао је за Гардијан Хидео Имамура, портпарол компаније.

Велика подводна структура била би спиралног облика и састављена из три дела. Први сегмент би се налазио близу површине, а чинила би га сфера пречника 500 метара, у којој би биле смештене баште за узгајање хране.

Други, средњи део биће 15 километара дугачка спирала, у којој ће се налазити простор за становање и пословање, који ће моћи да прими око 5.000 људи.

На крају спирале, на око три до четири хиљаде метара дубине, биће изграђен истраживачки центар и постројење за производњу метана из угљен-диокида, користећи микроорганизме зване метаногене.

Постоји и идеја да се производи електрична енергија користећи температурне разлике у ниовима морске воде - концепт познат као океанска термална енергетска конверзија.

Океанска спирала производила би помоћу хидрауличног притиска десалинизовану воду, а око спирале би такође биле организоване рибље фарме.

„Океан нуди бесконачну количину могућности и овај пројекат ће помоћи у њиховој реализацији“, кажу из јапанске компаније.

Трошкови градње процењују се на 25 милијарди долара, а фаза градње се очекује да ће трајати око пет година.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару